Yaşam Geçmişten bugüne 'Sosyal Ağlar Tarihi'

Geçmişten bugüne 'Sosyal Ağlar Tarihi'

Paylaş
Geçmişten bugüne 'Sosyal Ağlar Tarihi'

Dünyanın farklı noktalarında ortaya çıkan sosyal ağların gelişimi bir kitapta toplandı. Bilişim Uzmanı Buğra Ayan kitabında, bu ağlar içerisinde diğerlerine göre farklı hikayeye sahip olan 250 ağın gelişimini mercek altına aldı

Hız çağının temel karakteristiği olan teknolojik ilerleme, sosyal medyayı ivmesi dahi öngörülemeyen bir süratle besledi ve büyüttü. 1990’lı yıllara kadar geri götürülebilecek olan başlangıç, bugün bir "Sosyal Ağlar Tarihi" şeklinde karşımıza çıkıyor. Bilişim Uzmanı Buğra Ayan bu kısa tarihi kayıt altına alarak bir kitapta topladı. Dünyanın farklı noktalarında ortaya çıkan 500’ün üzerinde sosyal ağı yakından inceleyen Buğra Ayan, bu ağlar içerisinde diğerlerine göre farklı hikayeye sahip olan 250 ağın gelişimini mercek altına aldı.

“Günlük hayatın hiyerarşik, sıradan ve onu bir köşeye atan sisteminden bunalan bireyler, Facebook'un tasarladığı sanal dünyada ‘dijital bir nefes’ alıyorlar. Bu açıdan bakıldığında Facebook; bugün bir sosyal ağın ötesinde, tüketim toplumunun doğurduğu kimlik bunalımında can çekişen birey için narkoz görevi gören dijital bir sakinleştirici olarak da görülebilir.”

Bu çalışmada, dünyanın farklı noktalarında ortaya çıkan sosyal ağların gelişimleri anlatılmıştır. Kitapta yer alan sosyal ağlar arasında; farklı yaş gruplarına, sosyal sınıflara, dinlere veya kültürlere hitap eden platformlar yer almaktadır.

Kitap; sosyal ağlara merak duyan, geçmişten bugüne farklı sosyal ağların nasıl oluştuğunu, bu yolculuğun güzellikleri ve zorlukları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler içindir.

Haberin Devamı

Özellikle kendi girişimlerini, sosyal ağ projelerini yapmak isteyenler için kitabın içeriği yol gösterici olacaktır. Bu kitap ayrıca, iletişim fakültesi öğrencilerine referans kitap olma özelliği taşımaktadır.

BUĞRA AYAN KİMDİR?

1989 yılında Erzurum’da doğdu. 2006 yılında Erzurum Fen Lisesi’nden mezun oldu. Aynı yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’ne giriş yaptı. Ayan’ın 2009 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından çeşitli internet stratejilerini içeren “İnternet Sırları” isimli bir kitabı ve 2015 yılında çocuklara kodlamayı öğretmek amacıyla hazırlanan “APPInventor ile Mobil Uygulama Geliştirme” isimli kitabı yayınlanmıştır. 2009 yılında Microsoft Öğrenci Danışmanlığı (MSP) görevinde bulunmuştur. 2012 yılında lisans eğitimini tamamlamıştır.

Haberin Devamı

Ayan, üniversite yıllarında internet fenomenleri arasına giren Akraba Bulma Programı, Fecoder, Fengel gibi birçok projeyi geliştirmiştir. Gazi Üniversitesi Bilişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. 2013 yılında Milli Savunma Bakanlığı Araştırma Geliştirme Daire Başkanlığı’nda mühendis olarak göreve başlayan Ayan, 2015 itibariyle Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanlığı’nda uzman olarak görevine devam etmektedir.

Dijital Eğitim üzerine de yayın yapan bir ağa sahip olan Ayan’ın internet üzerinde yer alan ve aylık yaklaşık 300 bin kişinin ziyaret ettiği matematik, tarih gibi ders anlatımlarını içeren bini aşkın ücretsiz eğitim videosu bulunmaktadır.