Ekonomi Gelir farkı korkutuyor

Gelir farkı korkutuyor

Paylaş
Gelir farkı korkutuyor

Başbakan Erdoğan zengin ile yoksul arasındaki makasın giderek açıldığını belirtti

GELİR UÇURUMU ÇOK TEHLİKELİ

Küreselleşme çağında, sermayenin çok hızlı bir dolaşım gücüne sahip olduğunu söyleyen Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bilgi teknolojilerinin bu kadar ileri bir noktaya ulaştığı dönemde yoksulla zengin arasındaki uçurumun giderek açılıyor olması çok tehlikelidir” dedi.

Erdoğan, Madrid’de Ritz Carlton Hotel’de Nueva Economia Forum tarafından düzenlenen, ‘Türkiyeİspanya: Barış, İstikrar ve Refah İçin Ortak Vizyon’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisini anlattı.

KRİZDE HATALARA DÜŞMEDİK

“Geçmişte yaşadığımız ekonomik krizlerden özellikle bankacılık sektöründe ciddi dersler çıkardık, ciddi tecrübeler edindik” diyen Erdoğan şöyle konuştu: “Bu tecrübeler sayesinde hataya düşmeden süreci işletiyoruz. Finans sektöründe ciddi denetleme ve düzenleme mekanizması kurduk. 2000, 2001 krizlerinde bizim 21 bankamız fona devredildi. Bu krizde finansta ciddi kârlar oluştu. Sektöre ilişkin yaptığımız yapısal reformlar bankalarımızın dünyanın en sağlam bankaları olmasını sağladı.”

TİCARETİ TOPARLAMAK KOLAY

Krizin doğal olarak dış ticarete de yansıdığını anımsatan Başbakan Erdoğan, “İspanya ile dış ticaretimiz 2008 yılında 8.6 milyar dolar olarak gerçekleşmesine rağmen, küresel ekonomik krizin bir sonucu olarak rakam 2009 sonu itibarıyla 6.6 milyar dolara geriledi. Fakat toparlarız, bu bizim için zor değil. Ancak zor günlerden geçiyoruz, bunun farkındayız. İspanya ve Türkiye’nin gerek siyasi iradesi gerekse ekonomik, ticari iradesi bunu aşmaya muktedirdir” diye konuştu.

DURUMDAN DERS ÇIKARMALIYIZ

Erdoğan, “Bu krizden çıkarmamız gereken ahlaki ve siyasi dersler var. Asya ve Afrika’da milyarlarca insan açlık sınırında yaşarken, televizyonlarında gelişmiş ülkelerde lüksü izliyor. Umutsuzluk ve suç artıyor, terör küresel boyut kazanıyor. Güvensiz finans yöntemlerinin piyasayı kirletmesi de küresel krizleri kaçınılmaz kılıyor. Böyle bir sistemin sürdürülebilir olma şansı yoktur. Kriz, tedbirler sayesinde ucuz atlatılmıştır. Ama sistem böyle sürerse ağır bedeller ödenecektir” dedi.

ALTYAPI YATIRIMINA ÇAĞIRDI

* İspanya ile Türkiye arasında özel sektörlerin güçlendirilmesinin ayrıca önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Halihazırda 300 İspanyol şirketi Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Bu şirketler altyapı projeleri üstlendiler. Önümüzdeki dönemde İspanya’dan daha fazla yatırımcı bekliyoruz. Bu fırsatla kapımızın İspanyol yatırımcılara ardına kadar açık olduğunu hatırlatmak isterim. İspanya’da 67 Türk firması bulunuyor. Biz de firmalarımızı İspanya’da yatırım yapmaya teşvik ediyoruz” dedi.

* Birkaç ay önce İspanyol Fersan şirketinin Saran grubuyla 1 milyar dolarlık enerji işbirliği yaptığını söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Tecnicas Reunidas ise TÜPRAŞ ile 1.5 milyar dolarlık yatırım öngören ortak projeye imza attı. İçinde bulunduğumuz kritik ekonomik şartlarda almış oldukları yatırım kararları nedeniyle bu şirketleri kutluyorum, örnek olmalarını temenni ediyorum. Kültürel alanda da ilişkilerimizin giderek yoğunlaşmakta olduğunu memnuniyetle müşahade ediyoruz.”

2

Haberin Devamı