Siyaset 'Gemilere saldırı siyonist rejimin sonu'
Paylaş
'Gemilere saldırı siyonist rejimin sonu'

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad İstanbul'da yaptığı konuşmada sert açıklamalarda bulundu

Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICK) 3. Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere İstanbul'a gelen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad İstanbul’da kaldığı otelde bir basın toplantısı düzenledi. Saat 08.45'te başlayan basın toplantısına gazeteciler aranarak alındı. Toplantı için otel girişinden salonlara kadar birçok yerde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. Basın toplantısına yerli ve yabancı çok sayıda gazeteci katıldı.

Türkiye halkını devrimci, çalışkan bir halk olarak niteleyen İran Cumhurbaşkanı, Mavi Marmara gemisine yönelik İsrail saldırısını değerlendirdi. Ahmedinejad, “Bu yapılan eylem sadece yardım gemisine yapılan bir saldırı değildir. Halklar artık uyanmıştır. Zalimin karşısında duruyorlar. Milletlerin temiz duyguları hala ayaktadır. Bu olay şunu gösterdi ki insanlık hala yaşıyor" diye konuştu.

İnsanların birbirinin parçaları olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı, “Tüm insanlar bir vücudun çeşitli parçalarıdır. Bir organ acı çekerse diğer organlar da acı çekecektir. Dünyanın bir tarafında bir zulüm yapılıyorsa, diğer organları da yerinde duramaz" dedi.

İsrail’in Gazze’ye yardım taşıyan Türk gemisine saldırısını değerlendiren İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, “Bu dünyadaki birçok olayı değiştirecektir. Bu olay ile Siyonizm rejimi kendi sonunu gösterdi. Gerçekte hiçbir ülke onu tanımıyor. Siyonizm rejimi kendisinin bölgede kalma yollarını kapatmış oldu" diye konuştu.

İRAN- RUSYA İLİŞKİLERİ



İran’ın Nükleer Programına yönelik Rusya’nın son dönemde takındığı tavrı nasıl değerlendirdiğini soran gazetecilere yanıt veren Ahmedinejad, “Biz
Rusya’yla komşuyuz. Dost ve ortak olmalıyız. Böyle olmasını istiyoruz. Özel sorun yok. Seçim Rusya Devlet adamlarına ait. Her koşulda diyalog hazırız" dedi.

BM’E ELEŞTİRİ, TÜRKİYE-İRAN-BREZİLYA’YA ÖVGÜ

İran’ın nükleer programı hakkında ABD’nin bakışını her fırsatta eleştiren Ahmedinejad BM Güvenlik Konseyinin antidemokratik bir kurum olduğunu söyledi. Dünyanın yen bir yapılanmaya ihtiyacı olduğunu belirten Ahmedinejad, Türkiye, Brezilya ve İran arasında imzalanan nükleer takas anlaşmasını överek, “Bu hem bir örnektir. Hem bir başlangıçtır. Tahran bildirisinden sonra onlarca hükümetler bu anlaşmaya destek verdiklerini söylediler. Herkesin kalbinin sesidir bu. Dünyanın silahsızlandırılması, gelecekteki düzen için önemli bir olaydır" diye konuştu.

Konuşmasını her fırsatta Gazze’ye yardım taşıyan Türk gemisine yönelik İsrail saldırısına getiren İran Cumhurbaşkanı, bu olayla Siyonizm rejiminin şiddet huyunu gösterdiğini öne sürdü. İran Cumhurbaşkanı sözlerini şöyle sürdürdü : Bu rejim insani değerlerin hiçbirini tanımıyor. Özgürlük, kaderini seçmek, uluslararası hukuk, hiçbir değer tanımıyor. 30 yıl boyunca İran halkı bunu dünyaya söyledi. Siyonizm rejimi bazı büyük ülkelerin desteğiyle kanunları ayak altına almıştır. Bir tarafta temiz duygular vardı. Öbür taraftaysa vahşi, geri, nefret vardı. Şeytani Siyonizm çığlıkları, yalan, hile ve kirlilik vardı. Bu hak ve batıl arasındaki tarihi bir savaştır. Her zaman hak kazanmıştır. Dünyanın çeşitli bölglerinden Gazze’ye yeni yardım gemilerinin yola çıkacağını söyleyen Ahmedinejad, Türk halkının ve hükümetinin Gazze konusundaki yaptıklarının tüm insanlık için yapıldığını da sözlerine ekledi.

OBAMA’DAN UMUTLU

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Obama’nın ABD siyasetinde bazı değişikler yaratacağını düşündüklerini söyleyerek, “Kalan zamanda kendisinin koşulların üstesinden geleceğini umuyoruz. Adalet ve diyalog, koşul olmadan tüm yollarla olmalı" dedi.

TÜRKİYE -İRAN – BREZİLYA ÜÇLÜSÜ

Türkiye, İran ve Brezilya ortaklığının basit bir sorunu çözmeden çok daha öte bir anlam taşıdığını belirten İran Cumhurbaşkanı, “Bu bir yolun başlangıcıdır. Bu dünya ilişkilerinde bir değişimi gösteriyor. Biz yeni, adil, adaletli düzenler istiyoruz. Tek yönlü ilişkiler adalete karşı olmuştur. Tahran’daki olay şunu gösterdi, devletlerin çoğu temel değişiklik istiyorlar. Bu toplantı, ABD hükümeti için de bir fırsat yarattı. Ümitliyiz. Bu fırsatı iyi değerlendirsin. Fırsatlar tekrarlanmayacaktır" şeklinde konuştu.

KİM SOPA KALDIRIRSA CEVABINI VERİRİZ

İran’a yönelik yaptırım kararının çıkması durumunda Takas anlaşması nasıl etkilenir şeklindeki bir soruya yanıt veren İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, "Sonuçta işbirliği yapılacaksa, bu tüm alanlarda yapılmalı. ABD bir sopa kaldırıyorsa, bu şekilde konuşacaklarsa, bu hiçbir zaman olmayacaktır. Kim terbiyesiz bir dil kullanırsa, biz onun cevabını daha önceden vermiştik" dedi.

İRAN İÇ SİYASETİNE DAİR

İran’da önceki yıl yapılan seçimlerin, büyük bir olay olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı, “Bu kendi çapında özgürlüğü gösteren bir olaydı. İran’da seçim halka aittir. İran halkı kendi özgürlüğünü beğeniyor. Onun için elinden geleni yapar. İran İslam Cumhuriyeti dünyanın en kalıcı hükümetlerindendir, çünkü herkesin gönlünde taht kurmuştur. İran halkı birbirini sever. Herkes İranlıdır. Siyasi parti farkı yoktur" diye konuştu.

TÜRKİYE İLE TERÖRLE MÜCADELE İŞBİRLİĞİ

Terörle mücadele konusunda Türkiye’yle işbirliği içinde olduklarını açıklayan İran Cumhurbaşkanı, "İran, Irak, Türkiye arasında bir işbirliği ortamı oluşturmalı. Bu konularda yeni adımlar atılmıştır. İnşallah bölge halkları terörizmden kurtulacak" dedi.

BM’YE ELEŞTİRİ

BM Güvenlik Konseyindeki dengelerin adaletsiz olduğunu öne süren İran Cumhurbaşkanı, BM’nin en anti demokratik kurum olduğunu iddiasını da sözlerine ekledi. Geçici üyelerin çoğunun ABD’nin baskısı altında olduğunu belirten Ahmedinejad, “Bizim yeni kurumlara ihtiyacımız var. ABD’nin bazı dostları zorbalıkla uygulama yapabileceklerini söylüyorlarsa, bu dönem sona ermiştir. Bizim sözümüz tüm halklarla aynıdır. Herkes için barışçı Enerji, hiç kimse için Atom bombası" diye konuştu.

Özgür ALTUNCU - DHA / İSTANBUL

4

Haberin Devamı