Sağlık Gen testi kanamayı önleyecek

Gen testi kanamayı önleyecek

Paylaş
Gen testi kanamayı önleyecek

Basit bir gen testinin, kanın pıhtılaşmasını önleyen ilaçların uygun dozunun belirlenmesini sağlayabileceği ve tedavi sırasında hastanın kanama geçirmesinin önlenebileceği bildirildi

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırma, hastanın en fazla kullanılan pıhtılaşma önleyici ilaca (varfarin) duyarlılığını etkileyen iki gen değişimini test ederek, hastanın pıhtılaşma ve kanama gibi sebeplerle hastaneye kaldırılmasının yaklaşık üçte bir oranında azaltılabileceğini gösterdi.

Araştırmaya imza atanlardan Dr. Robert Epstein, gen testinin doktorlara, hangi dozda varfarin vermeleri yönünde tedavinin başında yol gösterebileceğini belirtti. Epstein, bu yöntemin hastalardaki olumsuz yan etkileri de en aza indirebileceğini vurguladı.

Araştırma, Atlanta’da her yıl düzenlenen kalp sağlığı toplantısının son gününde sunuldu. Varfarin’in hasta için uygun dozunu bulmak haftalarca, hatta aylarca sürebiliyor. Bu süre içinde sürekli kan testi yapılıyor. İlacın düşük dozda verilmesi hastada pıhtıya, yüksek dozda verilmesi kanamaya yol açabiliyor.

AA

Haberin Devamı