Beden Sağlığı Genç doktorlar çok mutsuz

Genç doktorlar çok mutsuz

Paylaş
Genç doktorlar çok mutsuz

Hekimlerle yapılan ankete göre, genç doktorlar mutlu değil. 5'te 1'i hekimlik pratiği sırasında ruhsal sorunlar nedeniyle tıbbi destek alıyor, yüzde 18'i antidepresan kullanıyor

Sosyal medya platformu www.asistanhekim.org internet sitesinde yapılan ankete bin 348 hekim katıldı, katılımcıların bin 304’ü anketi eksiksiz olarak yanıtladı.

Haberin Devamı

Anket sonuçlarına göre, genç hekimlerin mutlu olmadığı; çoğunun zamanda geriye gidebilseler hekimliği tekrar seçmeyecekleri belirlendi.

Medimagazin’den Helin Aygün’ün haberine göre, ankate katılanların yüzde 40’ını kadınlar, yüzde 60’ını erkekler oluşturdu.

Hekimlerin yüzde 18’i antidepresan ilaç kullanıyor. Bu oran Türkiye ortalamasından yüksek bulunurken, epidemiyolojik verilerin herhangi bir yılda kadınların yüzde 13’ünün, erkeklerin yüzde 8’inin depresyonda olduğunu gösterdiği dile getirildi. Türkiye Ruh Sağlığı Profili Çalışması’nda 12 aylık depresif nöbet yaygınlığının ise kadınlarda yüzde 5,4; erkeklerde yüzde 2,3; tüm nüfusta yüzde 4 olarak verildiği kaydedildi.

SADECE ÜÇTE BİRİ MUTLU

Ankete göre hekimlerin yüzde 56’sı mutsuz, yüzde 27’si ise mutlu ya da mutsuz olduğunu bilmiyor. Kadın hekimler, erkek hekimlere göre daha fazla antidepresan ilaç kullanıyor ve daha fazla profesyonel tıbbi desteğe başvuruyor.

Haberin Devamı

Kadın hekimler, erkek hekimlere göre biraz daha fazla mutsuz. Genç hekimler ise oldukça mutsuz. Yirmi dört-45 yaş arasındaki hekimlerde mutsuzluk oranı yüzde 58’i geçiyor.

En çok genç hekimler antidepresan ilaç kullanıyor. Yirmi beş-35 yaş arasındaki hekimlerin yüzde 18’i; 35-45 yaş aralığındaki hekimlerin ise yüzde 22’si antidepresan ilaç alıyor. Hekimlik pratiği sırasında en çok genç hekimler ruhsal durumlarındaki değişiklikler sebebiyle tıbbi destek arayışına başvuruyor.

Kazandıkları parayla geçinebilen hekimler daha mutlu, geçinemeyenler ise daha mutsuz. Yaşlı hekimler arasında geçim sıkıntısı çekme oranı daha düşük seviyede bulunuyor. Ancak genç hekimlerin hemen hemen yarısı geçim sıkıntısı çekiyor. Geçim sıkıntısı çekenler daha fazla antidepresan ilaç kullanıyor ve hekimlik pratiği sırasında ruhsal durumlarındaki değişiklikler sebebiyle tıbbi destek arayışına başvuruyor.

Hasta muayene eden bölümlerde çalışan doktorlar, laboratuvar bölümlerinde çalışan doktorlardan daha mutsuz.

MESLEK ÖRGÜTÜNÜ YETERLİ BULMUYORLAR

Ankete katılanların yüzde 56’sı sağlıkta şiddet haberlerini ilk olarak internet ve sosyal medya gruplarından öğreniyor. Şiddet haberleri, hekimlerin yüzde 92’sinin hekimlik pratiğini olumsuz etkiliyor.

Haberin Devamı

Meslek örgütünün şiddet olaylarındaki yaklaşımını yeterli bulmayanların oranı yüzde 74 olurken, Türk Tabipleri Birliğinin faaliyetlerini yetersiz bulanların oranı ise yüzde 82’yi buluyor.

Hekimlerin yüzde 72’si, hekimlere yönelik faaliyet gösteren yeni bir sivil toplum kuruluşuna ihtiyaç olduğunu düşünüyor.