Yaşam Genç nüfusu intihar vuruyor

Genç nüfusu intihar vuruyor

Paylaş
Genç nüfusu intihar vuruyor

'İntihar, günümüzde 15-34 yaş arasındaki nüfusta en önemli üçüncü ölüm nedeni'

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Çınar Yenilmez, "İntihar, günümüzde 15-34 yaş arasındaki nüfusta en önemli üçüncü ölüm nedeni" dedi.

Yenilmez, Türkiye Psikiyatri Derneğince Antalya’da düzenlenen 14. Bahar Sempozyumundaki sunumunda, kültürler arası farklar görülse de intiharın pek çok ülkede başlıca halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu söyledi. Kuzey ve Doğu Avrupa ülkelerinde, her yüz bin kişiden 40’ının intihar ettiğini belirten Yenilmez, her yüz bin erkekten 69’u ve her yüz bin kadından 11’inin intihar ettiği Rusya’nın intihar oranında ilk sırada yer aldığını öne sürdü. Yenilmez, Güney Afrika ve Asya ülkelerinde ise intihar sıklığının yüz binde 2’nin altında olduğunu vurguladı.

HER GÜN 3 BİN KİŞİ İNTİHAR EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada her gün yaklaşık 3 bin kişinin intihar ettiğine dikkati çeken Yenilmez, "Yani her 30 saniyede bir kişi intihar ediyor. Son 50 yılda dünya genelinde intihar oranları yüzde 60 arttı. İntihar günümüzde 15-34 yaş arasındaki nüfusta en önemli üçüncü ölüm nedeni" dedi.
İntihar girişimlerinin, tamamlanmış intiharlardan yaklaşık 20 kat fazla olduğunu ifade eden Yenilmez, "Kadınların intihar girişimleri erkeklerin üç katı olmasına rağmen erkeklerde tamamlanmış intihar oranları kadınlardan üç kat daha fazla. Türkiye’de tamamlanmış intihar sıklığı diğer Avrupa ülkeleri ve ABD’ye göre düşük ama intihar hızında sürekli artış var" diye konuştu.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM



Türkiye İstatistik Kurumuna göre, son 10 yılda Türkiye’deki intiharların sayısının 2 bin 300’den 2 bin 816’ya yükseldiğini bildiren Yenilmez, intiharların en büyük bölümünü ise 25 yaşın altındaki gençlerin oluşturduğunu vurguladı. İntihar hızının 10 yılda, erkeklerde yüzde 60, kadınlarda yüzde 41 arttığına dikkati çeken Yenilmez, Türkiye’de tamamlanmış intiharların yaş grubu dağılımlarında, kadınların 15-29 yaş grubunda, erkeklerin ise 15-34 yaş grubunda yoğunlaştığının görüldüğünü söyledi.

Türkiye’de 1990-2003 arasındaki tamamlanmış 24 bin 917 intihar olgusunu kapsamlı olarak inceleyerek karşılaştırdıklarını anlatan Yenilmez, bu yıllarda intihar edenlerin yüzde 61.1’ini erkeklerin, yüzde 38.9’unu kadınların oluşturduğunu bildirdi. Yenilmez, "Buradaki en dikkat çekici sonuç, 15-24 yaş grubunda intiharların diğer yaş gruplarına göre daha fazla olması. Tüm yaş gruplarında sadece 15 yaş altı ve 15-24 yaş gruplarında kadınların intihar oranı erkeklerden çok çıktı. Dünya istatistiklerini tarayınca, aynı sonuca, sadece Çin’in bir bölgesi ile bazı Afrika ülkelerinde ulaşabildim. Genel olarak genç yaş grubunda intiharlar yaygın ama erkek olarak. Kadın olarak yok" dedi.

EĞİTİM DÜZEYİ FAKTÖRÜ

Eğitim düzeyi arttıkça kadınlarda intihar azalırken, erkeklerde arttığını anlatan Yenilmez, kadınların intihar için ilaç ve kimyevi madde, erkeklerin ise ateşli silah kullandıklarını belirtti.

Erkeklerde en önemli intihar nedeninin ticari başarısızlık ve ekonomik problemler olduğunu ifade eden Yenilmez, kadınlarda ise aile içi geçimsizliğin en önemli intihar nedeni olarak görüldüğünü kaydetti.

DOĞU’DAKİ KADIN İNTİHARLARI



Yenilmez, AA muhabirine, Güneydoğu ve Doğu Anadolu da 15 yaş altı ve 15-24 yaş grubundaki kadın intiharlarını da değerlendirdi. İntiharların kültürel farklılıklar, gündelik yaşamın getirdiği sıkıntılar, göçe zorlanma, eğitimsizlik, aktif çalışma hayatında olmama ve yaşam tarzı değişikliklerinden olabileceğini yorumladıklarını ifade eden Yenilmez, "Gerçek yaşam, televizyon dizilerindeki gibi değil. Özellikle böyle bir yanılsama içine girebileceklerini düşündük. Toplumsal ve kültürel baskılarla, hatta bunların bir kısmının intihardan ziyade belki de intihara zorlanmayla ilişkili olabileceğini düşündük" diye konuştu.

Ege bölgesinde de aynı yaş grubundaki intiharlarda kadın intiharlarının fazla olduğunu saptadıklarını vurgulayan Yenilmez, burada ise intihar nedeni olarak duygusal ilişkilerin etken olduğunu kaydetti.

AA

3

Haberin Devamı