Cumartesi Postası Genç yeteneklere MANGA el uzattı

Genç yeteneklere MANGA el uzattı

Paylaş
Genç yeteneklere MANGA el uzattı

Manga, yeni yetenekleri keşfe çıktığı ilginç yolculuğu anlattı

Sevilen müzik grubu Manga, bir süredir Türkiye’nin farklı illerinde genç yeteneklerle birlikte konserler veriyordu. Sesine güvenenler yarışıyor, birinci seçilen Manga ile bir kereliğine aynı sahneyi paylaşıyordu. ‘İşte Şimdi Sahne Senin’ adlı projenin finali, bugün son ‘birinci’nin seçileceği Forum İstanbul’da.

Haberin Devamı

Röportaj: Çiğdem ÖZDEN

İşte Şimdi Sahne Senin’ adlı proje nedir ve nasıl doğdu?

Proje bize Forum Alıveriş Merkezleri’nden geldi. Bu, bir ses yarışması. İskender Paydaş birincileri seçecek ve ilk defa bir alışveriş merkezinde müzik stüdyosu kurulup kayıtlar yapılacaktı. Fikir çok hoşumuza gitti. Bizim kariyerimizin de bir yarışmayla başlaması projeye daha sıcak bakmamızı sağladı. Artık proje bitti. Bu akşam İstanbul birincisi ile son konserdeyiz.

Yarışmada süreç nasıl ilerledi?

Forum’un olduğu illerde o AVM’lere stüdyolar kuruldu. Her katılımcı seçtiği şarkıyı söyledi, kayıtları yapıldı. Şehir başına ortalama 600-700 kayıt yollandı. İskender Ağabey tüm kayıtladı dinledi, canlı performans için bize en uygun olan, ses rengi ve hakimiyeti gibi kriterlere göre bölgenin birincilerini seçti. Tüm birincilerle sohbet ettik ve şehirlerindeki AVM’lerde onlarla birlikte konserler verdik. Tüm katılanlar çok heyecanlıydı ama şarkılarını aksamadan, detone olmadan söylediler.

Haberin Devamı

Ya sonra? Türkiye birincisi filan seçilecek mi? Ödül var mı?

Hayır. Her bölgenin birincisi seçilmiş oldu, o kadar. Onları bizimle beraber sahneye çıkardık. En keyifli ödül de buydu zaten. Çünkü hiçbir yarışma sizi bir anda alıp buradan buraya koyamaz.

Konsere çıkmadan önce birincilere nasıl telkinlerde bulundunuz?

Yeri geldi, 15 bin kişiye söyledi o gençler. Detaylarda kaybolmamaları için yardımcı olmaya çalıştık. “Eğlenmeye bak, bu senin için güzel bir an, sıkıntı olursa biz toparlarız” dedik. “Rahat ol, akışına bırak, sesin gayet iyi, bestelerin varsa üstüne git, eğitimini bitir, fırsatını bulduğun her yerde çal” gibi önerilerde bulunduk.

“Yarışma, kapı aralıyor”

Sizce yarışmayı kazanmak mı zor, devamında ayakta kalmak mı?

Her şey yarışma değil. Sadece ufak bir kapı aralanıyor. Ne kadar üstüne koyabilirseniz bir yerlere gelirsiniz. Biz de başlangıçta o hayallere kapılmıştık. Yarışmada sonra bir albüm çıkarıp hemen ünlü olacağız sanmıştık, öyle olmadı. Ama direttik, çalışmaya devam ettik.

İşte Şimdi Sahne Senin’in ekrandaki ses yarışmalarından ne farkı var?

Haberin Devamı

Televizyonun yalancı bir büyüsü var, insanlar buna aldanıyor. Başka ses yarışmalarında yarışmacılar nedense en zor ve en popüler şarkıyı seçiyorlar. Oysa dinleyiciler, o şarkıyı profesyonel bir sesten dinlemeye alışmış, yarışmacıdan hata bekliyor. Önerimiz; kıyıda köşede kalan, az bilinen şarkıları söylemeleri. Bir de sevdiklerini değil, seslerine uygun şarkıları seçmeleri.

Proje kapsamında gittiğiniz illerden en çok hangi ilin seyircisinden etkilendiniz?

En coşkulu kalabalık Mersin’deydi. Sahnede coşku tavan yaptı, Mersin’e ayrı bir teşekkür borçluyuz. Trabzon da çok iyiydi.

“Annelerimiz şarkılarımıza karışıyor”

Anneleriniz şarkılarınıza karışır mı? Yeni şarkılarınızı beğendiler mi?

Ferman: Eskiden sadece dinliyorlardı, artık sözlere falan karışmaya başladılar. Demoları biz dinletmesek onlar merak edip istiyor.

Özgür: Yok, daha anne eli değmedi şarkılara ama telefonlarla fazlasıyla buradalar zaten.

Yağmur: Benimkiler şarkılarımızı beğeniyor. Eşimle de dinliyoruz, şimdilik geri dönüşler olumlu.

Haberin Devamı

Ferman: Yakın çevre tepkisi önemli. Ben demoları ilk anneme, babama ve kardeşime dinletirim. Hem paylaşmak adına hem de fikirlerini önemsiyoruz.

Cem: Önemsemek lazım, çünkü zaten her aşamamızı biliyorlar, konserlerimize gelmişler...

Ferman: Doğru şeyler de söylüyorlar. Bizi çok iyi tanıdıkları için bazen iyi bir müzisyenin bile yapamayacağı enteresan yorumları olabiliyor.

Özgür: Babam en son İzmir’deki konsere gelmişti. “Daha bilindik şarkıyla başlasanız daha iyi olurdu” dedi mesela.

(21.09.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)