Siyaset 'Genel affa evet diyebiliriz'
Paylaş
'Genel affa evet diyebiliriz'

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz” dedi

Batman'da partisinin il kongresinde konuşan Kılıçdaroğlu, siyasi ahlak yasasının olmadığı bir yerde yolsuzluğun önlenemeyeceğini savunarak, iktidara geldiklerinde ilk iş olarak siyasi ahlak yasası çıkaracaklarını bildirdi.

Demokratik Açılım sürecine değinen Kemal Kılıçdaroğlu, sorunun çözümü için gerektiğinde genel affa destek verebileceklerini ifade ederek şöyle devam etti.

“Bu sorunu çözmeye talibiz, kardeşlik içinde çözeceğiz. Sağlıklı, güçlü bir ekonomi politikası izleyerek çözeceğiz. Herkesin düşüncesini özgürce ifade edebileceği bir Türkiye yaratarak çözeceğiz. Toplumsal barışın bir parçası olacaksa biz genel affa 'evet' deriz. İktidara geldiğimizde bu bölgede, kesinlikle ama kesinlikle hiçbir özelleştirme yapılmayacaktır. Devlet gelip burada fabrika kuracaktır.”

KCK OPERASYONLARI

KCK operasyonları kapsamında BDP'li belediye başkanlarının tutuklanmasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, uygulamanın yanlış olduğunu savundu.
CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Seversin veya sevmezsin ama bu millet oy verdi mi, belediye başkanı yaptı mı? Evet. İfadesini alacaksanız, hukuku adam gibi çalıştırıp davet edersin gelir ifadesini verir. Peki, eline kelepçe vurup sıraya dizip boy boy fotoğrafını çekmek dünyanın hangi modern ülkesinde var. Cebinde yarım limon çıktı diye küçük çocuğu tutuklayıp hapse atacaksın. Bunu kabul etmiyorum. Bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Çocukları suçlamayacaksın. Ona taş attıran mekanizmadan kurtaracaksın.”

YARGI NE YAPTI

Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın "Yargı yasamayı da yürütmeyi de kuşattı" sözlerini ise “Sayın Başbakan ‘Yargı bizi kuşattı’ diyorsa ben merak ediyorum yargı ne yaptı da kuşattı? Anayasa, aykırı uygulamaları durdurdu. Dünyanın her yerinde anayasaya aykırı uygulama yaparsanız, yargı durdurur. Yargının görevi budur. Sayın Başbakan, özgür düşünceden rahatsız” şeklinde değerlendirdi.

Tekel işçileri, Kılıçdaroğlu'nu, kongrenin yapıladığı Kültür Merkezi önünde, ‘78 günlük direnişimizdeki desteklerinden dolayı teşekkürler’ yazılı pankartla karşıladı.

Bu sırada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve hükümeti eleştirdi. Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:
“Tekel işçilerinin haklılığını Danıştay da kabul etti. Her ne kadar sayın Başbakan ‘Yargı yürütmeyi kuşattı’ diyorsa da yargı yürütmeyi kuşatmadı, yürütmenin yasalara aykırı olan uygulamalarını durdurdu. Önümüzdeki günlerde inşallah sayın Başbakan, sağduyulu bir karar verir Tekel işçilerinin haklı mücadelesine destek verir, bizler de sayın Başbakan'a teşekkür ederiz. Eğer bunu yaparlarsa, o nedenle Tekel işçileri Batman'da, Bitlis'te, Diyarbakır'da, Trabzon'da ve İzmir'de tek bir yürek halinde mücadele ettiler” dedi.

Daha sonra partisinin il kongresinde konuşan Kılıçdaoğlu, tarımda yaşanan sıkıntılar ve işssizlik üzerinde durdu. Ülkeyi yönetenlerin kurumlar arası çatışmayı kendilerine görev atfetmemelerinin gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“Ülkeyi yönetenler kurumlar arası çatışmayı değil, uyumu sağlamalılar. Yasama, yürütme, yargı arasında bir çatışma söz konusu değil. Yürütme organının yargının üzerinde tahakkümü söz konusu. Bu tahakkümden şikayetçiyiz. Ben merak ediyorum? Batmanlı yurttaşlarımız telefonla rahat konuşuyorlar mı? Baskı yok mu, var. Bu baskıyı kim yaratıyor? Yargı mı? Baskıyı yaratan yürütme organıdır. Yürütme organı kendisine çeki düzen vermeli. Hukukun üstünlüğüne inanmalı. Eğer sayın Başbakan ‘Yargı bizi kuşattı’ diyorsa ben merak ediyorum yargı ne yaptı da kuşattı? Anayasa, aykırı uygulamaları durdurdu. Bu, dünyanın her yerinde anayasaya aykırı uygulama yaparsanız, yargı durdurur. Yargının görevi budur zaten. Sayın Başbakan özgür düşünceden rahatsız.”

‘SİYASİ AHLAK YASASI ÇIKARACAĞIZ’

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, Batman il kongresinde sürdürdüğü konuşmasında iktidara geldiklerinde siyasi ahlak yasası çıkaracaklarını söyledi. Bu ülkede naylon faturacıların Maliye Bakanı, Ai Dibocu'ların Adalet Bakanı, kalpazalıktan yargılananların Başbakan olmamasını isteyen Kılıçdaroğlu şöyle dedi:

“Siyasette belirli bir anlayışım var. Bir politikacı dürüst adamsa, halkın çıkarlarını savunuyorsa, ilk yapacağı iş halkına hesap vermektir. Hesap vermeyi politikacı namusuna görev sayacak. Hesap vermekten kokmayacak. Eğer biz hesap vermeyi namus görevi sayarsak, bilin ki bu ülkeye demokrasi gelmiştir. Bilin ki artık bu ülkede demokrasi kökleşmiştir. Hesap vermeyen bir politikacı bilin ki, arkasında karanlık noktalar taşıyor. Onun için size söz, CHP’yi iktidar yaptığınızda, ilk yapacağımız iş, mutlaka bir siyasi ahlak yasasını çıkarmaktır. Siyasi ahlak yasası olmadığı bir yerde, yolsuzlukları önleyemezsiniz, hırsızlıkları önleyemezsiniz, halkın çıkarlarını savunan kişileri parlamentoya göndermekte zorlanırsınız. Çünkü size yalan söylerler. Size doğruyu söylemezler. Onun için siyasi ahlak yasasına ihtiyaç vardır. Olmalıdır ki artık bu ülkede naylon faturacılar Maliye Bakanı olmasın, artık bu ülkede Ali Dibo’cular Adalet Bakanı olmasın, artık bu ülkede kalpazanlıktan yargılanan Başbakan olmasın. Siyasi ahlak budur.”

Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA) / A.A


3

Haberin Devamı