Gündem Generaller serbest kaldı

Generaller serbest kaldı

Paylaş
Generaller serbest kaldı

Ergenekon soruşturması kapsamında, darbe planı iddialarıyla ilgili olarak ifadesine başvurulacak 2004 yılının eski kuvvet komutanları serbest bırakıldı

Eski kuvvet komutanları görevde bulundukları 2003 ile 2004 yıllarında gerçekleştirilen darbe planları yüzünden 'şüpheli' olarak ifade verdi.

10 saat sorgulanan Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek sabah saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne ayrı ayrı geldi.

Emekli komutanlara darbe planları Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven’in hazırlanmasında yer alıp almadıkları, Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'nun kuruluş amacı, Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile bağlantıları soruldu. Özden Örnek’e de ayrıca “Darbe planlarının anlatıldığı günlükler size mi ait?” diye soruldu. Örnek bu iddiaları kabul etmedi.

MERCEDES CİPLE GELDİ

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, kendisine ait olduğu öne sürülen ve dönemin komutanlarıyla birlikte bir askeri müdahale planı yaptıklarını anlatan günlüğün varlığını yalanlamıştı.

Özden Örnek’in, çevresine "Başından beri günlüklerin bana ait olmadığını söylüyorum. Bugüne kadar kabul etmediğim günlükler için bu kez ifademe başvurulduğunda da söyleyeceğim aynı şey olacak. Aynı konuda bir insanın bir gün öyle, bir gün böyle söyleyecek hali yok. Aksine bir şey düşünmek mümkün değil" dediği ileri sürüldü.

Adliyeye ilk gelen Emekli Orgeneral Aytaç Yalman oldu. Saat 09.30 sıralarında Renault Laguna otomobil ile gelen Aytaç Yalman, görüntü alınmaması için adliyeye mutfak kapısından girdi.

Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ise siyah camlı bir Mercedes cip ile saat 09.40'da geldi. İbrahim Fırtına adliyeye hakim ve savcıların kullandığı kapıdan girdi. Nokta Dergisi'nde yayınlanan “Darbe Günlükleri”nin sahibi olduğu ileri sürülen Emekli Oramiral Özden Örnek de saat 09.45'te adliyeye geldi.

Renault Laguna otomobil ile gelen Özden Örnek de adliyeye mutfak kapısından girdi. Saat 10.00'da sorgulama başladı. Sorgulamaları Ergenekon savcıları yaptı.

ZEMİN HAZIRLAMA SUÇLAMASI

Emekli kuvvet komutanları İkinci Ergenekon İddianamesi’nde askeri müdahaleye zemin hazırlamakla suçlanmıştı. İddiaya göre üç kuvvet komutanı hükümeti silah zoru ile devirip devlet idaresini ele geçirmek istedikleri ileri sürülen Ernegekon Davası’nın sanıkları emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile birlikte hareket etti.

Ancak Şener Eruygur emekli olduktan sonra Aytaç Yalman, İbrahim Fırtına ve Özden Ördek’in herhangi bir eylem yapmadı. Komutanların Ergenekon ile bağlantısı da tespit edilemedi.

Eski kuvvet komutanlarının darbe planları yüzünden sorgulandığı sırada Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu üyesi yaklaşık 30 kişi, Beşiktaş'taki İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi önünde toplandı. Kuvvet komutanları 3'üncü katta savcılara ifade verirken gruptakiler “Darbeciyi Altın Kafese Koymuşlar, Ah Darbe Demiş” ve “İlker Başbuğ Görevden Alınsın” yazılı dövizler açtı, sık sık “Dağılacak, dağılacak Ergenekon dağılacak” ve “Dur de, dur de, darbelere dur de” sloganları attı.

İDDİALARI REDDETTİLER

Ergenekon savcılarının dönemin 3 kuvvet komutanını sorgulaması 10 saat sürdü ve serbest bırakıldı. 3 komutanın da haklarınındaki iddiaları reddettiği öğrenildi.