Gündem Gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

Gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

Paylaş
Gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı

17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde ağır yara alan Kocaeli'de, Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı deprem tatbikatı gerçeğini aratmadı. Hatta bir kişi gerçekten yaralandı

Özellikle 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi ardından Kocaeli’nde olası bir depreme hazır olmak amacıyla itfaiye ve arama kurtarma ekiplerinin katılımıyla bugün Büyükşehir Belediyesi’nde deprem tatbikatı yapıldı.

Haberin Devamı

Senaryo uyarınca saat 11.00’de merkez üssü Derbent semti olan Richter ölçeğine göre 6.5 büyüklüğünde 30 saniye süren bir deprem meydana geldiği varsayılarak harekete geçildi. Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binasında verilen alarm ardından binada bulunan personel "Çök, kapan, tutun" pozisyonunu uyguladı.

YARALANANLARA MÜDAHELE EDİLDİ

Yine senaryo uyarınca binanın boşaltılması sırasında zemin katta bulunan Destek Hizmet Dairesi Başkanlığı İdari İşler Binası’nda Cemil Elmas adlı çalışan telaşla pencereden atlayarak hafif yaralandı.

Sedyeye alınan Elmas, 112 Acil ambulansına alınarak tedavi edildi. İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı’nda görevli Fahrettin Şentürk ise, şoka girdi. Şentürk ise, mesai arkadaşlarının yardımıyla binadan çıkartılıp ambülansa götürüldü.

Haberin Devamı

Strateji Dairesi Başkanlığı Corafi Bilgi Sistemleri bölümünde görevli Yeliz Gülay’ın duvarda sabitlenmeyen bir pano düşmesi sonucu kafasında kanama meydana geldi.

Gülay’a da ilk tedavi ambülansta yapıldı. Ayrıca bir elektrik panosunda çıkan yangına da İtfaiye ekipleri müdahelede bulundu. Yangına müdahelede bulunan itfaiye ekipleri kısa sürede kontrol altına aldı. Tüm bu senaryolarda görev alan personelin yaptığı rol ise gerçeği aratmadı.

DEPREME HAZIRLIK OLMALIYIZ

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gölcük merkezli 17 Ağustos 1999 Depremi’ne hazırlıksız yakalanılması nedeniyle çok fazla can kaybı görüldüğünü, bundan ders alınarak deprem konusunda herkesin bilinçlendirilmeye çalışıldığını söyledi. Karaosmanoğlu konuşmasına söyle devam etti:

"Marmara Depremi’nde yaşadıklarımızı unutmamak adına önemli bir tatbikat. Kocaeli birinci derecede deprem bölgesi içersinde. Her an bir depremle karşılaşabiliriz. 17 Ağustos’u bir daha yaşamak istemiyoruz. 17 Ağustos’un şokunu, psikolojisini hala unutamayan insanlar var. Onun için yapılarımızı depreme dayanıklı sağlam inşaa etmeliyiz."

DHA