Hakan Çelik Gerçekler
HABERİ PAYLAŞ

Gerçekler

Haberin Devamı

Avrupa Birliği uzun yıllar boyunca Kıbrıs Rum Kesimi’nin engellemeleri nedeniyle Türkiye ile tam üyelik görüşmelerinde birçok faslı açmamıştı. Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kişisel itirazları nedeniyle de beş başlık bloke olmuştu. Bu kez de Avusturya devrede. Ankara ile yapılan görüşmelerin durdurulmasını istiyor. Diğer ülkelerin “Türkiye’nin tek başına bırakılması hata olur” yönündeki uyarılarına rağmen Avusturya bütün yolu tıkadı. Irkçı bir cumhurbaşkanı seçmek üzereyken dünyanın tepkisinden endişe ederek bu yoldan kıl payı dönen Avusturya, Avrupa’yı karanlığa sürükleyecek bir izolasyon politikası güdüyor. Avrupa’nın önemli ülkelerindeki gelişmeler iç karartıcı, açıklamalar korkutucu. Hollanda’da Gert Wilders adında mide bulandırıcı bir siyasetçi var. Neredeyse her gün yabancılara ve Müslümanlara hakaret ediyor. Hollanda mahkemesi geçen hafta Wilders’in çıkışlarının düpedüz ırkçılık olduğuna hükmetti ancak kendisine bir ceza vermedi! İşin daha da vahim tarafı Wilders’in partisi -bugün seçim yapılsa- Hollanda Parlamentosu’nda yüzde 35 sandalye ile birinci duruma gelecek. Bir başka haber Danimarka’dan… Sağcı popülist Halk Partisi’nin milletvekili Kenneth Berth Avrupa’ya gelmekte olan göçmenlerin üzerine ateş açılarak durdurulmasını istedi. Fransa’da bir başka ırkçı siyasetçi Marie Le Pen “Mülteci çocuklara eğitim verilmesin” açıklamasını yaptı. Avrupa’nın gidişatı işte böyle.

★ ★ ★

Biz, haklı nedenlerle Irak ve Suriye’de olup bitenlerden çoğunlukla Batı’yı sorumlu tutuyoruz. Fakat bu coğrafyanın ülkeleri nerede Allah aşkına? Arap Birliği diye bir örgüt var. Dişe dokunur tek bir açıklamaları olmadı. İslam İşbirliği Teşkilatı nerede? Onlardan da ses çıkmıyor. Trilyon dolarlık petrol zengini ülkelerin bir araya geldiği teşkilatlar bunlar. Irak’taki savaş ve Suriye’deki katliamlarda da gördük ki, bunların hiçbir uluslararası olayda esamesi okunmuyor.

★ ★ ★

Suriye’den geriye mahvolmuş bir ülke kaldı. Evlerinden ayrılan 10 milyondan fazla insan ve 600 bin dolayında hayatını kaybetmiş Suriyeli var. Suriye’de katliamın durması, siviller için bir çıkış koridoru açılması ve ateşkes için en fazla uğraşan ülke Türkiye. Geçen bayramdan bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunun için gece gündüz çalışıyor. Önceki gün üzerinde anlaşılan ancak Beşar Esad rejiminin ihlal ettiği ateşkeste de Erdoğan’ın ciddi rolü oldu. BM Güvenlik Konseyi üyeleri, NATO ve AB aynı insani hassasiyete sahip olsa bu dram çok daha önce durdurulabilirdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder