Spor 'Gerçekten bir Dünya kulubü nasıl olunuyor, göstermek istiyorum!

'Gerçekten bir Dünya kulubü nasıl olunuyor, göstermek istiyorum!

Paylaş
'Gerçekten bir Dünya kulubü nasıl olunuyor, göstermek istiyorum!

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, CNN Türk'te yayınlanan Spor Masası programına konuk oldu. Başkan Orman, Spor Masası'nda Cem Yılmaz'ın sorularını yanıtladı

Orman, Spor Masası’nda Cem Yılmaz’ın sorularını yanıtladı. Fikret Orman, yeni İnönü Stadı projesinden, son dönemde özellikle kapalı tribünde yaşanan sorunlara, transfer çalışmalarından, kulübün mali yapısına kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu. Orman ilk olarak, başkanlık koltuğunda uzun süre kalma konusunda bir iddiası olmadığını belirtirken, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Süleyman Seba bu kulübü çok iyi yönetti ve 16 yıl başkanlık yaptı. Ben de kulübü çok iyi yönetme hedefindeyim, ama uzun süreli başkanlık yapmayı düşünmüyorum. Biz olağanüstü bir seçimle geldiğimiz için 2014 Ocak ayında normal bir seçim yaşayacağız. Hedefim 2014’te yapılacak olağan seçimde bir kez daha başkan seçilerek, bir dönem daha başkanlık yapmak istiyorum. Çünkü ancak bir şeyler yapabileceğimi düşünüyorum. Kafamızdaki projeleri gerçekleştirip, kulübü kurumsal bir yapıya getirdikten sonra görevi bırakmak istiyorum. Gerçekten bir ’dünya kulübü’ nasıl olunuyor, bütün spor kamuoyuna göstermek istiyorum."

"BEŞİKTAŞ, KATILMA HAKKI ELDE EDERSE YENİ SEZONDA UEFA KUPALARI’NDA MÜCADELE EDEBİLECEK"

Haberin Devamı

Başkan Orman, ’Futbol takımından memnun musunuz’ sorusuna şu yanıtı verdi: "Şu anda Beşiktaş’ta bir takım var. Biz iktidara geldiğimiz nisan ayında Beşiktaş’ın sahaya çıkamayacağı, oyuncuların paralarının ödenmeyeceği ve oyuncuların boşa çıkacağı gibi senaryolar vardı. Böyle şeylerin olmayacağını gösterdik. Biz, ’şerefi ile oynayan, hakkıyla kazanan’ bir zihniyet yaratmak istiyorduk.

Trabzonspor maçı sonundaki fotoğraf, bizim talimatlarımız ile değil, bir takım ruhu ile yapılacak bir şeydi. Ancak daha yolun başındayız. Beşiktaş çok itibarlı ve güvenilir bir markadır. Son zamanlarda bu güveni kaybetmeye başlamıştı. Tekrar bu güveni sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda içimizden gelen çok değerli bir hocamız var. Ben de bu camianın içinde doğmuş ve yaşayan bir insanım. Verdiğimiz sözleri tutmaya çalışıyoruz. Son zamanlarda bunun sıkıntısını çok yaşadık. Zorlandığımız en önemli konu maddi konular, ama en önemli konu güven yaratma durumudur. Ben o güveni yaratmaya çalışıyorum. Artık Türk spor kamuoyu ve Türk iş alemi bize güveniyor.

Bilançolarımızda 8 senedir zarar eden bir şirketi ilk 3 ayda kara geçirdik. Rakiplerimiz faaliyet zararı açıklarken, biz faaliyet karı açıkladık. Net borçta azalma olduğu gibi Futbol A.Ş.’yi kara geçirdik. Nakit akışı konusunda sıkıntımız var, ama aşmaya çalışıyoruz. Rakamlar yüksek olduğu için bu sıkıntılar yaşanıyor. UEFA’yı bu sene hak ettiğimiz halde UEFA maçlarına katılamadık. Bizim 30 Haziran 2013’e kadar süremiz var. Bu tarihe kadar sorunları gidermeye çalışıyoruz. Bu konuda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Beşiktaş katılma hakkı elde ederse, yeni sezonda UEFA Kupaları’nda mücadele edebilecek."

Haberin Devamı

GEREKLİ YERLERE GEREKEN HESABI SORACAĞIM

Fikret Orman, geçmiş döneme ait yapılan araştırma sonucunu henüz kendisinin de bilemediğini ve bu rapor açıklandıktan sonra neler yapacağını şu şekilde ifade etti: "Biz geçmiş 8 seneyi inceliyoruz. Bu süredeki tüm işlemleri tek tek inceledik. Benim tahminimden de çok uzun sürdü. Daha sonra hemen bu raporu hukukçulara ilettik. 4 ayrı uzman hukukçu bu konuyu inceliyor. Sanırım 15 gün sonra ilk bölüm hakkında bilgi sahibi olacağız. Sonucu okuduktan sonra değerlendireceğim. Ben ilk günden beri aynı şeyi söylüyorum. Beşiktaş’a kim zarar verdiyse karşılığını görecektir.

Taraftarımız merak etmesin, hesap soracağım. Ancak sadece Yıldırım Demirören’e değil, geçmiş dönemdeki yöneticilere de soracağım. Ayrıca taraftarlarla ilgili de sıkıntı var. Geçmiş dönemde taraftar liderleri yani amigolar tarafından biletler alınmış. Onlara karşılık senetler verilmiş. Senetler ödenmemiş, 3 sene daha böyle devam etmiş. Onlardan da soracağım. Stadyumda Beşiktaş taraftarlarını dövemeye kalkanlar var. Oranın huzurunu bozanlar var. Onlardan da hesap soracağız.

Haberin Devamı

Beşiktaş’a zarar verenin yanına kar kalmayacak. Ben cesur adamım, kimseye diyet borcum da yok. Beşiktaş’ın çıkarları için her şeyi yaparım. Gereken yerlere gereken hesabı soracağım. Bizden önceki yönetim sponsorlara biletler vermiş. Sadece Ülker ile yapılan anlaşmaya göre bin 700 ve üzeri bilet verilmesi lazım. Biz bunu 700’e indirdik. Toyota ve Avea ile var. Birçok şirketle yapılan sponsorluk anlaşmasında maç bileti verme durumu var. Hangi koltukta kim oturuyor bizde belli. Bunun haricinde kulüp personeli ve futbolcularımız var.

Eğer birilerini davet ediyorsak, bu ücretleri biz karşılıyoruz. Bizden önce durum farklıydı. Biz kimseye bedava bilet vermiyoruz. Kimseye vermediğimiz gibi taraftarlara da vermiyoruz. Bizde çalışan bir personel, yeğenine bilet vermiş. Her şeyin kime gittiğini, noktasına virgülüne kadar biliyorum."

Haberin Devamı

KAPALI TRİBÜNÜN SADECE İSMİ KAPALI

Başkan Orman son haftalarda İnönü Stadı’nın kapalı tribününün dolmaması konusunda şunları söyledi: "Kapalı tribünün sadece ismi kapalı. Herkese açık bir tribün. Bilet parasını ödeyen herkes gelecek ve bir yerine oturacak. Geçen sene Beşiktaş’ın 9 maçı kapanmış. Her maçta koridorlar dolu diye ceza yedik. Bu sene böyle bir ceza yemedik. Ancak sahaya atlayan bir çocuk var, onu da mahkemeye veriyoruz.

Biz suç duyurusunda bulunduk. Geçen sene kapalı alt bin 800 Lira kombine satış fiyatı, kapalı üst de iki Lira. Bu sene kapalı alt 2 bin Lira olmuş, kapalı üst ise 2 bin 250 Lira’ye çıkmış. Rakiplerimize baktığımız zaman Fenerbahçe’de kombineler 2 bin 950 Lira’dan başlıyor, 6 bin 500 Lira’ya kadar değişen fiyatları var. Bizde ise en pahalı yer 2 bin 250 Lira. Galatasaray’da 2 bin 500 Lira- 3 bin Lira’ya kadar. Bilet fiyatlarına bakarsak Galatasaray’da 150 Lira, bu bölgelerin fiyatları Fenerbahçe’de daha yüksek. Maç sayısına bölersek geçen sene 100 Lira olmuş. Biz ne yapmışız, bu sene 120 Lira yapmışız. Bir tek Elazığspor ile oynadığımız maçta bilet fiyatını yüksek tutmuşuz. Rakiplere bakınca en ucuz fiyatlar bizde. Bugüne kadar olan alışkanlıklarından herkes vazgeçecek.

Beşiktaş’ta 100 kombine alacaksınız, maçtan önce 500 kişi gelecek, kapıları patlatacak ve içeri girecek; bunlar artık olmayacak. Kombine gelip alabilirsiniz herkese açık. Beşiktaş üzerinden kimse rant sağlayamaz. Herkes önce haddini bilecek. Herkese eşit mesafedeyiz. Bu durumu çok tatlılıkla, iyi üslupla götürmeye çalışıyorum. Ancak benim de bir sınırım var, bu sınırı aşarsam bunun zararını herkes görecek. Biz adil olmak durumundayız. Bunu çarpıtıyorlar, hesap sormaya getiriyorlar. Bu taraftar hep vardı. 8 sene neden hesap sormadılar da bunun üzerinden bana yükleniyorlar? Ben yapmayacağım demiyorum ki. Bunu bir slogan haline getirdiler. Biz elimizden geleni yapıyoruz.

Canları sağolsun, onlar bunları yapsın. Bize yapılan şeyi doğru bulmuyorum. Kapalı sizin eseriniz diyorlar, kapalı niye bizim eserimiz ki. Kapalı tribün orada. Geçen sene peşin paralar ile kombine biletler alınmış. Bu sene de bulsunlar parayı gelsin alsınlar. Ben kimseye kombine satmamazlık yapmıyorum. Ancak gidip kapalının köşesinden bilet alıp, kapalının en güzel yerindeki adamı dövüp oraya geçenlere müsaade etmem. Ben buna izin vermem. Beşiktaş’ta bunlar artık bardağı taşırdılar. Herkes işini yapacak."

ÖNÜMÜZDEKİ SENE NEREDE OYNAYACAĞIMIZIN DA ÇALIŞMALARINI YAPIYORUZ

Başkan Orman yeni İnönü Stadı projesi ile ilgili şunları söyledi: "Stat projesi uzun zamandır konuşuluyor. Sayın Başbakanımız bize destek verdi ve teşekkürlerimi iletiyorum. Kültür Bakanımız ilk başta soğuk bakıyordu, ama o da artık olumlu bakıyor. Spor Bakanımız da destek oldu. Yasal süreçler devam ediyor. Yasal süreçler bitmediği için ben bir tarih veremem. Bu senenin son sene olmasını gayret ediyoruz. Önümüzdeki sene nerede oynayacağımızın da çalışmalarını yapıyoruz. Bu konuları şimdi açıkladığımızda rakiplerimizle aramızda kırgınlıklar başlıyor. İlk olarak resmi belgeleri elimize alalım, sonra gerekli açıklamayı yaparız."

ÖZELLİKLE 3 TEMMUZ SÜRECİNDEN SONRA SPONSORLAR SPORDAN KAÇIYOR

Fikret Orman erkek basketbol takımına neden sponsor bulunamadığını şu sözlerle açıkladı: "Basketbolda sponsor için çok konuştuk. Özellikle 3 Temmuz sürecinden sonra sponsorlar spordan kaçıyor. Çok uğraştık, ama olmadı. İşin vahim tarafı Beşiktaş’ta pazarlama ekibi yok zaten. Bu, benim gitmemle olmuyor. Bu marketing işi için ön protokol imzaladık. Beşiktaş’ta yeniden yapılanmayı değil, yapılanmayı oturtuyoruz. Biz profesyonel gibi, ben CEO gibi çalışıyorum. Ahmet Kavalcı bütün futbol A takımla ilgileniyor. Bu takımın oluşmasında büyük emekleri var. Deniz Atalay transferlerle uğraşıyor. Hep beraber bir yere gelmeye çalışıyoruz, ama çok yoruluyoruz."

FUTBOLUN TAMAMEN YENİDEN YAPILANMASINI GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Orman transfer konusunda da şöyle konuştu: "Transfer çalışmalarımız sürüyor. Kamuoyunun bilmediği, benim de bilmediğim isimler var. Transfer işine çok girmiyorum. Tamer Kıran başkanlığında, Ahmet Kavalcı, ve Deniz Atalay’ın olduğu bir komite var. Futbolun tamamen yeniden yapılanmasını gerçekleştiriyoruz. İzleme ekibimiz var. Birçok oyuncuyu izliyorlar. Sadece A Takım için değil, A2 Takımı için de oyuncular izliyoruz. Hedef takım olgusunu bozmayacak, maliyeti uygun ve genç isimler arıyoruz. Yaşı ilerlemiş oyuncular da alacağız."

OĞUZHAN ÇOK KABİLİYETLİ BİR ÇOCUK, AMA İNSANLARI BİRDEN YUKARI ÇIKARIP, HEMEN AŞAĞI ATMAYALIM

Başkan Orman, son haftaların formda futbolcusu Oğuzhan Özyakup için ise şunları söyledi: "Oğuzhan’ı çok yukarı çıkartıyorlar. Bunları hak ediyor, ama genç insan bunlar. Bu isimleri kazanmamız lazım. Adım adım yürümeli. Oğuzhan çok kabiliyetli bir çocuk, ama insanları birden yukarı çıkarıp, hemen aşağı atmayalım."

DEVRE ARASINDA QUARESMA GİTMEK İSTERSE, OTURURUZ ŞARTLARI KONUŞURUZ. GİTMEK İSTEMEZSE KALACAK

Fikret Orman, Quaresma konusundaki son durumla ilgili de, "Quaresma olayını çok anlattım. ’Acaba daha ne yapsaydım?’ diye kendime sordum. Biz yönetim olarak her şeyi yaptık. Karşılık göremeyince her şey bitti. Devre arasında Quaresma gitmek isterse, otururuz şartları konuşuruz. Gitmek istemezse kalacak" ifadesini kullandı.

İYİ YOLDAYIZ, BU YOLDA DEVAM EDERSEK TÜRKİYE’DE SPOR NASIL YAPILIR HERKES GÖRECEK

Başkan Fikret Orman, son olarak şunları söyledi: "Bu kulüp Beşiktaşlılar’ın. Kimse yapılanları göz ardı etmesin. Gerçek Beşiktaşlılar beni iyi anlıyor. İyi yoldayız, bu yolda devam edersek Türkiye’de spor nasıl yapılır herkes görecek."

DHA