Opr. Dr. Hande Akbaş Gerçekten yüksekse...
HABERİ PAYLAŞ

Gerçekten yüksekse...

Haberin Devamı

Beyindeki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonu stres, bazı ilaçlar, uykusuzluk ya da tokluk gibi nedenlerle yükselebilir. Ölçümde hormonun değeri çok yüksekse tümör olup olmadığına bakılması için hipofiz bezi MR’ı istenebilir.

İkinci çocuğu istiyorum

31 yaşındayım, 6.5 yıllık evliyim. 5 yaşındaki bir kızım var. Şimdi spiralimi çıkarttırdım, ikinci kez anne olmak istiyorum. 2 ayda bir adet görüyorum. Hormon testlerim normal. Doktor tüpler için rahim filmi çektirmemi istedi söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spirali çıkartmanızın üzerinden 1 yıl geçtiyse mutlaka niçin tekrar gebe kalamadığınızın araştırılması gerekiyor. Genellikle spiral takılmış kadınlarda gelişen bazı enfeksiyonlar sonucunda tüplerde etkilenme olabiliyor. Bu sebeple rahim filmi çekilmesi yanlış olmaz. Ayrıca adetlerinizin neden 2 ayda bir olduğunun araştırılması ve eşinizin de sperm durumu açısından son halinin araştırılması iyi olur. Tüm bu nedenlerle üreme tıbbıyla ilgilenen bir merkeze başvurarak size ve eşinize detaylı araştırma yapılmasını öneriyorum.

Hamile kalır mıyım?

26 yaşındayım. 5 aydır adetim düzenli ama kanama miktarı az. 1 ay önce evlendim. Gebelik testi yaptım, sonuç negatif. Hormonlarıma bakıldı, prolaktin yüksek. 15 gün sonra yine ölçüldüğünde bu kez daha yüksek; 96 çıktı. Adet miktarının azalması bu nedenle mi? Bu değerlerle gebe kalma şansım var mı? Daha önce kürtaj oldum. Bu hormon neden yükselir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, tokluk, kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bile yüksek çıkabilir. Tüm bunlar dışlandıysa ve 96 çıktıysa o zaman hipofiz bezi MR’ı çekilerek mutlaka herhangi bir tümoral yapı olup olmadığının araştırılması gerekir. Hem prolaktin yüksekliği hem de geçmişte size uygulanan kürtaja bağlı olarak adet miktarınız azalıyor olabilir. Prolaktin normale getirilmesine rağmen adet miktarınız yine azsa mutlaka bir rahim filmi çekilerek kürtaja bağlı olarak içeride bir yapışıklık oluşup oluşmadığı da incelenmeli.

Sperm testi yaptırdı

2016 Nisan’da kürtaj oldum. Ardından spiral taktırdım. Daha sonra spirali çıkarttım. 2 yaşında çocuğum var ve tekrar çocuk istiyoruz: Eşim sperm testi yaptırıp doktoruna gösterdi. Problem yokmuş ama uzun zamandır gebelik gerçekleşmiyor. Nedeni ne olabilir acaba?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem kürtaj geçirmiş olduğunuz için hem de taktırdığınız spiral nedeniyle mutlaka bir rahim filmi çektirerek tüpleriniz ve rahminizin son durumu konusunda fikir sahibi olmalıyız. Eşinizin spermi normalse, rahim filminiz de normal çıkarsa, yumurtalık rezervinize baktırmanız uygun olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder