Gündem Gerekçemiz gerekçe!

Gerekçemiz gerekçe!

Paylaş
Gerekçemiz gerekçe!

Ergenekon sanığı Prof. Dr. Haberal'ı tahliye etmeyen 9 hakime para cezası verince Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sert şekilde eleştirdiği Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, gerekçeli kararını açıkladı

Ergenekon soruşturmasında tutuklandıktan sonra kalp rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi altına alınan Başkent Üniversitesi’nin kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın tahliye taleplerini reddeden 9 hakim Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından 1500’er lira tazminat ödemeye mahkum edilmişti. Başbakan Tayyip Erdoğan, “Güveni ve tarafsızlığını yitirdi” diyerek Yargıtay’ın tazminat kararını eleştirmişti.

Haberin Devamı

‘Karar adil ve inandırıcı değil’

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 9 hakime verdiği tazminat kararının gerekçesini açıkladı. Tahliye talebini reddeden hakimlerin, “açıklanmayan bir gerekçe ile adil olmayan bir karar verdikleri” ifade edildi.

Kararın gerekçesinde, hakimlerin Haberal ile ilgili sağlık raporlarını da değerlendirmeye almadığı vurgulandı. Gerekçede, Ergenekon davasının aynı konumdaki diğer sanıkları için tahliye kararı verilirken Haberal’ın taleplerinin reddedilmesinin eşitliğe de aykırı olduğu belirtildi.

Ayrıca bu konuda Avrupa İnsan Haklaır Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına da vurgu yapıldı. Gerekçede Türkiye’nin ‘adil yargılama yapmadığı’ gerekçesiyle mahkum olduğu 3 ayrı karara atıf yapıldı. Gerekçeli kararda telefon dinlemeleri sonucunda Haberal’ın her faaliyetinin adım adım takip edildiği belirtilerek “Bu denli teknik imkanlara rağmen; kaçma veya delillerin karartılması ihtimalinden söz edilmesi, inandırıcı bulunmamaktadır” denildi.

Haberin Devamı