Sağlık Gereksiz hayallere kapılmayın

Gereksiz hayallere kapılmayın

Paylaş
Gereksiz hayallere kapılmayın

Gereksiz hayallere kapılmayın

Herkes zaman zaman yeni kararlar almak veya alınan kararları uygulamak için belli tarihlere ihtiyaç duyar. Hafta başları, doğum günleri gibi… Yeni yıl da bu önemli tarihlerden biridir.

Bu yüzden yeni yıl yeni başlangıçlar, yeni umutlar için büyük bir fırsat olarak algılanır. Ancak yeni yıla atfedilen fırsat hayallerinin bazıları fazlasıyla abartılabilir.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Psikologlarından Nazan Ülkü pek çok kişiyi etkileyen yeni yıl beklentileri üzerine değerlendirmelerde bulundu…

GERİDE KALAN YILIN MUHASEBESİ

Pek çok kişi yılın son günlerini, hayatını gözden geçirmek, beğenilmeyen yönleri değiştirmek, bir önceki yıl yapılan planları muhasebe etmek şeklinde değerlendirir. Ancak yılın son günleri geçen on iki ay boyunca yaşanan başarısızlıklar için biraz hüzün hissedildiği bir dönemdir.

İşte bu günlerde yılın muhasebesi yapılırken duyulan hüzne karşılık, gerçekçi olmayan ve yüksek beklentiler içine girilirse büyük bir hayal kırıklığı yaşanabilir. Özellikle kaygı düzeyi yüksek veya umutsuz kişiler, hayal kırıklıklarını daha yoğun yaşar ve zaman zaman depresyon ve kaygı bozukluğu baş gösterebilir.

HAYAL VE GERÇEĞİ KARIŞTIRMAMAK GEREKLİ

Geleceğe dair plan yapmak aslında sağlıklı bir ruh durumunun göstergesi. Ancak tüm planların tek bir güne bağlanması, gerçekçi olmaması, gelecek yıldan olağanüstü beklentiler içine girilmesi, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya ve kişiyi kendi gerçekliğinden uzaklaştırmaya yol açabilir.

Yeni yıla dair gerçekçi beklentiler yaşam kalitesini artırırken, hayalperest yaklaşımla yapılan değişiklikler ruhsal sorunların habercisi olabiliyor. Her ne kadar yılbaşı yeni bir başlangıcı ifade ediyorsa da, geçmişteki yaşantının bir anda silinip, yepyeni bir hayata başlanacağının düşünülmesi gerçekten hayli uzak, hayalci bir yaklaşım olur.

GERÇEKÇİ BEKLENTİLER YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRIR

Gerçekçi bir yaklaşım sergilemeye çalışırken “Ne kadar az beklentimiz olursa o kadar az hayal kırıklığı yaşarız.” şeklinde düşünerek, umut etmek ve hayal etmekten vazgeçmek de doğru bir yaklaşım değil.

Hayat ile ilgili beklentilere sahip olmak, hayata daha olumlu ve umutlu bakıldığını gösterir, hayattan alınan zevke olumlu katkı sağlar. Gerçekleşmesi olası dilekler, somut istekler yaşam kalitesini artırır. Ancak bu noktada hedefleri küçültmekte yarar var.

Örneğin; en çok dilenen “sağlıklı bir yıl” isteğini bile yeni yılda spor yapmak, iyi beslenmek, sigarayı bırakmak, gereken sağlık kontrollerini ihmal etmemek gibi somut eylemler haline getirmek daha doğru bir davranıştır.

Haberin Devamı