Beden Sağlığı Gereksiz yere antibiyotik kullanmayın!

Gereksiz yere antibiyotik kullanmayın!

Paylaş
Gereksiz yere antibiyotik kullanmayın!

Kullanımından herhangi bir zarar gelmeyeceği düşünülen antibiyotiklerin bilinçsizce alımı sağlık sorunlarının artışına zemin hazırlayabiliyor

Türk Klinik ve Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Antibiyotik Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oral Öncül yaptığı yazılı açıklamada, bakteri kaynaklı enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin, günümüzde en sık kullanılan ilaçlar arasında yer aldığını belirtti.

Haberin Devamı

Antibiyotiklerin gerektiğinde ve uygun şekilde kullanıldığında enfeksiyon hastalıklarının kontrolünde büyük yarar sağladığını aktaran Öncül, ancak gereksiz kullanımın, bu ilaçlar açısından direnç gelişimine, hasta açısından da yan etki ve maliyet artışına neden olduğunu ifade etti.

Öncül, antibiyotiklerin günümüzde yaygın ve gereksiz kullanım alanlarının üst solunum yolu, yumuşak doku ve üriner sistem enfeksiyonları ile gastroenteritler (mide-bağırsak iltihabı) olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

DİRENÇLİ ENFEKSİYONLARA SEBEP OLUYOR

"Bunlardan özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 70-80 etkeni virüsler olup, antibiyotik tedavisine gereksinim duyulmamaktadır. Benzer şekilde gastroenteritli hastaların yalnızca yüzde 15-20'sinde antibiyotik gereksinimi söz konusudur. Buna karşın her iki hasta grubunda da antibiyotik kullanımı oldukça yaygın olarak devam etmektedir.

Haberin Devamı

Antibiyotiklerin gereksiz kullanımının, başta antibiyotiklere karşı direnç gelişimi olmak üzere, dirençli enfeksiyon oranlarında artışa, mortalite (ölüm oranı) ve morbidite (hastalık) artışına, uzun süreli hastanede yatış ya da gereksiz sağlık harcamaları gibi sorunlara neden oluyor.

Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı, özellikle birden fazla ilaç kullanan ileri yaş grubu hastalarda, antibiyotiklerin diğer ilaçlarla etkileşimine, bu durum da diğer sağlık sorunlarının artışına neden olabilmektedir. Son derece yararlı ve kullanımından herhangi bir zarar gelmeyeceği düşünülen antibiyotikler, bilinçsiz kullanımları sonucunda ciddi sağlık sorunlarının artışına da zemin hazırlayabilmektedir."

AA