Siyaset 'Gerginliği geride bırakma' ziyareti
Paylaş
'Gerginliği geride bırakma' ziyareti

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un 'alçak koltuk' skandalıyla yarattığı gerginlik, Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın samimi tavırlarıyla dağıldı

BÜYÜKELÇİYE SAYGISIZLIK

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Ankara ziyareti, geçen hafta İsrail’in başkenti Tel Aviv’de yaşanan ‘alçak koltuk’ krizinin gölgesinde başladı. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, Kurtlar Vadisi dizisinden duydukları rahatsızlığı iletmek için çağırdığı Tel Aviv Büyükelçimiz Oğuz Çelikkol’u kendi koltuğundan daha alçak bir koltuğa oturtarak aşağılamaya kalkışmıştı.

ALT DÜZEY KARŞILAMA

Türkiye’nin sert tepkisi üzerine Ayalon, özür dilemek zorunda kalmıştı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, iki ülke arasındaki yüksek tansiyonu düşürmek için geldiği Ankara Esenboğa Havalimanı’nda, Tuğamiral Hakan Eraydın ve İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy tarafından karşılandı. Ancak karşılamada Türk misafirperverliğinden ve diplomatik geleneklerden taviz verilmedi. Önce Anıtkabir’e giden Barak, yağmura rağmen Aslanlı Yol’da yürüdü. Barak’ın, askerlerin arkasında saygı duruşunda bulunması dikkati çekti.

ANITKABİR’DE BARIŞ MESAJI

Barak, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Savaşta ve barışta bir kahraman olan Kemal Atatürk’e büyük takdir ve hayranlık duygularımla buradayım. Bölgemizde barışı ve istikrarı hakim kılmak için onun mirasından ilham alıyoruz” diye yazdı. Barak daha sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile 3 saatlik bir görüşme yaptı. Davutoğlu ve Barak, Gazze Savaşı’ndan bu yana iki ülke arasında yaşanan krizleri tek tek ele aldı.

‘TÜRKİYE VAZGEÇİLMEZ’

Davutoğlu, bakanlığın kapısında karşıladığı Barak’ı görüşmenin sonunda da kapıya kadar uğurladı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile yaptığı görüşmenin ardından basının karşısına çıkan Ehud Barak, “Türk büyükelçiye yapılan hataydı, geride kaldı. Türkiye’nin Ortadoğu’daki rolü İsrail için çok büyük” diye konuştu.

2

Haberin Devamı