Opr. Dr. Hande Akbaş Geride kalan sağlamsa...
HABERİ PAYLAŞ

Geride kalan sağlamsa...

Haberin Devamı

Bazı kadınlarda yaşanan enfeksiyonlardan ya da bazı sorunlardan dolayı tüplerden biri fonksiyonunu kaybediyor. Geride kalan sağlamsa gebelik gerçekleşebilir. Siz doktorunuza başvurun ve durumunuzu ondan öğrenin...

Ameliyat önerdiler

2 yıllık evliyim. Eşim 28 yaşında ve bebek tedavisi görüyor. Doktor eşime “Kanalların birinde tıkanma var, ameliyat şart” demiş. Eşim ameliyat olmadan hamile kalabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin kanallarından birinde nasıl bir sorun var, bu saptanmalı. Sanırım eşinize rahim filmi çekilmiştir. Tamamen tıkanıklık varsa, her zaman ameliyata gerek olmayabilir. Çünkü eşiniz öbür tüpüyle de hamile kalabilir. Eğer tüpte genişleme var ve içinde sıvı toplanmaya başlamışsa o zaman ameliyat gerekir. Ameliyatı yapacak kişinin deneyimi de eşinizin sonrasında hamile kalabilmesi için çok önem taşır. Bazen rahim filminde kapalı gibi görünen tüplerin ameliyat sırasında açık ve tamamen normal olduğunu görebiliyoruz. Deneyimsiz bir elde sadece filme göre karar verilirse tüp gereksiz yere bile çıkarılabilir.

Kanallardan biri kapalıymış

4 yıllık evliyim, 35 yaşındayım. Çocuk istememize rağmen olmuyor. Rahim filmi çekildi ve kanallarından birinin kapalı olduğu ama bunun bir sorun yaratmayacağı söylendi. Hamile kaldım ama bebek alındı. Bunun nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, tüplerden birisi fonksiyon görmese bile diğer tüp ile hamilelik oluşabilir. Nitekim eşiniz gebe kalabilmiş. Bebeğinizi erken dönemde kaybetmenizin birçok sebebi olabilir. En sık genetik bozukluklardan dolayı bu dönemde gebelikler devam etmez. Bu sebeple çok üzülmeyin. Yaşınız 35 olduğu, bir tüpünüzde zaten sorun bulunduğu ve kürtaj sonrası 7 ay geçmesine rağmen tekrar gebelik oluşmadığı için artık daha fazla vakit kaybetmeden tüp bebek konusunda deneyimli bir uzmana başvurun.

Ne zaman ultrasona gireyim?

6 haftalık gebeyim. Bebeğin kalp atışı karından görmek için kaçıncı haftada utrasona girmeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bebeğin kalp atışları genellikle 5’inci hafta sonunda görünebilir hale gelir. Karından baktırmak istiyorsanız o zaman 7’nci haftadan itibaren dolu idrar torbasıyla ultrasona girmeniz halinde kalp atışları görülebilir. Tabii bunda doktorunuzun kullanmakta olduğu ultrasonografi cihazının kalitesi de etkili olmaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder