Gündem Gezi Parkı'ndaki çadırlar kendiliğinden yanmış!

Gezi Parkı'ndaki çadırlar kendiliğinden yanmış!

Paylaş
Gezi Parkı'ndaki çadırlar kendiliğinden yanmış!

Taksim Gezi Parkı'nda eylemcilerin parkı işgal ederek kurdukları çadırlar için 'yakın' talimatı verdiği öne sürülen eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli'nin yargılanmasına başlandı. Emekli "çadırları yakın" talimatı vermediğini öne sürerken, duruşmada dinlenen tanıklar emrin bizzat Emekli tarafından verildiğini duyduklarını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde tekniker olarak görev yapan Murat Yüce ise olay yerindeki çadırların piknik tüpü ve mumlar sebebiyle kendiliğinden yandığını iddia etti

Taksim Gezi Parkı’nda 2013 yılı Haziran ayında eylemcilerin parkı işgal ederek kurdukları çadırları ’’yakın’’ talimatı verdiği öne sürülen eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli, hakkında ’’görevi kötüye kullanma’’ ve ’’yangın çıkarmaya azmettirmek’’ suçlarından açılan davada hakim karşısına çıktı. İstanbul 29’uncu Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanık Ramazan Emekli ve avukatı Onur Sinan Vatansever hazır bulundu. Kimlik tespitlerinin ardından sanık Emekli’nin savunmasına geçildi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer9891","9891","201305","9891-1.jpg","1", "0","Gezi Parkı'nda çadır yakan maskeliler kim?");

“BEN ‘ÇADIRLARI YAKIN’ DİYE BİR EMİR VERMEDİM”

Olay tarihinde Beyoğlu ilçesinden sorumlu İl Emniyet Yardımcısı olarak çalıştığını belirten Emekli, ifadesinde görevinin ilçenin denetim ve koordinasyonu olduğunu söyledi. Emekli, “Bu konuda İl Emniyet Müdürü’ne karşı sorumluydum. Bunun dışında kesinlikle adli bir görevim yoktur. Zabıtalarla ilgili kesinlikle emir verme yetkim bulunmamaktadır. Benim olay tarihindeki görevim Gezi Parkı’nda bulunan 120 kişinin tahliyesiydi. Kesinlikle zabıtalara ‘Sizin güvenliğinizi sağlayamayız, göstericilerin çadırlarını yakın’ şeklinde bir emir vermedim. Olay gecesi Gezi Parkı’nda bulunan odaya ismen tanımadığım memurlar da geldi, fakat ben kesinlikle onların çalışmalarıyla ilgili herhangi bir emir vermedim. Görevimi kötüye kullanmadım, yangın çıkartmak konusunda da zabıtaları ya da başkalarını azmettirmedim. İki suçtan da beraatimi talep ediyorum, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemiyorum” dedi.

“EMEKLİ İLE ZABITALAR ARASINDA EMİR İLİŞKİSİ YOK”

Ramazan Emekli’nin ifadesinin ardından söz alan avukatı Onur Sinan Vatansever, müvekkili ile zabıta görevlileri arasında herhangi bir emir ilişkisi bulunmadığını savundu. Emekli’nin zabıtalara emir verme yetkisi bulunmadığını belirten Vatansever, müvekkiliyle aynı suçtan yargılanan zabıtalar hakkında beraat kararı verildiğini, bu sebeple Emekli’nin de beraat etmesi gerektiğini söyledi.

“EMEKLİ YAKIN TALİMATI VERDİ, BİZ YAKMADIK”


Duruşmada daha sonra tanıkların dinlenmesine geçildi. Tanık Murat S., olay tarihinde parkta bulunan zabıtaların koordinasyonu ile görevli komiser olduğunu söyledi. Murat S. ifadesinde, “Olay günü 60-70 tane çadırı topladık ve depoya kaldırdık. Parkın sonuna doğru tahminen 10-15 tane çadır kalmıştı. Ben yanımda görevli memur arkadaşlar da bulunduğu halde huzurdaki sanık emniyet müdürü bize, ‘Burada ne kendimizin ne de sizin güvenliğinizi sağlayamayız, kalan çadırları yakın’ dedi ancak ben ya da görevli zabıtalar kesinlikle kalan çadırları yakmadık. Ancak bir süre sonra çadırların yandığını gördük. Zannediyorum çadırlarda bulunan mum, tüp gibi yanıcı maddeler sebebiyle çadırlar yanmış olabilir. Emniyet müdürü bize ‘yakın’ dedi ama biz kesinlikle çadırları yakmadık” dedi.

“ÇADIRLARLA UĞRAŞMANIZA GEREK YOK, YAKIN GİTSİN”


Duruşmada dinlenen bir diğer sanık Murat Y., ifadesinde sanık olup olmadığını tam olarak bilmediğini öne sürdüğü bir emniyet müdürünün amiri Murat S.’ye ‘Çadırlarla uğraşmanıza gerek yok, yakın gitsin’ dediğini bizzat duyduğunu savundu. Bu ikaz üzerine çadırları yine de yakmadıklarını söyleyen Murat Y., “Zaten orada kendiliğinden yanan birkaç çadır vardı. Zannediyorum bunlar daha önce topladığımız çadırların içinde gördüğümüz şekilde aydınlatmada kullanılan lüks olarak tabir edilen piknik tüpleri ve mumlar sebebiyle yanmıştı. Biz kalan birkaç çadırı toplayarak kendiliğinden yanan diğer çadırların üstüne attık. Bunun dışında çadırları bizzat yakmadık” ifadelerini kullandı.

Tanık ifadelerinin ardından ara kararını açıklayan mahkeme, diğer tanıkları dinlemek üzere duruşmayı erteledi.

EMEKLİ’NİN 5 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYOR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, ağaçların sökülmesini protesto eden bir grubun Gezi Parkı’nı işgal ederek çadır kurdukları belirtiliyor. Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli’nin çadırları toplayan zabıtaya, ’Çadırları toplamakla uğraşmayın, yakın gitsin’ talimatı verdiği ve bunun üzerine zabıtaların yönetmeliğe aykırı şekilde görevlerini kötüye kullanarak çadırları yaktıkları iddia ediliyor. İddianamede sanık Ramazan Emekli’nin yasal olmayan talimatı ile görevini kötüye kullanıp parktaki çadırların yakılmasını azmettirdiğinin anlaşıldığı kaydedilerek, Emekli hakkında ’’görevi kötüye kullanma’’ ve ’’yangın çıkarmaya azmettirmek’’ suçlarından 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor.

İHA