Beden Sağlığı Gıda hijyenine dikkat

Gıda hijyenine dikkat

Paylaş
Gıda hijyenine dikkat

Yaz mevsiminde mikroorganizmaların neden olduğu sağlık sorunlarının arttığı ve bu mevsimde gıda hijyeni konusunda çok daha duyarlı olunması gerektiği açıklandı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erkmen, sağlıksız gıdaların tüketiminden kaynaklanan sağlık sorunlarının, gıdaların seçimi, hazırlanması ve saklanmasındaki yanlışlıklardan ya da eksikliklerden kaynaklandığına dikkati çekti.

Sağlıksız gıda tüketiminin neden olduğu sağlık sorunlarının uygulanması basit birtakım önlemlerle önemli ölçüde korunulabileceğini vurgulayan Erkmen, bunun için de toplumun gıda hijyeni konusunda bilgilendirilmesinin, bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

Erkmen, yaz mevsiminde kış mevsimine göre sebze ve meyve tüketiminin arttığını, özellikle kirli sularla yetiştirilmiş sebzelerin barındırdıkları mikroplarla birlikte mutfaklara taşındığını, ayrıca iklim koşullarına bağlı olarak gıdaların yazın daha çabuk sürede bozulabildiğini ifade etti.

Sağlıksız gıdaların tüketiminden kaynaklanan en ciddi sağlık sorununun gıda zehirlenmeleri olduğunu belirten Erkmen, şöyle konuştu: "Yaz mevsiminde mikroorganizmaların neden olduğu sağlık sorunları artıyor, bu mevsimde gıda hijyeni konusunda çok daha duyarlı olunmalı.

Çünkü, gıda satın alırken, hazırlarken, saklarken yapacağımız hataların karşılığında sağlımızı kaybetme riski, yaz mevsiminde çok daha artıyor. Özetle yaz mevsiminde tüketeceğimiz gıdaların ne ölçüde sağlıklı olduğu konusunda çok dikkatli olmamız gerekiyor."

ÖNERİLER

Erkmen, sağlıksız gıdaların neden olduğu sağlık sorunlarından korunmayı sağlayacak şu önerilerde bulundu:
"Öncelikle açıkta satılan gıdalardan kesinlikle uzak durulmalı. Özellikle çocukların sokakta açıkta satılan dondurma ve benzeri gıdaları tüketmelerinin önüne geçilmeli. Gıdalar üzerindeki etiketleri okumak yetmeyebilir, ürünler göz muayenesinden de geçirilmeli, sağlıklı olduğunda şüphe duyulan gıda ürünleri satın alınmamalı.

Meyveler ve sebzeler tüketim öncesinde içi su dolu büyükçe bir kapta en az 10-15 dakika bekletilmeli ve sonrasında iyice yıkanmalı. Meyve ve sebzenin içinde bekletildiği suya bir miktar limon sıkılabilir ya da biraz sirke damlatılabilir.

Hazır kıyma kesinlikle tercih edilmemeli. Marketten alışveriş yaparken et ve benzeri çabuk bozulabilecek gıdalar en son satın alınmalı. Parça ya da kıyma etler öğünlük miktarlarda dondurularak saklanmalı ve kullanılacağı zaman buzdolabı sıcaklığında çözülmeli. Bütün olarak dondurulan et, çözüldüğünde mutlaka tüketilmeli, yeniden dondurularak saklanmamalı."

İHTİYAÇTAN FAZLA SATIN ALINMAMALI



Erkmen, ihtiyaçtan fazla gıda ürünü satın alınmaması gerektiğini vurgluyarak, "Bu çok önemli, gıda zehirlenmelerinin büyük bölümüne ihtiyaçtan fazla satın alınmış ve tüketilemediği için bozulmuş gıdalar neden oluyor" dedi.

Satın alınan ürün üzerinde bir işlem yapılması gerekiyorsa, yapılan işlemin alıcı tarafından görülmesinin yararlı olacacağına dikkat çeken Erkmen, "Örneğin, balık satın aldınız ve temizlenmesini istediniz.

Eğer bu temizlik sizin göremeyeceğiniz yerde yapılıyorsa temizlenip size teslim edilen balık, sizin satın alıp temizlenmesini istediğiniz balık olmayabilir. Aldığınız taze balık yerine eve bayat balıkla dönebilirsiniz" diye konuştu.

BUZDOLABINDA SAKLANAN YEMEKLERE DİKKAT

Ocaktan indirilen yemeğin, sonra tüketilecekse, kısa sürede soğutularak buzdolabında saklanması gerektiğini belirten Erkmen, "Buzdolabında saklanmış yemek 60 derecenin üzerinde ısıtılmadan tüketilmemeli. Gıdalar sofraya konulmak üzere hazırlanırken eller sık sık yıkanmalı. Mutfak ve gıdaların hazırlanmasında kullanılan aletler, ekipmanlar da sürekli olarak çok temiz tutulmalı" dedi.

Erkmen, pastörize edilmemiş sütten hazırlanmış kaymaktan, çiğ sütten hazırlanmış peynirden uzak durulmalı."

AA

2

Haberin Devamı