Ekonomi Gıdada etiket devrimi

Gıdada etiket devrimi

Paylaş
Gıdada etiket devrimi

Gıda etiketlerinin üzerinde yer alacak bilgilerin kapsamı genişletiliyor. Etiket üzerinde porsiyon büyüklüğü, porsiyonun günlük enerji ve besin ihtiyacını karşılama oranı da gösterilecek

Dikkat edenin işi kolay

Gıda etiketlerinin üzerinde yer alacak bilgilerin kapsamı genişletiliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme Tebliği’nde etiket bilgilerinde yapacağı değişikliklerle, gıda alışverişi yaparken besin, enerji değeri konularına dikkat edenlerin alışverişi kolaylaşacak.

Tebliğ taslağıyla besin öğesi, beslenme beyanı, beslenme referans değeri, çoklu doymamış yağ asitleri, lif, sağlık beyanı, prebiyotik bakteri tanımı değişiyor.

Besin öğeleri gösterilecek

Protein, karbonhidrat, yağ, lif, sodyum, vitaminler ‘besin öğesi’ olarak artık etiketlerde gösterilecek. Bir gıdanın içerdiği enerji, besin öğeleri veya diğer öğeler nedeniyle beslenme için yararlı özelliklere sahip olduğunu doğrudan ya da dolaylı olarak belirten ifade, ‘beslenme beyanı’ olarak tanımlandı.

Mevcut mevzuatta ‘beslenme referans değeri’, ‘sağlıklı yetişkinler’ dikkate alınarak yapılırken, taslakta bu tanım ‘sağlıklı bireyler dikkate alınarak’ diye değiştiriliyor.

‘Lif’in kapsamı genişledi

Sağlıklı bireyler için günlük olarak alınması tavsiye edilen besin öğeleri miktarı, ‘beslenme referans değeri’ olarak gösterilecek. Taslakta gıdalarda yer alabilecek ‘lif’in kapsamı genişledi.

Bununla birlikte, herhangi bir gıdada bulunan öğelerin büyüme, gelişme ve vücudun normal işleviyle ilişkili fizyolojik etkisini tanımlayan, vücut fonksiyonlarını geliştirmeye veya sağlığı korumaya yardımcı etkisini doğrudan veya dolaylı belirten ifadeler ‘sağlık beyanı’ olarak değerlendirilecek.

Anne sütü ile kıyaslamak yok

Prebiyotik (sindirime yardımcı) gıdaların tanımı yeniden yapılırken gıdanın, bir defada tüketilmesi beklenen miktarı gösteren, ‘porsiyon büyüklüğü’ de etikette olacak.

Gıdanın bir porsiyonunun, enerji ve besin öğeleri için önerilen günlük alım düzeyinin yüzde olarak ne kadarını karşıladığı, ‘günlük karşılama oranı’ olarak etiket üzerinde yer alacak.

Taslağa göre, gıda etiketinde, anne sütüne eşdeğer olduğunu bildiren veya ürünü anne sütü ile kıyaslayan beyanlar yer almayacak.

2

Haberin Devamı