Önceki Fotolar

Gıdaların ömrünü uzatmak için yapmamanız gereken 11 şey

Satın aldığımız gıdaları alır almaz tüketmemiz ne yazık ki her zaman mümkün olmuyor. Bu yüzden de hem harcadığımız parayı çöpe atmamak hem de gıdaları sağlıklı bir şekilde muhafaza etmek için onları nasıl saklamamız gerektiğini iyi öğrenip, hata yapmaktan kaçınmak gerek. Bakın gıdaların ömrünü azaltan hatalar nelermiş…  

12 Şubat 2018, Pazartesi 09:50
A A
2 Domatesleri buzdolabında saklamak

2 Domatesleri buzdolabında saklamak

Domateslerin ömrünü uzatmak için en uygun saklama yeri buzdolabı diye düşünüyor olabilirsiniz. Aslında haklısınız ama bir yandan da yanlış yapıyorsunuz. Çünkü soğuk hava domatesin olgunlaşma sürecini durdurup içinin kristalleşmesine ve domatesin tadının kaçmasına sebep oluyor. Bu nedenle kısa sürede tüketebileceğiniz kadar domates alıp tadıyla yemeniz en iyisi.  

3 Baharatları ocağın yakınında saklamak

3 Baharatları ocağın yakınında saklamak

Baharatları ocağın yakınında ya da üzerindeki dolaplarda saklıyorsanız hata ediyorsunuz. Çünkü ısı, baharatların renklerini ve kokularını değiştirip lezzetinin bozulmasına sebep oluyor. Bu nedenle baharatlarınızı kapalı kapta, serin, kuru ve karanlık yerlerde saklamalısınız.  

4 Yeşillikleri kağıda sarmadan saklamak

4 Yeşillikleri kağıda sarmadan saklamak

Marul, maydanoz, dereotu gibi yeşillikleri, naylon torba içinde buzdolabında saklamak, hızla çürümelerine ve bakteri üretmelerine neden olur. Çünkü naylon torba hava dolaşımını önler. Bunun yerine yeşilliklerinizi dolaba koymadan önce kâğıt havlulara ya da temiz kâğıtlara sarmalısınız. 

5 Çürüyen meyveleri diğerlerinden ayırmamak

5 Çürüyen meyveleri diğerlerinden ayırmamak

Elma, portakal, limon gibi asitli meyveler, çürüdükleri anda sağlam olanlardan ayrılmalıdır. Ayırmadığınız takdirde çürüme diğer meyvelere de bulaşır.  

6 Konserve gıdaları dondurucuda saklamak

6 Konserve gıdaları dondurucuda saklamak

Konserve tenekelerinin ve kavanozlarının içi su doludur. Eğer bu suyu boşaltmadan konserveyi dondurucuya koyarsanız, donan su genleşir ve kavanozu ya da tenekeyi patlatabilir.  

7 Balığı oda sıcaklığındayken dondurucuya koymak

7 Balığı oda sıcaklığındayken dondurucuya koymak

Dondurulmuş balığı daha uzun süre saklamak istiyorsanız, önce buzdolabının alt kısmında soğutmalı, daha sonra derin dondurucuya atmalısınız. Doğrudan dondurucuya koyulan balıklar su ve şekil kaybedebiliyor. Aynı şekilde dondurucudan çıkardığınız balıkları da önce alt kısımda tutmalısınız.  

8 Ketçabı buzdolabına koymamak

8 Ketçabı buzdolabına koymamak

Ketçabı tezgâh ya da masa üstü gibi oda sıcaklığındaki yerlerde saklarsanız, içindeki asitler nedeniyle hızla bakteri üremesine neden olursunuz. Bu nedenle ketçabınızı mutlaka buzdolabına koymalısınız.

9 Patates ve soğanları birlikte saklamak

9 Patates ve soğanları birlikte saklamak

Patates de soğan da saklanma esnasında havaya nem ve gaz salar. Bu nedenle patateslerinizi ve soğanlarınızı birbirlerinden ayrı koyarak saklamalısınız. Bunun için en uygun yer kiler gibi serin ve kuru ortamlardır.  

10 Balı buzdolabında tutmak

10 Balı buzdolabında tutmak

Balı buzdolabına koyduğunuzda şekerlenir ve kristalize olur. Serin ve karanlık bir ortam balınızı saklamak için yeterlidir.  

11 Peyniri naylon ambalajda saklamak

11 Peyniri naylon ambalajda saklamak

Peyniri, satın aldığınız ambalajda saklarsanız, hava almaz ve tadını kaybeder. Peynirinizi sarıp saklayabileceğiniz özel delikli peynir kâğıtları olsa da sıradan bir yağlı kâğıt da aynı işi görür. Bunun için peyniri yağlı kâğıda sarmalı, üzerini de streç filmle kaplamalısınız.