Yaşam 'Git bölükte ilişkiye gir'

'Git bölükte ilişkiye gir'

Paylaş
'Git bölükte ilişkiye gir'

Türkiye'deki eşcinsellerin haklarıyla ilgili rapor hazırlayan Uluslararası Af Örgütü, hükümetin tavrını 'düşmanca' buldu

Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) Türkiye’deki lezbiyen, gay, biseksüel ve transeksüel (LGBT) haklarıyla ilgili hazırladığı rapor açıklandı. Raporda, Ak Parti hükümetlerinin LGBT bireylere düşmanca tavır takındığı belirtildi. Raporda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun konuyla ilgili söylemleri de yer aldı.

MİLLİYET gazetesinin haberine göre, raporda “Yargı mensuplarının keyfi ya da ayrımcı gerekçelere yer verdikleri kararların gösterdiği üzere, LGBT bireylerin hem ceza, hem medeni hukuk işlemlerinde cinsel yönelimleri, mahkemece bilindiği takdirde adalete erişimlere mümkün olmamaktadır” ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

Sonuç bölümünde şu önerilerde bulunuldu:

- Anayasa’nın 10. maddesini cinsel yönelim temelli ayrımcılığı yasaklayacak şekilde değiştirin. Kapsamlı bir ayrımcılık yasası çıkarın.

- Devlet görevlilerinin ayrımcı bir dil kullanmasını yasaklayın. İnsan hakları ihlallerine son vermek için önleyici mekanizmalar geliştirin.

- Eşcinsel erkeklerin orduda maruz kaldıkları şiddet ve tacize son verin.

- Örgütlenme özgürlüğü hakkını koruyun.

- LGBT bireylere yönelik nefret suçlarını engelleyin.

‘Bölükte ilişkiye gir’

“Eşcinsel erkeklerin orduda yaşadıkları ihlaller” başlığı altında, Asil kod adlı 21 yaşındaki bir eşcinselin yaşadıkları anlatıldı:

“Askeri hastanede psikiyatrist, Asil’e eşcinsellik kanıtı sunması gerektiğini, bölükten biriyle cinsel ilişkiye girdiği sırada yakalanırsa bunun olabileceğini söyledi. Bölüğe döndüğünde bir koğuşa kapatıldı ve bir hafta dışarı çıkamadı. Annesinden de oğlunun eşcinselliğini doğrulaması istendi. Bundan sonra heyet, ‘askerliğe elverişli olmadığına’ karar verdi.”

Haberin Devamı