Bilim - Teknoloji Gizemli çukurlar artabilir!
Paylaş
Gizemli çukurlar artabilir!

Rusya'da ortaya çıkan ve nedeni halen anlaşılamayan dev çukurlar şaşırtmaya devam ediyor!

Siberya'nın, "Dünya'nın sonu" anlamına gelen, Yamal Peninsula bölgesi, her an daha "çukurlu" bir hale gelebilir. Geçtiğimiz Temmuz ayında yaklaşık 80 metre genişliğinde bir kraterin ortaya çıktığı bölgeyi araştıran Russian Academy of Sciences (RAS) bilim insanları, bölgede benzer yapıda yeni kraterler de oluşabileceğini söylüyor.

Siberian Times'ın haberine göre, B2 olarak tanınan büyük kraterin çevresinde 20 adet su dolu "bebek krater" ortaya çıkmış durumda. RAS bağlantılı Oil and Gas Research Institute'dan Vasily Bogoyavlensky, daha da fazla kraterin oluşmasının an meselesi olduğunu tahmin ediyor. "Bunu mantarlara benzetiyorum: Bir mantar bulduğunuzda, çevrede birkaç tane daha olacağını emin olabilirsiniz" diyen Dr. Bogoyavlensky, "Tahminim 20-30 veya daha fazla kraterin oluşacağı yönünde" şeklinde tahmin yürütüyor.

Bu çukurların (ya da kraterlerin) sebebinin ne olduğu ise halen kesin değil. Antipayuta'da yaşayan bazı kişiler, kraterlerin birinin etrafında parlak bir ışık gördüklerini söylerken, Yamal bölgesindeki bazı kişilerse sarsıntı hissetlerini söylemekte. Rus bilim insanlarına göre ise durumun sebebi metan.

Bogoyavlensky, gaz salınımının ve muhtemelen patlamalarının, bu kraterleri yaratmış olabileceğini düşünüyor. Söylediğine göre, Arktik arazide oluşan bir erime, yeraltı gaz kaynaklarının dışarı çıkmalarına sebep olmuş olabilir. Daha önce de araştırmacılar tarafından Yamal göllerinde, göl tabanından gazın açığa çıkması ve yükselmesinin gözlenmiş olması da, Bogoyavlensky'nin teorisini destekliyor.

Bogoyavlensky, çukurların araştırılmaları gerektiğini ancak bu araştırmanın araştırmacılar için tehlikeli olduklarını söylemekte. Bu yüzden şimdilik çukurlar, sadece helikopter ile gözlemleniyor.

Haberin Devamı

Resimlerle: Dünyanın gizemli köşelerine yolculuk

Kaynak: CHIP Online