Gündem 'Gizli tanık' şoku büyüyor

'Gizli tanık' şoku büyüyor

Paylaş
'Gizli tanık' şoku büyüyor

'Gizli tanık' şoku büyüyor

Yakın dönemin en yıkıcı suikastlerinden biri, Hrant Dink suikastinin dünkü duruşmasında yaşanan "gizli tanık" tartışmasının perde arkasının da çok şaşırtıcı olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Türkçe'yi iyi konuşamayan tanık meğer tercüman bulunamadığı için mahkemeye çağrılmamış

Mahkeme Başkanı Canak; "Gizli tanık Türkçe’yi tam konuşamıyordu. Tercüman da bulunmadığı için gizli tanığı çağırmadım. Tercüman hazır olsaydı polis gizli tanığı getirecekti"

Tartışmalar üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğünden de bir açıklama yapılmış ve "Mahkeme ve Savcılıkça gizli tanığın hazır edilmesi konusunda herhangi bir talimatın emniyet makamlarına gönderilmediği anlaşılmıştır" denilmişti

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti ile ilgili davanın dünkü oturumunda dinlenmesi gereken gizli tanığa ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak konuyla ilgili habercilere bilgi verdi

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanı Erkan Canak, “Gizli tanık Türkçe’yi tam bilmiyormuş. Polis gizli tanığın Türkçe’yi tam konuşamadığını söyledi.Tercüman da bulunmadığı için gizli tanığı çağırmadım.Tercüman hazır olsaydı polis gizli tanığı getirecekti. Bir dahaki oturumda hazır edilmesini ve tercüman da istenmesini kararlaştırdık." diye konuştu.

Öte yandan gizli tanığın Dink suikastinden sonra savcılık ifadesini tercüman eşliğinde verdiği öğrenildi.

İEM : MAHKEME VE SAVCILIKTAN TALİMAT GELMEDİ

Gizli tanık tartışmalarının ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğünden de bir açıklama yapılmış ve "Mahkeme ve Savcılıkça gizli tanığın hazır edilmesi konusunda herhangi bir talimatın emniyet makamlarına gönderilmediği anlaşılmıştır" denilmişti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden dün akşam saatlerinde yapılan yazılıaçıklamada şöyle denilmişti:

"Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant DİNK'in 19 Ocak 2007 tarihinde öldürülmesi ile ilgili halen İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etmekte olan davanın 08 Şubat 2010 tarihli duruşmasında dinlenecek olan gizli tanığın polis tarafından hazır edilmesinin unutulduğu şeklinde yazılı ve görsel medyada haberler yer almıştır. Konuyla ilgili yapılan inceleme sonucunda; gerek Mahkeme, gerekse Savcılıkça 08 Şubat 2010 tarihli duruşmada gizli tanığın hazır edilmesi konusunda herhangi bir talimatın emniyet makamlarına gönderilmediği anlaşılmıştır. "

Haberin Devamı

EKİMDE DİNLENECEKTİ

Ekimde dinlenecekti Aslında skandala neden olan gizli tanığın 12 Ekim 2009’da görülen 11’inci duruşmada dinlenmesi gerekiyordu. Ancak 11’inci duruşmaya tutuksuz sanıklar gelmeyince Dink Ailesi’nin avukatlarının talebi üzerine mahkemeye getirilen gizli tanık yoldan geri çevrilmişti. Bunun üzerine mahkeme 12’nci duruşmada tutuklu ve tutuksuz tüm sanıkların hazır bulunmasını istemişti. Tüm bu gelişmeler, gizli tanığın Ermeni olduğunu ve Türkçe’yi iyi konuşamadığını ortaya çıkardı. Kimliğine dair önemli bilgiler ortaya çıkan gizli tanık mayısa kadar tamamen deşifre olmazsa 13’üncü duruşmada dinlenecek.