Beden Sağlığı Gizli tehlike: Tiroid!

Gizli tehlike: Tiroid!

Paylaş
Gizli tehlike: Tiroid!

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği 9. Uluslararası Tiroid Farkındalık Haftası’nda bu yıl “Kadınlarda Hipertiroidi ve Hipotiroidi”ye dikkat çekiyor!

Uluslararası Tiroid Federasyonu (TFI) ve Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği tarafından “Uluslararası Tiroid Farkındalık Haftası” olarak belirlenen 25-31 Mayıs haftasında çeşitli etkinlikler organize ediliyor.

Bu yıl 9.’su gerçekleştirilecek olan etkinlik 26 Mayıs Cuma günü Ortaköy Meydanı’nda halka açık olarak düzenlenecek. Etkinlikte Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Doç Dr. Seda Sancak, tiroid hastalıkları konusunda bilgi verecek. Kelebekli mor balonlar gökyüzüne bırakılırken, Kargo grubu sahne alacak ve şarkılarını tiroid farkındalığı için söyleyecek. Hafta boyunca, basın röportajları, posterler, uzman hekim söyleşileri ve broşür dağıtımları gibi etkinliklerle de tiroid bozukluklarının ne olduğu, beraberinde hangi hastalıklara yol açtığı, tedavi yöntemleri anlatılarak kamuoyunun bilinçlendirilmesi sağlanacak.



TSH DEĞERLERİNE BAKTIRIN!

Tanısı konmayan ya da tedavi edilmeyen tiroid hastalıkları yüzünden milyonlarca insan oldukça düşük bir yaşam kalitesi ile hayatlarını sürdürüyor.
Dünyada 300 milyondan fazla insanı etkileyen tiroid hastalıkları, en sık görülen hastalıklar arasında yer alıyor. İlerleyen yaşla birlikte ortaya çıkabilen hipotiroidi (az çalışan tiroid bezi), kadınlarda erkeklerden daha yaygın görülüyor.
60 yaşındaki kadınların % 17'si ve erkeklerin %8'inde hipotiroidi görülüyor. En sık 20 - 40 yaş grubunda görülmekle birlikte, her yaşta ortaya çıkabilen hipertiroidi (aşırı aktif tiroid bezi) kadınlarda, erkeklere göre 10 kat daha fazla rastlanıyor. Boynun ön kısmında “kelebek” şeklinde bir iç salgı bezi olan tiroid bezi, vücudun metabolizma hızını kontrol etmesinde büyük bir rol oynuyor. En önemli belirtisi yorgunluk olan tiroid hastalıkları, basit bir kan testi ile teşhis edilebiliyor. Uzmanlar, check-up rutin testlerinde de yer alan tiroid değerlerinin yakından takip edilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

TİROİD HASTALIKLARI HAKKINDA FARKINDALIĞA İHTİYAÇ VAR!

Yedi ülke genelinde 6.000'den fazla kadın üzerinde tiroid hastalıkları hakkındaki farkındalık düzeyini ölçmek için yaptığı ankete göre; katılanların çoğunun, tiroid hastalığı belirtilerinin yaşam tarzı tercihlerinden kaynaklandığını düşündüğü ve belirtileri gündelik hayatın bir parçası olarak yorumladığı ortaya çıktı. Ankete katılanların yaklaşık üçte biri (% 31), tiroid hastalığının ne olduğunu bilmediğini, katılanların çoğunluğu (% 69) ise tiroid hastalığının kadınları ve erkekleri eşit derecede etkilediğini söyledi. Ankete katılanların yaklaşık %50’si semptomların gündelik alışkanlıklarından kaynaklanan geçici problemler olduğunu düşünüyor. Bu da, daha ileri eğitim ve bilinçlendirme ihtiyacını ortaya koyuyor.


Haberin Devamı