Siyaset Gizliliğe uymayan yandı!
Paylaş
Gizliliğe uymayan yandı!

Son aylarda telefon görüşmelerinin ortalıkta dolaşması yetkilileri hareket geçirdi

Yeni yönetmelik

Özellikle son aylarda yaşanan soruşturma aşamalarında telefon görüşme kayıtlarının adeta ortalıkta uçuşması üzerine Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2004’ten bu yana yürürlükte olan “Kişisel Bilgilerin İşlenmesi ve Gizliliğin Korunması Hakkında Yönetmeliği” değiştirmek için harekete geçti.

BTK’nın hazırladığı yönetmelik taslağında, elektronik haberleşme verilerinin bir yıl boyunca saklanması, süre sonunda imha edilmesi, gizliliğe uyulmadığı takdirde şirketin (GSM operatörleri Turkcell, Vodafon, Avea ile Türk Telekom) bir önceki yıl cirosunun yüzde 3’üne kadar para cezası uygulanması öngörülüyor.

Sıkı koruma

Taslakla getirilen düzenlemeler ana hatlarıyla şöyle
İşletmeciler, şebeke güvenliğini ihlal eden belirli bir risk olması durumunda bu risk hakkında BTK’yı ve abonelerini bilgilendirecek.

Saklanan bu verilerin istem dışı veya yasa dışı tahribi, kaybı, değiştirilmesi ile yetki dışı, yasa dışı depolama, işleme, erişim ve ifşa olaylarına karşı uygun teknik ve idari önlemler alınacak. Bu verilere sadece “özel yetkilendirilmiş kişiler tarafından” erişebilecek.

İşlenen ve saklanan verinin saklama süresinin sonunda imha edilmesi de işletmecinin sorumluluğunda olacak.

Haberin Devamı