Ekonomi 'Global borç tarihi zirvelerde'

'Global borç tarihi zirvelerde'

Paylaş
'Global borç tarihi zirvelerde'

IMF, "Global borç tarihi zirvelerde ve hükümetler bu borçları azaltmaya başlamalılar" açıklamasını yaptı

IMF, global borcun daha önce hiç görülmemiş seviyelere ulaştığına işaret ederek, hükümetlerin işler hala iyi giderken borçluluklarını azaltmak için harekete geçmeleri gerektiğini söyledi. IMF dün yayınladığı Mali Monitör raporunda, global olarak toplam borç seviyesinin 2016'da 164 trilyon dolar ile global GSYH'nın yüzde 225'ine ulaştıına işaret etti. Global borç, 2009 yılında, global finansal krizin hemen ardından görülen tarihi zirvenin yüzde 12 üzerine çıktı.

Borçluluk açısından gelişmiş ekonomilerin daha kötü göründüklerini belirten IMF, gelişmiş ülkelerde borç/GSYH ortalamasının yüzde 105 seviyesinde olduğuna işaret etti.

IMF Mali İşler Departmanı Direktörü Vitor Gaspar, orta gelirli ekonomilerde borç/GSYH oranının yüzde 50 civarında, düşük gelirli ülkelerde ise bu oranın yüzde 40'ın üzerine çıktığını belirtti.

Gaspar, IMF'in kamu borcu/GSYH oranının artacağını tahmin ettiği tek ülkenin ABD olduğunu da ifade ederek 2017'de yüzde 108 olan oranın 2023'te yüzde 117'ye yükselmesini beklediklerini vurguladı.

Haberin Devamı