Sağlık Glutensiz bir yaşam mümkün mü?

Glutensiz bir yaşam mümkün mü?

Paylaş
Glutensiz bir yaşam mümkün mü?

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yeni yeni diyet trendleri aldı başını gidiyor. Bu yıl özellikle doğal beslenmek ve arınmak ön planda. Bu akımların en önemlilerinden biri de “glutensiz beslenme” oldu. Birçok kişi glutensiz ürünleri mi tercih etsek, acaba bizi şişmanlatan gerçekten gluten mi gibi sorular soruyor. Aslında birçok kişinin bu konuda kafası bir hayli karışık

Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Arslan “gluten ve glutensiz beslenme tarzı” hakkında bilgi verdi:

Haberin Devamı

ÇOĞU TAHIL ÜRÜNÜ GLUTEN İÇERİYOR

Gluten; arpa, çavdar ve buğday gibi tahılların içinde bulunan doğal bir protein türüdür. Elastik bir yapıya sahip olduğu için hamura dayanıklılık veriri ve ekmeğe de yapısını kazandırır. Sağlıklı bireylerin glutensiz beslenmesine gerek yoktur. Ancak çölyak hastalığına sahip olan kişiler glutensiz beslenmek zorundadır.

BİRÇOK PROBLEMİ BERABERİNDE GETİRİYOR

Çölyak hastalığı, ince bağırsağın glutene karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyeti anlamına gelmektedir. Bu hastalığa sahip olan bireyler glutenli gıdalar tükettiklerinde bağırsak mukozasındaki alerji nedeniyle ince bağırsaktaki yapıları tahrip eder. Böylece alınan gıdalar emilmez ve bireyde karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı, kas problemleri ve demir eksikliği gibi bir takım hayati tehlike yaratabilecek ciddi sorunlar görülmeye başlar. Çölyak hastaları glutensiz beslenmeye dikkat etmeye başladığı takdirde bağırsak yapısının iyileştiği ve buna bağlı olarak vitamin ve mineral kaybının da azaldığı görülür.

Haberin Devamı

HAYATINIZDAN ÇIKARMADAN ÖNCE İYİ DÜŞÜNÜN

Glutensiz beslenmeyle ilgili en çok merak edilen zayıflamaya yardımcı olup olmadığıdır. Glutensiz bir yaşama adım atıldığında simit, makarna, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlardan uzaklaştığımız için bir miktar zayıflama görülebilir. Böylece vücudun aldığı enerji çeşidi az olduğu için ister istemez kısıtlanır. Ancak tam tahıllı gıdalar, iştah kontrolü, kalp damar sağlığı, insülin direnci gibi birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu için glutensiz bir hayata geçmeden önce bunların hepsi düşünülmeli ve emin olunmalıdır.

Peki hangi gıdaları tüketmeliyiz?

Gluten karabuğday, kinoa, keten tohumu, pirinç nohut, patates, sebze ve meyveler, süt ürünlerinde bulunmadığı gibi işlenmiş gıdalar, salata sosları, hazır gıdalar, bisküvi gibi şekerli yiyeceklerde fazlasıyla bulunmaktadır.