Magazin 'Godoş'tan paçayı yırttı

'Godoş'tan paçayı yırttı

Paylaş
'Godoş'tan paçayı yırttı

Başkan Dursun, 'godoş' sözüne ceza verilmesine karşı çıktı

RTÜK Başkanı Davut Dursun, Aşk-ı Memnu’daki Adnan Bey için ‘Godoş’ diyen Mehmet Ali Erbil’e verilen uyarı cezasına muhalefet şerhi koydu. Gerekçesini de şu sözlerle açıkladı:

Haberin Devamı

“Godoş halk arasında ahlaksız bir kelime ama sevimsiz ve şaşkın anlamları da var’’ Ünlü sunucu Mehmet Ali Erbil, Çarkıfelek adlı yarışma programında, Aşk-ı Memnu dizisinde, Beren Saat’in kocası rolündeki Selçuk Yöntem’in canlandırdığı “Adnan Bey’’ karakteri için, “Godoş Adnan’’ demişti. RTÜK de Mehmet Ali Erbil’in ekranda kullandığı “Godoş’’ sözcüğü için, Star TV’ye uyarı ceza vermişti.

Ancak iddiaya göre RTÜK Başkanı Davut Dursun bu karara karşı çıktı. Muhalefet şerhi yazan Dursun karara neden karşı çıktığını da şu sözlerle açıkladı:

TEMBEL VE GURURLU DEMEK

“Hafta içi her gün canlı olarak yayınlanan programda sunucunun kullandığı ‘Godoş’ sözcüğünün halk arasında kadın satan anlamında kullanıldığı görülmekte ise de; Türk Dil Kurumu’nun Büyük Türkçe Sözlüğü’nde ‘1. Ahlaksız adam, 2. Kendini beğenmiş, gururlu, çalımlı. 3. Tembel, yaramaz. 4. Sevimsiz, Şaşkın’ anlamları da bulunmaktadır. Dolayısıyla söz konusu kelimenin genel ahlaka aykırılık boyutunda düşünülmemesi gerekmektedir.”

Haberin Devamı

UYARI CEZASİ VERİLDİ

RTÜK geçtiğimiz haftalarda “godoş” konusunu masaya yatırmıştı. Mehmet Ali Erbil’in godoş sözcüğünü “Eşini pazarlayan koca ya da, cinsel ilişkiye aracılık yapan kişi’’ anlamında kullandığı belirtilmişti. Program sırasında bu tanımı kullanan ünlü şovmenin genel ahlak kurallarını ihlal ettiği ifade edilmişti. Bunun üzerine oy çokluğuyla programın yayınlandığı Star TV’ye uyarı cezası verilmişti. Bu cezaya daha önce de RTÜK üyesi Hülya Alp karşı çıkmış ve “Mehmet Ali Erbil, kullandığı sözcük, ifade ve yaklaşımlarıyla zaten muzur bir tiplemeyi canlandırıyor. Yarışmayı mizah programına çeviriyor. Erbil’in bu özelliğini dikkate alınca ceza verilmesini uygun bulmuyorum’’ demişti.