Yaşam 'Göğüslerini büyütecek kadınların kocası elinde fotoğrafla geliyor!'

'Göğüslerini büyütecek kadınların kocası elinde fotoğrafla geliyor!'

Paylaş
'Göğüslerini büyütecek kadınların kocası elinde fotoğrafla geliyor!'

Starların doktoru olarak ün yapan plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Op.Dr. Seyfi Akbay'la konuştuk

Röportaj: Merve Özaytekin

mozaytekin@posta.com.tr

Güneş yüzünü gösterdi. Bikiniler, mayolar, dekolteli elbiseler ortaya çıktı. Haliyle vücudumuzdaki fazlalıklar, sarkıklar, kırışıklıklar da göze batmaya başladı! Yazlık kıyafetlerin içine girmek, çabucak kilolarından kurtulmak isteyenler şimdi estetik yaptırmanın hayalini kuruyor.

Starların doktoru olarak ün yapan plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı Op.Dr. Seyfi Akbay’a estetikteki son gelişmeleri sorduk. Kırışıklıklarından kısa sürede kurtulmak isteyenlere de bir müjde verdi Op. Dr. Seyfi Akbay: “Artık karbondioksit fraksiyonel lazer yöntemiyle sadece hafta sonu tatilinde yüzünüzdeki çizgilerden kurtulabiliyorsunuz.”

Bu mevsimde herkes estetik yaptırmak istiyor. Estetik için en ideal mevsim nedir?

Aslında en ideal mevsim kış. Ama kışın insanlar kendilerini uykudaymış gibi hissediyor. Nedense hava biraz toparlansın isteniyor. Güneş de yüzünü göstermeye başladığında, yaz geliyor endişesiyle estetik yaptırmak akla geliyor. Halbuki kışın estetik olmak güneşle ilgili problemlerin yanı sıra yaza kadar daha çabuk iyileşmeyi sağlıyor.

Yazın hiç mi estetik yaptıramayız?

Yaptırılabilir. Hatta ameliyat gerektirmeyen botoks, dolgu gibi işlemler yazın rahatlıkla yapılır. Ama diğer cerrahi estetiklerde ameliyatların iyileşme, pansuman süresi var. Yazın genelde İstanbul’a yurt veya şehir dışından gelenler, Akdeniz güneşinde kalmayacaklar ameliyat yaptırıyor. Özellikle bu ameliyatlar deriyi ilgilendiren cerrahiler olduğu için güneşe hassasiyet artar. Lekelenme olabilir, yaralar kabarabilir.

Estetiğe hangi yaşta başlanmalı?

Her estetik ameliyat için bu değişir. Belirli bölgelerin şeklinin oturmasını bekleriz. Örneğin burun ameliyatı için yüzün şekillenmesini, kişinin 18 olmasını bekleriz. Ama kepçe kulak ameliyatı 7 yaşından sonra her yaşta yapılabilir. Meme büyütme-küçültme için de 18’i beklemek gerekir.

Yüzdeki estetiğe gelene kadar cilt nasıl korunmalı? Bunun sırası ne?

En az 45 yaş beklenmeli. Estetik ameliyat olmadan korunmaya bakmalıyız. Aşırı güneşten kaçınmalı, sigara içilmemeli. Güneşe çıkıldığında da koruyucu sürülmeli. Sonrasında botoks, dolgu yapılmalı. Ancak çene altı bozulmuş, boyunda derin bantlar, yüzde sarkmalar oluşmuş, çizgiler derinleşmişse ameliyat olunabilir.

Dolgu ya da botoksa başladık diyelim, abartılı görünmemesi ne yapmalı?

Yüzde dinamik olmayan, kendi halinde, yüz-yanak, dudak kenarlarından aşağı doğru inen çizgiler varsa dolgu maddelerini kullanıyoruz. Dolgu maddeleri özünde insan vücuduna alerji yapmayan ve teste bile ihtiyaç olmayan ‘hyaluronik asit’ içeriyor. Ve bir ila iki seneye kadar dayanıyor. Çizgilerde de her zaman azalma görülüyor. Botoks ise refleksleri, kasları aşırı kullanmaktan ortaya çıkan çizgileri azaltmak için kullanılıyor. Botoks etkisinin altıncı aydan itibaren yüzde 80’i yok olur. Kası kullanmadığımız için eskisi kadar derin çizgilere sahip olunmaz ama yine de 6 ayda bir tekrarlanmalı.

Bacak içleri, dizüstü, alt bacak, kol içi gibi bölgeler söz konusu olunca, estetik yapılmalı mı?

Bu bölgelere esetetik ameliyatla deriyi germe işlemi yapılırsa iz kalır. Liposuction uygulanabilir. Bugün liposuction’da kullanılan metodlar içerideki ‘yağı eritme’ şeklinde, buna da ‘lipoliz’ diyoruz. Yani bu bölgelerdeki yağ ultrason veya lazerle eritiliyor ve yağ dokunun her tarafında eşit olarak eritiliyor.

Lazerlipoliz ve ultrasonlipolizin klasik liposuction’dan farkı ne?

Klasik, eski tip liposuction’da yağlar kanülle eritilmeden alınıyordu ve yağ hücreleri içeride kalabiliyordu. Lipolizde yani eritme yönteminde her taraftan eşit miktarda yağ alınabiliyor.

Bunu lazerle ya da ultrasonla uygulamak neyi değiştirir?

Lipoliz lazerle uygulandığında yağlar kanüllerle lazer ışığıyla parçalanır. Ultrasonda ise yağ ultrason enerjisiyle sıvı hale getirilir. İkisinde de işlem küçük bir bölgede yapılıyorsa orada bırakılır. Vücut kısa sürede parçalanan yağı idrar yoluyla dışarı atar. Daha büyük bir bölgeye bu işlemler uygulanıyorsa, çok ince kanüllerle yağ eritilerek çekilir.

En önemli özellikleri ne?

Yağ eritilirken cilt altını hafif hafif ısıttığından kolajeni aktif hale getirmesi. Yani bu yöntem aynı zamanda cildi gerginleştirir. Sarkma olmaz.

Vücudun hangi bölgesine lipoliz uygulanabilir?

Özellikle üst bacak içi en zor bölgedir ve eski yöntem liposuction’da bile sarkma olabilir. Bu yöntemlerle olmaz. Vücutta bel, göbek etrafı, basen çıkıntısı, kol altı, kol altıyla bel arasında kalan sütyen altı ve üstünden taşan bölgelere, diz üstleri, ayak bileklerinde, yüzdeyse çift çene, gıdı, yüz ovali fazlalıklarında uygulanabilir.

Lipolizde ne kadar yağ çekilebilir? Anestezi gerekir mi?

Bir seferde toplam en fazla 3 litre yağ çekilir. İhtiyaç varsa aradan kısa süre geçtiğinde bir seans daha yapılır. Küçük miktarda yapılacaksa bölgesel anestezi yapılır, vücudun çeşitli bölgelerinden yağ alınacaksa genel anestezi yapılır. Büyük bir ağrı olmaz.

İyileşme süresi ne kadar?

İşlemden sonraki iki hafta spor yapmak, saunaya girmek, direkt güneşe maruz kalmak yasak. Ama 4 haftanın sonunda rahatlıkla denize bile girilir.

Yaş ve kilo sınırı var mı?

Deri ne kadar genç ve sıkıysa, işlemden sonra kendini o kadar iyi toparlar. 18’de bile rahatlıkla yapılır. Yalnız obez kişilere önce zayıflamalarını öneriyoruz, çünkü bu işlem iç organ yağlanmaları için değil. Bölgesel fazlalıkları azaltan bir yöntem.

Yara izi kalır mı?

Hayır.

Diş eti görünenlere botoks çare oldu

Eskiden ele estetik yapılamaz denirdi. Artık el estetiği de yapılıyor. Estetik cerrahinin çaresiz kaldığı yerler neresi?

Yapılıyor ama el estetikleri diğer estetikler gibi başarılı değil. Estetik cerrahi gerdan bölgesine hala yapılamıyor. Birçok firma dekoltedeki çizgilerin, derinin incelmesinin, sarkmanın ameliyatsız nasıl geçeceğini araştırıyor. Estetik artık çok kolaylaşsa da birçok firma kremlerle buradaki kırışıklığı halletmeye çalışıyor.

Her gün bir marifeti daha çıkan botoksla ilgili son gelişmeler ne?

Botoks 1994’te çıktıktan sonra insanları çok memnun etti. Her geçen sene insanlar daha fazla botoks yaptırıyor. Yapılımı da kolay olduğu için insanlar benimsedi. Hatta geçtiğimiz sene 3 buçuk milyon erkek botoks yaptırdı. Botoks abartılırsa antipatik görünebilir, ve elinizde var olanı da kaybedebilirsiniz. Botoks artık yaygın olarak diş eti görünenlerde de kullanılıyor. Üst dudağına botoks yapılıyor ve diş eti gizleniyor.

Estetik alanda botoks kadar etkili olacak son gelişme ne?

Son çalışmalar, dışarıdan yapılan uygulamalarla deride kolay toparlanmayı sağlamaya yönelik. Bu alanda ilerlenilirse kimse ameliyat da olmak istemeyecek. Son iki senedir, en gelişmiş teknoloji yüzdeki gevşemiş deriyi toparlayan ‘karbondioksit fraksiyonel lazer’.

Nasıl uygulanıyor?

Yüze karbondioksit fraksiyonel lazer uygulanıyor. Yüz 4 gün kadar kızarık kalıyor. Güneş koruyucularıyla çıkıyorsunuz. Deride sıkılaşma olurken, üstündeki ince çizgileri oluşturan deride küçük soyulmalar yara olmadan meydana geliyor. Diyelim cuma günü yaptırdınız, pazartesi işe rahatlıkla hafif makyajlı gidebilirsiniz. Ayrıca ulaşılmaz da değil. 1000 -1500 TL. civarında. Ayrıca bu yöntem yara izlerini yok etmiyor ama ciddi şekilde azalmasını da sağlıyor.

‘Türkiye estetikte ilk 3’te’

Türkiye’nin en ünlü ve güzel kadınlarının size geldiği söyleniyor...

Evet çok ünlü ve güzel hastalarım var ama onların ismini kimseye söyleyemem.

Estetik yaptıranların yüzleri neredeyse aynı hatlara sahip. Bunun olmaması için ne yapılmalı?

Bütün işlerde olduğu gibi estetikte de bazen abartılı işler yapılıyor. Ancak estetik ameliyatlar son 3-4 yılda arttı. Bizim gördüklerimiz onların arasında en abartılmış olanlar. Aslında estetik olmadığını zannettiğiniz yüzlerce insan da estetik yaptırmış ve toplumda fark edilmiyor. Ama bazıları yağ enjeksiyonu yaptırıyor, takıntı şeklinde ameliyat yaptırmaya devam ediyor o zaman abartılı bir görüntü oluyor. Yoksa estetikte amaç kendi yaşının en iyisi olmak. 70 yaşındaki birini 30 yaşında göstermek gibi bir iddia da yok.

Estetikte son gelişmeler Türkiye’de anında uygulanabiliyor mu, yoksa bunlar için yurtdışına mı gitmek zorundayız?

Türkiye’deki plastik cerrahi en üst düzeydeki cerrahilerden. Bütün dünyada ne oluyorsa plastik cerrahlar bunu takip ediyor. Yenilikler anında Türkiye’ye de geliyor. Dünyadaki estetik cerrahiyi bu kadar iyi takip eden çok az ülke var. Amerika’da estetik çok ileri. Brezilya’da da 22 yaşındaki bir kız, biraz liposuction, meme, biraz da popo yaptırmış oluyor. Türkiye de bu sıralamada ilk üçte! Hatta sağlık turizminin içindeki en önemli branş estetik cerrahi... Türkiye hem hesaplı, hem de çok iyi cerrahlara sahip. Almanya, İngiltere, Fransa gibi pek çok Avrupa ülkesinden Türkiye’ye gelen bile var. Özellikle Araplar Türkiye’yi tercih ediyor.

Siz birisiyle konuşurken refleks olarak yüzündeki ya da vücudundaki hataları görüp müdahale etmek istiyor musunuz?

Aklımıza geliyor, gözümüze ilişiyor. Ama bu kişileri rahatsız etmiyorsa, mutluysalar sorun yok. Görünümlerinden rahatsız oluyorlarsa eğer bunun da çözümü var. Bugün maddi açıdan orta halli olanlar bile estetik yaptırabiliyor, giderek de daha çok kişi yaptırıyor.

İlginç hasta hikayeleriniz vardır mutlaka...

Pek çok hikaye var ama bana en ilginç gelenler eşleri memelerini büyütecek erkekler. Çoğu ‘birtakım dergilerden’ kopardıkları kadın resimleriyle bize geliyor.

Eşinin göğsünün onlara mı benzemesini istiyor?

Hayır aksine, içgüdüsel olarak memelerinin saat 12’den sonra televizyonda ve o dergilerde gördükleri kadınlarınkine benzememesini istiyor. Eşlerinin memesinin Pamela Anderson gibi olacağını düşünüyorlar. Ve bana ellerindeki resimleri göstererek “Doktor bey aman bu kadar büyük olmasın, böyle görünmesin” diyorlar. O yüzden erkekler eşlerinin göğüs yaptırmasına karşı çıkıyor. Ama sonra korktukları gibi olmadığını görüp bu sefer memnun oluyorlar!

5

Haberin Devamı