Gündem Gökçeada'da hala elektrik yok!

Gökçeada'da hala elektrik yok!

Paylaş
Gökçeada'da hala elektrik yok!

Yılbaşından beri süren arızanın giderilmesi için çalışmalar sürüyor

Çanakkale’nin Gökçeada İlçesi'nde denizin altından giden enerji nakil hattında meydana gelen ve yılbaşında halkı elektriksiz bırakan arızanın giderilmesi için TEDAŞ çalışma başlattı.

Haberin Devamı

TEDAŞ Çanakkale İl Müdürü Volkan Arpacı, Gelibolu Yarımadası'ndaki Kum Limanı bölgesinden başlayan ve Gökçeada Kefaloz Koyu'na kadar deniz altından giden enerji nakil hattında yaşanan arızanın tam noktasını belirlemeye çalıştıklarını söyledi. Arpacı, “Nakil hattının bin 600'üncü metresinde ağır bir darbe sonucu meydana geldiğini sandığımız arızanın tam noktasını belirleyecek ekipler Gökçeada’ya ulaştı. Yeni bir ölçüm yapıyoruz. Adadan Gelibolu Yarımadası'na doğru bir ölçüm daha yapılıp, enerji nakil hattında meydana gelen kopmanın tam yeri belirlenecek” dedi. Volkan Arpacı, ölçüm aracı ve onarım ekibi ile adaya geçildiğini, gün içinde yapılacak ölçümlerle arızalı bölümün kesin olarak saptanacağını söyledi.

Haberin Devamı

‘Leiv Eriksson’ adlı dev petrol platformun 29 Aralık'ta boğaz geçişi nedeniyle enerji nakil hattının bulunduğu bölgede bekletildiğini hatırlatan Arpacı, “Arızaya, Karadeniz’de petrol aramak üzere Türkiye’ye gelen dev platformun neden olabileceği akla geldi. Ancak, platform bölgede beklediği süre içinde demir atmadı. Eğer böyle bekleseydi, hareket ettiği sırada demirini toplaması nedeniyle enerji hattına zarar vermiş diyebilirdik. Bu nedenle arızanın ağır bir darbeye bağlı geliştiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Gökçeada Belediye Başkanı Ak Partili Yücel Atalay da 31 Aralık'ta saat 12.58 itibariyle elektriklerin kesildiğini belirterek, “İmdadımıza 1980’li yıllarda, enerji ihtiyacını karşılayan jeneratör yetişti. Şimdilik taşıma su ile değirmeni döndürmeye çalışıyoruz” dedi. Arızanın boyutunun ölçümler yapıldıktan sonra ortaya çıkacağını kaydeden Başkan Atalay, “Arızanın giderilmesinin uzun süreceğini düşünüyoruz. Bir an önce adanın enerji ihtiyacını karşılayacak, elektrik türbinlerini elde etmeye çalışıyoruz. TEDAŞ’a ait İstanbul Ambarlı tesislerinde ihtiyacı karşılayacak türbinler olduğunu duyduk. Bunun adaya konuşlandırılması için çalışma başlattık” diye konuştu. Vali Abdülkadir Atalık ile Çanakkale milletvekillerinin konuyla ilgilendiğini kaydeden Atalay, “Bu arıza hoş olmadı. Ada halkı yeni yıla karanlıkta girdi. Yaklaşık 700 kilovatlık bir enerji üretiyoruz. Ada içindeki bazı mahallelere kısım kısım enerji veriyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Erdem SÜREK- Vural BOZOK/GÖKÇEADA (Çanakkale), (DHA)