Yaşam Gökyüzünde büyük şölen!

Gökyüzünde büyük şölen!

Paylaş
Gökyüzünde büyük şölen!

Her yıl 'Perseid Meteor Yağmuru'nun doruk noktasına ulaştığı 11-12-13 Ağustos günleri, gökyüzünde gözlem yapılacak en güzel zamanlardan birini oluşturuyor

Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak bilinen olay, aslında gök taşlarının atmosfere girdiklerinde yanmasından dolayı arkalarında ışıklı izler bırakmasıyla oluşuyor. Yılın bu zamanlarında daha net bir şekilde izlenilebilen bu olay, gökyüzünde görsel bir şölen hazırlıyor.

100 TANESİ BİRDEN SAATTE 220 BİN KİLOMETRE HIZLA GELİYOR

Göktaşları hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Evren, Perseus takım yıldızı civarından atmosfere giriş yapan bu göktaşları yağmur gibi fazla olduğundan adının Perseid ’göktaşı yağmuru’ konulduğunu belirtti. Evren "Swift Tuttle kuyruklu yıldızı 133 yılda bir dünya Güneş Sistemi'ne girerek kalıntılarını bırakır. Farklı boyutlarda yaklaşık 100 göktaşı saatte yaklaşık 220 bin kilometre hızla yaklaşırken, yağmurlar içinden bazıları ateş topu diye adlandıracağımız kadar büyük, ışıltılı olur ve yanarak kayar. Yıl içindeki diğer göktaşı yağmurlarıyla karşılaştırıldığında Perseid’lere ait ateş toplarının sayısı hepsinden daha fazladır. 10 Ağustos’ta ay, dolunay ve diğer dolunaylara göre yüzde 30 daha parlak olur. Bu durum zayıf ışıklı yağmurun görülmesini mutlaka azaltır. Ateş toplarını belli bölgelerde yakalama ihtimalimiz vardır" dedi.



IŞIK YOĞUNLUĞUNUN AZ OLDUĞU BÖLGELERDE ÇIPLAK GÖZLE İZLENEBİLECEK


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) Antalya'da bulunan Ulusal Gözlemevi'nin 2014 yılı en önemli gök olayları arasında gösterilen Perseid Göktaşı Yağmuru, 12-13 Ağustos gecelerinde en yoğun dönemine ulaşacak. Gökyüzünde muhteşem bir manzara ortaya çıkaracak bu önemli gök olayı, ışık yoğunluğunun en az olduğu bölgelerde çıplak gözle rahatlıkla izlenebilecek.

12-13 Ağustos gecesi yaşanacak gökyüzü şölenine ilişkin TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden (TUG) yapılan açıklamada, halk arasında 'yıldız kayması' diye bilinen olayın, aslında göktaşlarının son derece yüksek hızlarla Dünya atmosferine girerek sürtünme sonucu yanmasıyla oluştuğuna dikkat çekildi. Yıldızlarla ilgisi olmadığı belirtilen bu meteorların, çoğunluğu kum tanesinden daha küçük boyutlu kaya parçaları ve kozmik moloz olduğu, çoğunun Dünya yüzeyine hiç ulaşamadığı, yüzeye ulaşabilenlerin de meteorit adıyla anıldığı kaydedildi.



Bir yılda 8 göktaşı yağmuru TUG uzmanları, yılda sekiz kez meteor yağmuru olayı yaşandığına dikkat çekti. En etkileyicilerinin başında Perseid'in yanı sıra, Ocak ayının ilk haftası yaşanan Quadrantid (Dörtlük) ve 13-14 Aralık'ta yaşanacak Geminid (İkizler) göktaşı yağmurlarında 1 saatte 120'ye yakın meteor görülebilecek. Ayrıca bu yıl Nisanda Lyrid (Lir) saatte 20, Mayısın ilk haftası Eta Aquarid (Eta Kova) saatte 60, Temmuzda Delta Aquarid (Delta Kova) saatte 20 gözlemlenen meteor yağmurları oldu. 12-13 Ağustos'taki Perseid'den sonra 20-21 Ekim'de Orionid (Avcı) saatte 20, 17-18 Kasım'da Leonid (Aslan) saatte 15 ve 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) saatte 120 adet görülebilecek şekilde meteor yağmuru yaşanacak.

12 Ağustos'ta maksimuma ulaşacak

Bu yıl 12- 13 Ağustos tarihlerinde, gece yarısından sonra meteor yağmuru maksimuma ulaşacak. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 90'a kadar meteor görmek mümkün. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) Takımyıldızı'ndan geliyormuş gibi görünecek. Bu yüzden özellikle Perseus Takımyıldızı'nın gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecek. Perseus Takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında Kuzeydoğu'dan yükselecek, bu sırada Ay da dolunaya yakın görünümde olacak.



'Dileğiniz çok çalışırsanız olur'

Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç olmadığını belirten TUG Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, "İhtiyaç duyacağınız şeyler, şehir ışıklarından uzak bir yer, açık ve bulutsuz bir gökyüzü. Eğer hava soğuksa soğuğa karşı kalın giysiler ve tercihen rahat bir şezlongdur. Ayrıca meteor yağmurlarının yıldız kayması olarak algılanması sonucu birçok kişi de dilek tutuyor. Hiçbir ilgisi yok ama isteyen istediği dileği tutabilir, ancak gerçekleşmesini onlara bağlamasın. Gerçekleşme koşullarını insan kendisi hazırlar. İyi bir dilek tuttuysa çok çalışırsa olur" diye konuştu.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?


Perseids ya da Perseid göktaşı yağmuru, en bilinen göktaşı yağmurlarından biridir.

Her yılda bir Temmuz sonu - Ağustos başı civarında gözlemlenebilir, ancak en yoğun olduğu zaman 12 Ağustos'u 13 Ağustos'a bağlayan gecedir. Dünya'nın Güneş yörüngesinde dönerken swift-tuttle kuyrukyıldızının parçalarının içinden geçmesiyle oluşur, Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlenebilir.Şehir ışığından uzak bir kırsal alanda veya herhangi bir bölgede gece 00:00'dan itibaren rahatlıkla gözlemlenebilir, gök taşı yağmurunun olacağı gün bulutlu olursa veya Ay dolunay halindeyse gözlemlenmesinde hafif kusurlar olabilir.

Haberin Devamı