Gündem Gömün!

Gömün!

Paylaş
Gömün!

2 bin yıllık Allianoi Antik Kenti'ni korumak adına oldukça şaşırtıcı bir karar alındı

Roma dönemine ait

Haberin Devamı

İzmir Bergama’daki ‘Allianoi Antik Kenti’ dünyanın bilinen en eski şifa merkezi. Roma dönemine ait 2 bin yıllık antik kentte kaplıca, çeşme, hamam gibi birçok önemli yapı var. Yortanlı Barajı gölet alanında bulunduğu için Allianoi sulara gömülecek.

Çevreciler, Allianoi’yi kurtarmak için yargıya başvurmuştu. Barajı yapan Devlet Su İşleri (DSİ) İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan rapor istemişti.

‘Çamurla kaplansın’ demişti

Tarihi eserleri korumak için kararlar alan İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun oluşturduğu bilim heyetinden Allianoi’yi korumak adına şaşırtan bir rapor çıkmıştı.

Raporda “Alliaoni kil ile kaplansın. Baraj su tutunca kil çamurlaşır ve antik kent su altında korunur” denmişti. Ancak mahkeme reddetmişti. DSİ’nin başvurusu ile Kurul, bilim adamlarına yeni bir rapor hazırlattı.

Haberin Devamı

‘Hukuk çiğneniyor’

Eskisini aratmayan yeni raporda ise “Allianoi kuma gömülerek baraj sularından korunabilir” denildi. Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü İffet Diler “Allianoi’nin kil ile kaplanmasına karşı çıkan 6 ayrı mahkeme kararı var. Kil yerine ‘kum’ önerilen yeni bir raporla hukuk ihlal ediliyor. Antik kent kuma gömülerek korunamaz. Baraj su tutunca, kum suyu geçirir böylece tarihi eserlerde tahribat oluşur” dedi.

DSİ, Allianoi’yi kuma gömmek için çalışmalara başladı.