Gündem Gönüllü SMS orduları ile alarmdayız

Gönüllü SMS orduları ile alarmdayız

Paylaş
Gönüllü SMS orduları ile alarmdayız

Esenler, 15 Temmuz’u en ağır geçiren ilçelerden biriydi. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu o gece il dışında olmasına rağmen krizi telefonla son derece iyi yönetti. Başkan Göksu, ‘100 bin gönüllü vatan nöbetçisi’ projesiyle de bir ilki gerçekleştirdi

RÖPORTA J:
ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr

15 Temmuz gecesi Esenler’de neler yaşadınız?

Belki de hayatımızın en uzun gecesiydi. Türkiye ekonomisi istikrarla büyürken, her şey yolunda giderken, birden jandarmanın Boğaziçi Köprüsü’nü trafiğe kapattığı haberini alıyorsunuz.


Büyük bir terör saldırısı olduğu için polisin jandarmadan yardım istediğini düşündüm. Yine de içimde bir şüphe vardı. İlçe Emniyet müdürümüzü aradım, “Başkanım galiba darbe oluyor” dedi. Tepemden kaynar sular döküldü. Hemen ne yapabileceğimizi düşündük.
‘HAYATIMIN EN UZUN 48 SAATİNİ YAŞADIM’
O anlarda neler yaptınız?
Hemen harekete geçtik. Belediyedeki arkadaşları arayarak, kışlaların önüne iş makinelerimizi yığmalarını ve ana arterleri kapatmalarını istedim. İlçe emniyet müdürümüz ile görüşürken, Başbakanımızın açıklaması geldi. Asker içinde bir grubun kalkışması olduğunu söyleyince tekrar emniyet müdürümüzle konuştum. AK Parti ilçe başkanımızla da görüşerek, arkadaşların ilçe teşkilatında toplanmalarını karalaştırdık. Ben Alanya’daydım. Ertesi gün Cumhurbaşkanımızın Antalya’ya geleceğini duyunca onu karşıladıktan sonra İstanbul’a dönmeyi planlıyordum. Tüm trafiği telefonla yönetmek durumunda kaldım. Belediye, Ak Parti ilçe teşkilatımız ve emniyet müdürlüğümüz üçlü bir koordinasyon kurduk. Ve süreci başarıyla yönettik. İlçe emniyet binamız askeri kışlaya çok yakın.


İlk müdahale edecekleri alan emniyet binamız olacağı için binamızı korumaya gayret ettik. 15 bin insan toplandı. Ondan sonra emniyetle koordinasyonlu çalıştık. İstanbul’a dönmek için Gazipaşa Havalimanı’na gittim. Rezervasyonum vardı. Bize önce uçak seferlerinin normal olduğunu, sonra iptal edildiğini söylediler. Otel sahibinin aracını alıp 12 saat araç kullanarak İstanbul’a gelebildim. Gerçekten hayatımın en uzun 48 saatini yaşadım.

Allah’a çok şükür Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra herkes sokaklara döküldü. Saat 05.00 sıralarında şehit haberleri gelmeye başladı. Sonra bizim buradaki kışlada sıkıntı çıktı. Emniyet müdürümüz, kışlada araç-gereç ve elemana ihtiyaç olduğunu söyledi. Hemen arkadaşları kışlaya yönlendirdim.

Orada çatışma çıktı ve bir albay, bir uzman çavuş ve bir polisimiz şehit oldu. Komşu ilçelerimiz Sultangazi ve Gaziosmanpaşa ilçe teşkilatlarımızdan yardım istedim.

Hemen yardım gönderdiler. Hepsine teşekkür ediyorum. Özellikle Sultangazi ilçe başkanımız Suzan Hanım’a ve Esenler ilçe başkan yardımcımız Abdurrahman kardeşime şükranlarımı sunuyorum. Koordineli bir şekilde halkımızla birlikte polisimize her türlü desteği sundular.
15 Temmuz gecesinin Esenler’deki bilançosu nedir?
Esenler’de 10 şehit ve 40 gazimiz var. Gazilerimiz arasında çok ağır yaralı olanlar var. Ayağını, kolunu kaybedenler var. 6 yaşındaki oğlum bana, “Baba hani asker amcalar iyiydi” diye sordu. Ne cevap vereceğimi bilemedim.

Sonra asker amcaların iyi olduğunu ancak yanlış yapanların da olabileceğini söyledim. Bu süreç milletimizin nasıl bir millet, bu vatanın nasıl bir vatan ve nasıl evlatlarının olduğunu gösterdi.
‘O GECE LİDER VARLIĞININ ÖNEMİNİ BİR KEZ DAHA ÖĞRENDİK’
15 Temmuz bize ne öğretti?
Demokrasinin ne kadar güzel olduğunu öğretti. Birşeyi bir daha öğretti ki, toplumda liderin varlığının önemini. Eğer 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanımızın liderliği olmasaydı, bugün başka bir noktada olabilirdik. Ayrıca 15 Temmuz dünyaya gücümüzü gösterdi. Süreçte 4 şey çok önemliydi. Birincisi Cumhurbaşkanımızın büyük bir liderlik göstererek tüm insanları arkasına alması. İkincisi Başbakanımızın metanetle süreci yönetmesi. Üçüncüsü belediyelerin verdiği sınav. Darbenin engellenmesinde iş makinelerinin kışlaları kapatması çok önemliydi. Ama en büyük kahraman halkımızdı. Medya da çok dik durdu. 15 Temmuz gecesi tüm milletin rozeti vatan oldu. Bütün partililerin bayrağı al bayrak Türk bayrağı oldu.
‘GECE NÖBETTE, GÜNDÜZ ŞEHİT AİLELERİNİN YANINDAYDIK’
Demokrasi Nöbetleri’niz nasıl geçti?
Çok duygulu anlar yaşadım. Kışlaya gittiğimde kadınlar nöbet tutuyordu. Müthiş bir şeydi. Kışlanın önünde nöbet tutanlara Esenler halkı her gün yemek götürdü. Hiç aksatmadan, ortalama 40 bin kişiyle, bazen 250 bin kişiyle toplandık. Gece nöbet tuttuk. Gündüz şehit aileleri ve gazilerimizin evlerindeydik. Şehitlerimizin evlerinde taziye çadırları kurduk. Hiç kistlendik. Bakanlıklarımız ciddi destekler verdi. Ama en acısı hastanelerde karşılaştığınız manzaralar. Elini, kolunu, ayağını kaybetmiş insanlarımız var.
‘FETÖ’YE HEP MESAFELİ OLDUK’
Belediyede FETÖ ile mücadele konusunda neler yapıyorsunuz?

Refah geleneğinden olduğumuz için herkesin bildiği bir gerçek vardır ki; biz öteden beri bunlara mesafeliyizdir. Erbakan’ın ocağında yetiştiğimiz için o mesafe bizde de hep olmuştur. Ama mesafeli duruştan da öte bir şey yapmamız, bu yapıyla mücadele etmemiz gerekiyormuş. Diyanet İşleri Başkanımızın da söylediği gibi, “Bunlar çocuklarımızı çaldı, kurbanımızı çaldı. Tahminlerin ötesinde bir yapı ve herkesi aldattılar.” Dönemimdeki insan kaynakları politikamızda, bu yapıdan gelen referansları hiç dikkate almadım. Şu ana kadar 2 kişiyi sosyal medya yazışmalarından tespit ederek attık. Birkaç arkadaşla ilgili yasal inceleme süreci de sürüyor. İsimleri İl Olağanüstü Hal Kurulu’na bildirdik.

‘SMS ORDUMUZLA 24 SAAT NÖBETTEYİZ’
Büyük bir projeniz daha var, anlatır mısınız?
Nöbetlerimiz bitti ama uyanık olmak zorundayız. ‘100 bin gönüllü vatan nöbetçisi’ diye bir proje başlattık. Gönüllü 100 bin kişinin telefonunu aldık.

En ufak bir sıkıntı olursa, herkesi sokaklara davet edip, organize edecekler. Alarm çalacak anlayacağınız, 100 bin kişilik SMS ordusu alarmı. İnsanlarımız gönüllü olmak için kuyruğa girdiler. 3 alarm koyduk. Alarmla ya da selayla çağırabiliriz. Bu alarmlar, “Şu meydana gelin, emniyetin önüne gelin” gibi haber verecekler.

‘ŞEHiTLERiMiZi MEYDANLARDA YAŞATACAĞIZ’
15 Temmuz şehitleri için Esenler’de neler yaptınız?

Öncelikle önemli olan şehitlerimizin ailelerini yalnız bırakmamak. Sürekli kapılarını çalıyoruz. Ayrıca somut adımlar da attık. FETÖ’nün buradaki okuluna el konuldu. Buraya Şehit Türkmen Tekin Kız İmam Hatip Lisesi adını verdik.

Şu anda şehitlerimizin isimlerini mahallelere, okullara ya da tesislere veriyoruz. Şehit oldukları yere de anıtlarını dikiyoruz. O3 Otobanı üzerine bu kardeşlerimizin isimlerinin yaşayacağı anıtlar dikiyoruz. Bazı meydanlara isimlerini veriyoruz. Bu kardeşlerimiz, Topçu Kışlası’ndan çıkan tankla şehit oldular. Orası bize devredildi. O alanın en büyük meydanına şehitlerimizin isimlerini vereceğiz. Böylece bu kardeşlerimizin isimleri Esenler’de ebediyen yaşayacak.