Tamer Heper Gönüllü yönetici olunmaz
HABERİ PAYLAŞ

Gönüllü yönetici olunmaz

Haberin Devamı

1436 daireli sitede oturuyorum. Aidatlar her yıl anormal artıyor. 1+1 ile 3+1 de aynı aidatı ödüyor. 83 kişi çalıştırıldığı söyleniyor ama kimse sayıyı tespit edemiyor. Yönetim değişmiyor gönüllük esasına göre çalışıldığı söyleniyor. Seçimlerde vekaletten söz ediliyor ama inceleme yetkimiz yok, kiracılara söz hakkı tanınmıyor. Ne yapılabilir? ● İ.A.

Yıllardır kat mülkiyeti mevzuatını yazarım. Yıllar önce bu konuyu da bir bölümünde içeren kitap çıkardım ama bazı hususları hâlâ anlatabilmiş değilim, bu da beni üzüyor. Kat mülkiyetine tabi yapılarda veya sitelerde yönetim demek diktatörlük demek değildir. Hiç değişmeyen kurallar vardır.

Birincisi; yöneticiler bağımsız bölüm malikleri tarafından seçilir.

İkincisi; yöneticiler bir yıllığına seçilir. Üçüncüsü; aidatlar yönetim planında gösterildiği şekli ile toplanır. Bu hususlarda ve sair noktalarda yasaya uyulmaz ise mahkeme yolu açıktır. Okuyucum önce yönetim planını alacak ve masraf dağıtımının nasıl yapılması gerektiğine bakacak. Kendisi buna uygun ödeme yapacak ve borcu bitecek. Sonra diğer hususlar için de yine bu yönetim planına bakacak. Asıl olan bu yönetim planı hükümleridir.

VEKALETNAME İNCELENİR

Sonra yönetimin gönüllülük esasına göre yapıldığı iddiası kadar çocukça bir iddia olamaz. Yönetimin nasıl olacağı yasada bellidir. Yöneticiler ‘seçilir’. Gönüllü yöneticilik diye bir şey yoktur. Gönüllü olarak yaptığını söyleyen ‘yok’ hükmündedir. Yönetici bağımsız bölüm malikleri tarafından usulüne uygun toplantıda seçilir. Kat malikleri kurul toplantısında alınan vekaletnamelerin toplantıda incelenebilmesi şarttır.

Zira bazı vekaletnameler bir toplantı için verilir, bazıları daha geniş imkanlar tanır. Bunlar bilinmeli ve toplantı tutanaklarının ekinde saklanmalıdır. Bütün bunların sonunda yasaya veya yönetim planına aykırılık halinde ise mahkemelerde dava açmak söz konusu olur. O kadar ki yönetim planında tüm bağımsız bölümlere eşit ödeme gerektiren madde var ise yönetim planının değiştirilmesi talebi ile dahi dava açılabilir. Zira aslolan adil olmak yasaya uymaktır.

Kiracılar toplantıya katılabilir, kendilerini ilgilendiren konularda söz alabilir ama oy hakkı yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder