Bilim - Teknoloji Google da haklı; Apple da!
Paylaş
Google da haklı; Apple da!

Google'ın Apple'a karşı Almanya'da açtığı dava, çözümsüz bir yılan hikayesine dönmek üzere!

Google'ın sahibi olduğu cep devi Motorola, Apple'ın kullandığı Push Email sisteminin kendi teknolojisi olduğunu ileri sürerek Almanya'da Apple'a karşı bir dava açmıştı. Mahkeme de davada sunulan patent belgelerine dayanarak Motorola'yı haklı bulmuş ve Apple'ın Almanya'da Push Email sistemin kapamasına neden olmuştu.

Haberin Devamı

Push Email sistemi, daima online olan bir email istemcisi kullanıyor ve kullanıcıya bir e-posta geldiğinde kullanıcının posta kutusunu kontrol etmesine gerek kalmadan, postayı bekletmeden gönderiyor ve alıcının postayı anında edinmesini sağlıyor.

Fakat Motorola bu teknoloji üzerindeki patentin kendine ait olduğunu ileri sürerken Almanya'daki yüksek mahkeme, Apple'ın iddiasındaki "Push Email" tamamen Motorola'ya ait değil savını anlamlı buldu. Buna göre Apple'ın kullandığı servis tamamen Motorola teknolojisi üzerine kurulu değil. Bu durumda, alt mahkemenin verdiği karar da geçersiz kabul edilecek.

Ancak bu sonuç şimdilik nihai karar olmadığı ve dava üzerinde yeni duruşmalar yaşanacağı için Apple şimdilik alt mahkemenin kararına uymak zorunda ve 134 milyon dolar düzeyinde bir ceza ödeyerek Almanya'da Push Email servisini açabilecek.

Haberin Devamı

Fakay üst mahkemenin yorumu davada işleri iyice karıştırmış durumda. Yüksek mahkeme Apple'ın Motorola patentinin ne kadarını ihlal ettiğini ve bunun için ne kadar ceza ödemesi gerektiğini hesaplamaya çalışırken, kendi geliştirdiği teknolojinin de bu servisin başarısında ne kadar etkili olduğunu anlamak için çaba sarf ediyor. Yani, yargıçların da aklı karışmış durumda.

Tam bu noktada Steve Wozniak'ın patent ve lisans davaları konusundaki yorumu akla geliyor. Bir röportajında lisansların abartılı derecede pahallı olduğunu ve teknolojik gelişimin önündeki en önemli engel olduğunu vurgulayan Wozniak, firmaların bir araya gelip fikir alışverişinde bulunarak hizmet ürettikleri bir teknoloji dünyasını hayal ettiğini anlatmıştı.

Resimlerle: En çılgın 11 Apple patenti!

Kaynak: CHIP Online