Yaşam Google, Füreyya Koral'ı unutmadı

Google, Füreyya Koral'ı unutmadı

Paylaş
Google, Füreyya Koral'ı unutmadı

Füreya Koral, Google tarafından 108. doğum gününde unutulmadı. Doodle'ı görüp kendisini tanımayanlar Füreya Koral kimdir diye araştırmaya başladılar.

Google çeşitli önemli günleri, başarılı sanatçı, bilim insanı ve tarihe yön veren isimleri andığı Doodle'larına bir yenisini daha ekledi ve Füreya Koral Doodle oldu. Füreya Koral'ın hayatı ve yaptıkları hakkında bilgi almak isteyenler ise internet üzerinde Füreya Koral kimdir sorusunu sormaya başladı. İşte Füreya Koral'ın başarılarla dolu hayat hikayesi...

Haberin Devamı

İlk profesyonel kadın seramik sanatçımız Füreya Koral

Füreya Koral İstanbul’da doğdu. Babası Emin Paşa idi. 1927’de Notre Dame de Sion Kız Lisesi’nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne devam etti. Dönemin ünlü Macar keman virtüözü, sonradan Füreya’nın teyzesi Aliye Berger ile evlenecek olan, Charles Berger’den özel keman dersleri aldı. 1940-1944 arasında müzik eleştirileri yazdı, çeviriler yaptı.

İkinci evliliğini o zaman milletvekili olan Kılıç Ali ile yaptı ve Ankara’ya yerleşti. Bu evlilik sırasında tüberküloz’a yakalandı. İsviçre’de Leysen’de sanatoryumda tedaviye gitti. Burada iken Londra’da bulunan teyzesi Fahrelnissa Zeid, vaktini verimli geçirmesi amacıyla ona sanatla uğraşma materyalleri gönderdi. Bunlar arasında bulunan seramikçilik alet ve materyali dolayısıyla ilk defa seramikçiliğe ciddi bir uğraş olarak başladı.

Haberin Devamı

1947’de Lozan’da seramik çalışmalarına başladı. Ardından tanınmış Fransız seramikçi Serré’nin desteği ile, Paris’te özel bir seramik atölyesinde çalışmalarını sürdürdü. İlk seramik ve taşbaşkı sergisini 1951’de Paris’te açtı. Aynı yıl yurda döndü, Maya galerisinde yapıtlarını sergiledi. Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli sergilere katıldı, ödüller aldı.

Füreya Koral, 26 Ağustos 1997'de 87 yaşında İstanbul’da öldü.