Gündem Google'dan büyük kontör vurgunu

Google'dan büyük kontör vurgunu

Paylaş
Google'dan büyük kontör vurgunu

'Ucuza kontör' sloganıyla kurdukları internet sitelerinden 4 milyon 500 bin liralık vurgun yapan 21 kişi yakalandı

Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekipleri, son zamanlarda artan kontör dolandırıcılığı üzerine harekete geçti. Bilişim polisi yaptığı araştırma sonucunda dolandırıcılığın internet siteleri üzerinden yapıldığını tespit etti.

Teknik ve fiziki takip eşliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda, internet üzerinden "Ucuz kontör satıyoruz" sloganıyla ticaret yapan siteleri belirledi. Tespit edilen bu siteler üzerinden kontör satıldığı ve kullanıcıların kredi kartı bilgilerini çalıp onların adına kontör satın alındığı anlaşıldı.

Bunun üzerine 11 Ocak 2010 günü İstanbul, Adana, Aydın, Bursa, Hatay, Konya, Manisa, Mersin ve Şanlıurfa'da tespit edilen adreslere eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskınlarda elebaşlığını İbrahim D., ile Hasan Hüseyin B.'in yaptığı 21 kişilik çete çökertildi.

Yapılan aramalarda 2 bin 352 sim kart, 25 cep telefonu, 17 harddisk, 7 hafıza kartı, 8 laptop, 3 server cihazı, 1 skimmer cihazı, çok sayıda kimlik fotokopisi, makyaj malzemesi, cinsel gücü artırıcı ilaç ve 64 bin 500 TL ele geçirildi.

SOYGUNCULARIN KULLANDIĞI 3 YÖNTEM

Yapılan sorgulama sonucunda çetenin vatandaşları 3 yöntemle dolandırıldığı belirlendi. Birinci yöntemde şebeke üyeleri, ucuz kontör isteyenlerin kredi kartlarından havale yaptırıp, ardından kontör göndermiyordu.

İkinci yöntemde ise alınan kredi kartı bilgileri kullanılıp sahiplerinin hesapları boşaltılıyordu.

Üçüncü yöntemde ise telefonla rastgele çevirdikleri numaradaki kişiye kendilerini başkomiser, savcı veya albay olarak tanıtan şüpheliler tehditle kontör istiyordu.

Operasyonla ilgili soruşturmayı derinleştiren bilişim polisi çetenin 4 milyon 500 bin liralık vurgun yaptığını tespit etti. Çetenin elde ettiği paranın büyük bir bölümünü Google arama motoruna reklam parası olarak verdiği belirtildi.

Emniyetteki işlemleri tamamlanan 21 kişi adliyeye sevk edildi.

Sinan BİLGİLİ/İSTANBUL (DHA)