Bilim - Teknoloji Google'ın en büyük hüsranları
Paylaş
Google'ın en büyük hüsranları

Google, Google+'ı hayata geçirmeden önce, sosyal ağ dünyasında bakın kaç kez, nasıl hüsrana uğradı.

Google+, şüphesiz Google'ın sosyal dünyada kendine yer edinmek üzere ilk girişimi değil. Google'ın Google+'a uzanan yolu üzerinde denediği birçok hizmet var. İşte tarihleriyle bu hizmetler:

Haberin Devamı

Orkut (2004): Orkut, yaklaşık yedi sene öce Friendster ile rekabet amacıyla ortaya çıkarılmıştı. Ancak hizmet ABD ve dünyada oldukça sessiz kaldı. Brezilya gibi birkaç ülkede ise büyük bir güç olmayı başardı.

Gmail'deki sohbet (2006): Bugün küçük bir şey gibi görünse de GChat'in Gmail'e entegre edilmesi Google'ın sosyal dünyaya attığı ilk adımlardan.

OpenSocial (2007): Sosyal ağı yeniden icat etmek yerine ilk önce işi MySpace, LinkedIn gibi sitelerle beraber götürmek isteyen Google, bu açık kaynak kodlu platformu ortaya çıkarmıştı. Ancak Faceobok'un büyümesiyle OpenSocial, bir hayal kırıklığı haline gelmişti.


FriendConnect, Lively, Latitude, Google Wave...

FriendConnect (2008): Google'ın araç temelli sosyal stratejisi, web geliştiricilerine sitelerine bir sosyal kontrol paneli ekleme şansı tanıyordu. Aslında amacına ulaştı ama hi bir zaman yaygınlaşamadı.

Haberin Devamı

Lively (2008): Google'ın Second Life'a cevabı olan Lively, hayatını sadece altı ay sürdürebildi.

Latitude (2009): Hizmet, Google haritalarına sosyal özellikler ekliyordu.

Google Wave (2009): Wave, gerçek zamanlı ortak çalışmada devrim yaratacak ve sosyal ağı da bu işe entegre edecekti. Ancak onu kullanmanın zor olması hizmetin batmasıyla sonuçlandı.

Social Gadgets for iGoogle (2009): İlk olarak FriendConnect'te görülen küçük oyunlar ve işbirliği uygulamaları, iGoogle sayfalarına eklenebilir hale gelmişti. Ama iGoogle ile birlikte tarih oldu.


Buzz, Aardvark, Sosyal Arama, Slide ve Google+

Google Buzz (Şubat 2010): Google'ın Digg gibi hizmetlere cevap olarak meydana getirdiği hizmet, hiçbir zaman dikkat çekmeyi başaramadı.

Aardvark (Şubat 2010): Bir sosyal cevap sitesi olan Aardvark, Google tarafından satın alınarak Google Labs'e taşındı.

Google+ (Temmuz 2011): Facebook'a rakip olmak için, çok iddialı bir biçimde ortaya çıktı. Kimine göre iyi gidiyor, kimine göre o da bir hüsran. Ama tüm Google servislerinin birbirine entegre edilmesi, Google+ üye sayısını önemli bir biçimde artırmış durumda.

Resimlerle: Google'ın en garip 10 yatırımı!

Kaynak: CHIP Online