Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Görevine devam eder
HABERİ PAYLAŞ

Görevine devam eder

Haberin Devamı

Vücutta çift organlardan olan testisler gerektiğinde tek başlarına da görevlerine devam edebilirler. Bu konuyu kendinize dert etmeyin. Eğer başka sorununuz yoksa tek testisle de baba olup çocuğunuzu kucağına alabilirsiniz.


SORU: Sağ testisimdeki tümör alındı

28 yaşındayım. Sağ testisimde tümör vardı ve alındı. Erkekliğim ile bir sorun yaşar mıyım? Şimdi yaşamasam bile ileride sorun çıkar mı?

CEVAP

Vücutta çift olan organlardan böbrekler ve testisler gerektiği taktirde tek başlarına da yeterli olacak şekilde faaliyet gösterebilirler.

Bu organlar eşlerinin faaliyetinin sonlanması halinde hafif büyür, yedek kapasitelerini devreye sokar ve kişiye organ kaybının hiçbir eksikliğini hissettirmeden yaşatırlar. Tek testis ile yeterli hormon seviyesine ve çocuk sahibi olmak için yeterli sperm sayısına sahip olabilirsiniz.

SORU: Menide azalma var

24 yaşındayım. Doktor tarafından varikosel teşhisi konuldu. Boşalmamın tazyikinde ve miktarında son 2 yıl içinde azalma var. Acaba meninin azlığının sperm sayısıyla doğrudan bir bağlantısı var mıdır?

CEVAP

Varikosel meni hacmini veya tazyikini etkilemez. Varikosel menideki döl hücresi olan spermlerin sayılarını azaltarak ve dölleme güçlerini bozarak zaman içinde kısırlığa neden olabilir.

Bazı kişilerde varikosel ağrı nedeni de olabilir. Bunların haricinde varikoselin kişinin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

SORU: Ergenlikteki kabakulak etkiler mi?

Kabakulağın erkekte kısırlık yaptığını duydum. Bu gerçekten doğru mu? Çünkü ben 16 yaşında kabakulak geçirdim. Şimdi 27 yaşındayım. Benim çocuğum olmaz mı?

CEVAP

Kabakulak hastalığını ergenlikten sonra geçiren erkeklerin yüzde 30’unda yumurtalıkta şişme ortaya çıkar. Virüs yumurtayı da etkiler.

Eğer çift taraflı olursa ve döl hücreleri üreten yumurtalar tamamen zarar görürse kısırlık ortaya çıkar. Bu hastalığı çocuklukta geçirmeyenlerin ergenlik dönemi ve sonrasında kabakulak aşısı olmaları, eğer hastalığa yakalanırlarsa da yumurta iltihabını önleyen ilaçlar kullanmaları gerekir.

SORU: Eşimde sorun yok

Eşimle 2 yıllık evliyim, henüz çocuğum olmadı. Sperm testi sonuçlarım pek iyi değil. Eşimde de bir sorun tespit edilmedi. Erkeğin sperm hücrelerinden kaynaklanabilen kısırlık sorunları nelerdir?

CEVAP

iktar azlığı, kıvamı bozukluğu, hücre hareketliliğinde düşüklük, hücrelerin ölü olması ve iltihap gibi nedenler olabilir. Sperm hücrelerinde yapısal bozukluk da görülebilir.

Bunlar göz ile saptanamaz. Uzman androloji laboratuvarlarında mikroskopik analiz ile bu konuda özel eğitimli teknisyenler tarafından değerlendirilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder