Gündem Görevini suistimal eden kamu görevlisine ceza indirimi

Görevini suistimal eden kamu görevlisine ceza indirimi

Paylaş
Görevini suistimal eden kamu görevlisine ceza indirimi

TBMM Adalet Komisyonu, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın, görevini kötüye kullanan kamu görevlilerine uygulanan hapis cezalarında indirime gidilmesini öngören kanun teklifini kabul etti

Teklifin tümü üzerinde konuşan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in komisyon toplantısına katılmamasını eleştirerek, "Bu, bunun vahim bir yasal düzenleme olduğunu gösteriyor" dedi.

Haberin Devamı

Köktürk, düzenlemenin bu suçtan hüküm giyen RTÜK Üyesi Zahid Akman ile hakkında aynı doğrultuda incelemeler bulunan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile ilgisinin olup olmadığını sordu.

İsim vermeden Gökçek ile Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu arasında geçtiği iddia edilen ve internette yayımlanan telefon konuşmalarını anımsatan Köktürk, "Bunun kişiye özel olmayan soyut bir düzenleme olduğuna insanları ikna edebilir misiniz? Bu, çok yanlış. Parlamentoya yakışmıyor. Ülkenin soyulmasına çanak tutacak bir yasal düzenlemeyi gündeme getirebiliyorsunuz. Türkiye’de yolsuzluk hızla artarken bunu özendirecek, cezasız bırakacak bir düzenleme ile karşımıza gelebiliyorsunuz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"TEKLİFİ SAVUNAMIYOR"

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk de Bakan Ergin’in toplantıya katılmamasını eleştirerek, "Bu, cesaretsizlik. Çünkü, teklifi savunamıyor. Niye katılmıyor? Desteği yoksa gelsin söylesin. Kamuoyunun tepkisini biliyor. Bu yüzden gelip sahip çıkamıyor" dedi.

Teklifin yolsuzlukla mücadeleyi zaafa uğratacağını iddia eden Öztürk, "Düzenleme yaparken toplumun vicdanını sızlatmamak lazım. Düzenleme toplumun vicdanını sızlatan bir düzenlemedir. Bu düzenlemenin çok ahlaklı bir düzenleme olduğuna inanmıyorum. Oy birliğiyle reddedilsin" diye konuştu. CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner, teklifin kabul edilmesi durumunda caydırıcılığının ortadan kalkacağını, suç işleyenlere prim verileceğini savundu.

MHP Kırşehir Milletvekili Metin Çobanoğlu da Bakan Ergin’in toplantıya katılmamasını eleştirdi. Teklifin reddedilmesini isteyen Çobanoğlu, "Bu, yolsuzluğu, hırsızlığı teşvik edecek bir tekliftir. Bu suçu işleyenleri hapsetmek mümkün olmayacak. Yetim hakkı yiyenleri cezadan kurtaracak" dedi.

Gökçek ile Kuzu arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmasına da değinen Çobanoğlu, "Bu konuşma biliniyorken teklifin getirilmesinin manidar olduğunu" kaydetti. Çobanoğlu, teklifin geri çekilmesini istedi.

"TİYATRO OYNAMAYALIM"

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, teklifin "yangından mal kaçırılır gibi getirildiğini" öne sürerek, kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kalktığını, her şeyin yürütmeye bağlandığını öne sürdü.

Haberin Devamı

Dibek, "Başbakan hegemonyası var" görüşünü dile getirdi. "Maydanoz olsun diye kazanç yerine menfaat kriterinin getirildiğini" belirten Dibek, "Buna, Maydanoz, Gökçek-Kuzu Kanunu da denebilir. Utanıyorum. Tiyatro oynamayalım" diye konuştu.

Teklif sahibi olarak konuşan Veysi Kaynak, teklif ile yolsuzluğu önlemede daha kapsayıcı bir tanımın getirildiğini söyledi. Gökçek-Kuzu görüşmesinin 2004 yılında yapıldığının iddia edildiğini belirten Kaynak, "Konuşma olduğunda ben milletvekili değildim" dedi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili ve Komisyon Başkanvekili Hakkı Köylü, mevcut düzenlemeyle de yargılananlar hakkındaki cezanın paraya çevrilmesi, hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasının mümkün olduğunu söyledi ve "Bu, hakimin takdirine bağlı" dedi.

MUHALEFET TOPLANTIYI TERK ETTİ

CHP’li milletvekilleri ile MHP’li Çobanoğlu, teklifin maddelerine geçilmesinin ardından komisyon toplantısını terk etti. Daha sonra oylanan teklif kabul edildi. Teklifle TCK’nın "görevi kötüye kullanma" başlıklı 257. maddesinde değişikliğe gidiliyor. Maddedeki "kazanç" kelimesi yerine, "menfaat" kelimesi getirilerek suçun kapsamı genişletiliyor.

Haberin Devamı

Teklife göre, ayrıca, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisine uygulanan hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan 6 aya, üst sınırı da 3 yıldan 2 yıla indiriliyor.

Görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisine verilen hapis cezasının alt sınırı 6 aydan 3 aya, üst sınırı 2 yıldan 1 yıla düşürülüyor.

Teklif, "İrtikap suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden, kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılır" hükmünü içeriyor.

Haberin Devamı