Gündem Göz göre göre ölüm!

Göz göre göre ölüm!

Paylaş
Göz göre göre ölüm!

7 yıl önce heyelanda yıkılan ve değiştirilmeyen elektrik direği can aldı. Akıma kapılan 2 çocuktan biri öldü, 1'i yaralı

Erzurum’un Karayazı İlçesi'ne bağlı Elmalıdere Köyü'nde heyelan nedeniyle devrilen yüksek gerilim hattı, 1 çocuğun ölümüne, 1 çocuğun da ağır yaralanmasına neden oldu. Yaylada çobanlık yapan babasına yemek götüren arkadaşı 13 yaşındaki Oktay Yıldırım'a eşlik eden 10 yaşındaki Adem Demir, 7 yıl önceki heyelanda yan yatan direğin taşıdığı elektrik kablolarının altından geçerlerken akıma kapılarak öldü. Oktay Yıldırım ise ağır yaralandı.

Haberin Devamı

Karayazı İlçesi'ne 16 kilometre uzaklıktaki Elmalıdere Köyü'nün hemen yanındaki tepede 1993 yılında heyelan meydana geldi. Kayan toprak enerji nakil hatlarını taşıyan elektrik direklerinin yan yatmasına neden oldu. Yüksek voltajda elektrik nakleden kablolar, yere 1 metre kadar yaklaştı. O dönem köyde muhtarlık yapan Ahmet Yıldırım’ın olayı TEDAŞ yetkililerine bildirmesi üzerine 2 elektrik direği getirildi. Ancak aradan 7 yıl geçmesine rağmen, yan yatan direkler bir türlü değiştirilmedi.

FACİA ‘GELİYORUM’ DEDİ

İlköğretim 7’inci sınıf öğrencisi Oktay Yıldırım, arkadaşı 3’üncü sınıf öğrencisi Adem Demir ile birlikte dağda çobanlık yapan babası Mehmet Salih Yıldırım’a öğle yemeği götürdü. Dönüşte yere bir metre mesafede duran elektrik kablolarının altından geçen 2 çoçuk yüksek gerilime kapıldı. Köyün yaklaşık 300 metre uzaklığında meydana gelen olay sırasında büyük bir patlama sesi duyuldu. Olay yerine giden köylüler çocukları hemen soyarak, vücutlarındaki elektriği alması için toprağa gömdü. Ancak bütün çabalara rağmen Adem Demir yaşamını yitirdi. Ağır yaralanan Oktay Yıldırım ise Atatürk Üniversitesi Aziziye Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi’nde tedavi altına alındı. Vücudunda önemli ölçüde yanıklar bulunan çocuğun, her iki bacağının kesilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

‘DERDİMİZİ KİMSEYE ANLATAMADIK’

Oğlunu toprağa veren acılı baba Medeni Demir, yasalar önünde sorumlulardan bunun hesabını soracağını söyledi. Oğlunun mezarı başında, “Evladımı bana geri verin” diye ağlayan Medeni Demir, “7 yıllık ihmal sonucu bir çocuk öldü biri de azrailin pençesinde. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Böyle birşeyin başımıza geleceğini bildiğimiz için defalarca müracaat ettik ama derdimizi kimseye anlatamadık” dedi.

‘TEDAŞ YETKİLİSİ BENİ ODASINDAN KOVDU’

Köy muhtarı İsmet Yıldırım da, defalarca dilekçe verdiklerini ancak kimsenin kendileri ile ilgilenmediğini söyledi. Karayazı İlçesi'ndeki TEDAŞ yetkilisine durumu bir çok sefer anlattığını vurgulayan Yıldırım, “Resmi dilekçelerle müracaat ettim. Ancak o beni odasından kovdu. Bende heyelanlı bölgenin ve yan yatan elektrik direklerinin fotoğraflarını çekerek TEDAŞ Erzurum Bölge Müdürlüğü'ne götürdüm. Ancak burada da sorunumuzla ilgilenen olmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hastanede ölüm kalım savaşı veren Oktay Yıldırım’ın amcası Mahmut Yıldırım ise, “Sorumsuz kişilerin ihmalkarlığı yüzünden bir çocuk hayatını kaybetti, diğeri sakat kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Taşrada yaşamak suç mu? Bu çocukların hesabını adalet önünde soracağız” dedi.

‘İHALE YAPILDI AMA DİKİLMEMİŞ’

TEDAŞ Bölge Müdür Yardımcısı Ziya Özpeker olaydan büyük üzüntü duyduklarını belirterek, “Bölgenin elektrik hattının yenilenmesi için 3 yıl önce ihale yapıldı ama her nedense dikilmemiş. Olayı soruşturacağız” diye konuştu.

Tevfik AKAN- Kerim BURUCU/ERZURUM, (DHA)