Sağlık Göz kapaklarınız sarkmasın

Göz kapaklarınız sarkmasın

Paylaş
Göz kapaklarınız sarkmasın

1-2 saatlik ameliyat sayesinde yorgun ve yaşlı görünen gözler güzelleşirken, deri sarkmaları da gideriliyor

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR KÖYLÜ
ozgur.koylu@posta.com.tr

OP. DR. NURİ BATTAL LAZERİN ESTETİK CERRAHİDE NASIL KULLANILDIĞINI ANLATTI


Göz kapağı estetiği nedir?
Yaşlanmaya bağlı olarak dokulardaki erime, gevşeme ve sarkmalar göz kapaklarında da görülür. Ayrıca genetik faktörlere bağlı, pek çok genç insanda da, göz altlarında torbalanmalar veya üst kapaklarında kötü biçimlenme kişinin yaşlı ve yorgun görünmesine neden olur.
Göz altı morlukları burada torbalanmaya neden olan yağları besleyen damarların sıkışması sonucu kan göllenmesi yapar. Yani genellikle göz altı morluklarına burada damarlarda biriken kan neden olur.

Kimler göz kapağı estetiği yaptırmalı?
Üst göz kapaklarının doğal çizgisini örten deri fazlalığı olanlar.
Üst göz kapağı derisi, görmeye bile engel olacak derecede sarkanlar.
Alt göz kapağında torbalanma ve kırışık olanlar.
Göz altında halka ve morluklar olanlar.
Alt göz kapağının irisin altındaki göz akını gösterecek kadar sarkanlar.

Ameliyat nasıl yapılıyor?
Üst göz kapağı ve alt kapaklar beraber bazen de ayrı ameliyat edilir. Genel ya da lokal anestezi altında yapılan göz kapağı ameliyatlarında, fazla deri sarkmaları ve göz altlarındaki torbalar alınır. Sarkmış kaslar düzeltillir.
Ameliyat 1-2 saat bazen daha uzun sürer. Alt ve üst kapaklarından yağ kitlelerinin bir kısmı çıkartılır. Üst kapaktaki kesiler, doğal hat ve kıvrımlar takip edilerek açılır ve genelde gözün dış kenarına göz kuyruğuna kadar uzatılır.

Alt göz kapağında ise genellikle kirpik diplerinde kesiler açılarak göz kuyruğuna kadar uzatılabilir. Cerrah, kesi boyunca çalışarak deriyi alttaki doku ve kastan ayırır, açığa çıkan fazla kas ve deri alınır.
Torbalanmaya neden olan yağlar fazla ise bir kısmı alınır kalanlar ise göz altındaki kemik üzerine yayılarak halkalı görünüm düzeltilir. Kesiler dikişlerle kapatılır. Hastanın güzel ve daha genç görünmesi sağlanır.

İyileşme sürecine dikkat!
Ameliyattan sonra az ağrı hissedilir. Ameliyat sonrası birkaç gün ağrı kesici alınabilir. Göz banyosu yapılmaz, göz kapağı derisi ince olduğundan ameliyat sonrası hızla şişip morarabilir. Şişme ve morarmayı önlemek amacıyla hastanın yüksek yastıkta yatması ve gözlerine soğuk kompres yapması önerilir.

Şişme ve morarma ilk hafta gerilir. Kısa sürede iyileşebilmek için 2-3 hafta aşırı hareketten ve öne eğilmekten kaçınmak gerekir. Bu süre içinde güneş gözlükleriyle gözlerinizi rüzgar ve güneşten korumanızda yarar var. Yara izi ise 6-8 ay içerisinde zor fark edilir hale gelir.

GÖZ ALTI MORLUĞUNA SON

Göz altı morlukları çoğunlukla genetik kökenlidir. Göz çevresindeki kan damarlarının cilde yakın olması, ya da bu damarlarda yağ torbalanması nedeniyle dolaşımının iyi olmaması gibi nedenlerle görülebilir. Piyasada satılan göz altı kremleri, bakım losyonları genellikle fayda sağlamaz.
Morluklar için en iyi tedavi yöntemi lazer veya basit bir ameliyattır. Hastanın durumuna göre bazen her ikisi birden uygulanır. Ameliyatla torbalanmaya neden olan yağ dokuları yer değiştirilerek daha düzgün görünüm sağlanır.
İyileşme 5-7 gün kadar sürer. Sadece lazer yapılan hastalarda bazen birkaç seans tekrarlamak gerekir. Tedavi sırasında hasta güneşten uzak durmalıdır.

LEKE VE BENLERDEN KURTULUN

Lazerin estetik cerrahiye katkısı gittikçe büyüyor. Lazer estetik cerrahide en çok yüzdeki lekeleri, yaşlılık lekelerini ve benleri çıkarmada kullanılıyor. Ayrıca yüzdeki kırışıklıkların tedavisi, çatlakların düzeltilmesi, akne izlerinin yok edilmesi gibi işlemler de lazerle yapılabiliyor. Eskiden yüzdeki benler kesilerek çıkartılırdı.
Şimdi ise lazerle silgi ile siler gibi çıkartılıyor. Yüz ve vücudun çeşitli yerlerinde doğumsal, yaşlanma, güneş gibi nedenlerle ortaya çıkan, hastaları estetik olarak rahatsız eden ayrıca kanserleşme riski bulunan cilt lezyonları ve gelişmiş lekeler de karbondioksit lazer teknolojisi ile kalıcı olarak iz bırakmadan tedavi edilebilir.
Hamilelikler sonrası kadınlarda hormonal dengesizlik döneminde güneşe çıkılması sonucu yüzde alın yanak veya bıyık bölgelerinde oluşan hamilelik lekeleri de lazer ile yok edilebilir. Bu lekeler güneş ışınlarının etkisiyle yaz aylarında koyulaşır, kış aylarında renkleri açılır. Uygulamadan sonra herhangi bir bakım veya pansuman uygulanmaz. Lezyonların büyüklüğüne ve sayısına göre uygulama süresi değişiklik gösterir.

ÇATLAKLAR ARTIK DERT DEĞİL

Cilt çatlakları cildin alt tabakalarının hızlı bir şekilde yani derinin genişleme kapasitesinin üzerinde aşırı gerilmesi sonucu dayanamayarak yer yer yırtılmasıdır. Bu lezyonlar ilk oluştuğunda dışarıdan kırmızımsı mor olarak görülür.
Yırtılmanın yeni olması ve bu yırtılma sırasında deri içinde mikro kanamalar nedeniyle bu kırmızımsı mor renk görülür. Cilt çatlağı yani cilt yırtığı eskidikçe beyazlaşır ve dışarıdan ciltte beyaz çatlaklar halinde görülür.

Cilt çatlaklarında en çok görülen nedenlerin başında çok hızlı kilo alımı ve hamileliklerdir. En sık görüldüğü yerler ise karın ve bel derisi, kalçalar, bacaklar, memeler ve kollardır.

Lazerle tedavi ediliyor
Karında oluşmuş çatlaklar eğer karın sarkması var ise karın germe ameliyatı ile beraber yok edilebilir. Hamilelik sonrası genellikle çatlaklar göbek deliğinin altındadır. Bunlar karın germe ameliyatı ile tamamen yok edilebilir.

Vücudun diğer yerlerinde oluşmuş olan cilt çatlaklarının tedavisi kısmen de olsa lazer ile mümkün. Kalçalarda, bacaklarda ya da göğüste olan çatlaklar lazer ile tedavi edilirler ve görünürlükleri ileri derece azaltılır. Sıklıkla tek seans bazen de 2-3 seans tedavi gerekebilir. Hafif bir lokal anestezi ile lazer uygulaması yapılır.

Birkaç haftalık iyileşme dönemi sonrası çatlak genişliği ve derinliği ciddi derecede azalır. Çatlak tedavisinde hem çatlamış ve yırtılmış derinin üst tabakası yenilenir hem de derin dokulardaki dermis yırtıkları tedavi edilmiş olur.

4

Haberin Devamı