Gündem Gözaltına alınan gazeteciler kim?

Gözaltına alınan gazeteciler kim?

Paylaş
Gözaltına alınan gazeteciler kim?

Ergenekon iddianamesi kapsamında bugün gözaltına alınan gazetecilerin çalışmalarında büyük benzerlikler var

Gazetecileri kapsayan Ergenekon dalgasına meslek örgütlerinden büyük tepkiler geldi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, aralarında gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık ile Prof. Dr. Yalçın Küçük’ün de bulunduğu 11 kişinin Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmasına tepki göstererek, "Ergenekon davası darbe davası olmaktan çıktı. Gazetecilerin, yazarların, çizerlerin toplandığı bir araç haline geldi" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye’de özgür basının sindirilmeye çalışıldığını ileri sürdü. TGC’den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de demokrasinin birinci şartı olan basın özgürlüğünün ve hukukun üstünlüğü ilkesinin ayaklar altına alındığı ifade edildi.

Öte yandan Odatv'de yer alan haberde Doğan Yurdakul ve Mümtaz İdil'in ağır kanser tedavisi gördüğü iddia edildi. Peki kim bu gazeteciler? İşte özgeçmişleri...

NEDİM ŞENER

Ergenekon davası kapsamında evi basılarak arama yapılan ve gözaltına alınan Nedim Şener, profesyonel gazeteciliğe 1992 yılında Dünya Gazetesi’nde başladı. 1994 yılında, Milliyet Gazetesi’nde göreve başlayan Şener, halen aynı gazetede görevine devam ediyor.Şener’in bugüne kadar yolsuzluk, vergi kaçakçılığı, organize suç örgütleri, terör finansmanı, istihbarat cemaatler hakkında toplam sekiz kitabı yayınlandı.

>> NEDİM ŞENER'İN POSTA GAZETESİ'NDEKİ SON YAZISI

Gazetecilik örgütleri yanında sivil toplum kuruluşlarından da ödüller alan Şener, muhabirliğin yanında Posta gazetesinde "Soruşturuyorum" başlığıyla köşe yazıları kaleme aldı. Ayrıca Şener, iki yıldır Uğur Dündar yönettiği birlikte Arena programına katılıyor.Şener, istihbaratçı polislerin başvurusu üzerine Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları isimli kitap nedeniyle, 28 yıl hapis cezasıyla yargılanıyor.

MÜMTAZ İDİL

Ergenekon Davası kapsamında evinde arama yapılan Odatv Ankara Temsilcisi A. Mümtaz İdil, Ankara’da gazeteci ve yazar kimliği ile tanınıyor.Kültür Bakanlığı’nda Sinema Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan ve bu görevinden emekli olan İdil, yayınlanmış 17 eseri bulunuyor.

Çeşitli gazete, dergi ve ajanslarda muhabirlik ve çevirmenlik yapan A. Mümtaz İdil, evli ve iki çocuk babası.1952 Zonguldak doğumlu olan A. Mümtaz İdil, uzun süredir nefes borusu kanseri teşhisiyle tedavi görüyor

DOĞAN YURDAKUL

Ergenekon Davası kapsamında evinde arama yapılan ve gözaltına alınan Doğan Yurdakul 1946’da Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Paris Sorbonne, Vincennes ve Cenevre üniversitelerinde lisansüstü öğrenim gördü. Yenigün, Ulus, Vatan, Aydınlık, Evrensel, Siyah-Beyaz, Günaydın gazeteleri ile Kim, Yön ve Devrim dergilerinde çalıştı. 32. Gün adlı televizyon programının Ankara temsilciliğini yürüttü. 35 yılın ardından emekli oldu.

1998’den bu yana yaşamını çevirmenlik yaparak ve kitap yazarak sürdürüyor. Yurdakul’un Doğan Kitap tarafından yayımlanan eserleri: Sırların Kavşağında / Eylül 2004 Reis, Gladio’nun Türk Tetikçisi / Nisan 2003 / 26. baskı Nisan 2008 Bay Pipo, Bir MİT Görevlisinin Sıradışı Yaşamı: Hiram Abas / Aralık 1999 / 69. baskı Nisan 2008

MÜYESSER YILDIZ

Ergenekon Davası kapsamında evinde arama yapılan ve gözaltına alınan Müyesser Yıldız, 1983 yılında gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Tercüman, Günaydın, Akşam gazetelerinde ve Nokta Dergisi’nde çalıştı.Yıldız bir süre Devlet eski Bakanı Sadi Somuncuoğlu’nun basın müşavirliği görevinde bulundu. Avaztürk haber sitesinin kurucularından Yıldız, bir süredir Odatv’de köşe yazarlığı yapıyordu.Yıldız’ın "100 yılın hesabı/Türk’ü tasfiye projesi" adlı bir kitabı bulunuyor.

AHMET ŞIK

Ahmet Şık, on yıllardır süren profesyonel gazetecilik yaşamını, akademik alanda da sürdürüyordu. Bugünkü operasyonda Şık’ın Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri bölümündeki odası da basıldı. 1970 Adana doğumlu olan Şık, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu.

Şık, 1991-2007 yılları arasında sırasıyla Milliyet, Cumhuriyet, Evrensel, Yeni Yüzyıl ve Radikal gazeteleri ile Nokta dergisinde muhabir ve Reuters’te foto muhabir olarak çalıştı. Ahmet Şık’ın profesyonel gazetecilikten akademiye kaymasının en büyük sebebi, yürüttüğü sendikal faaliyetten dolayı patronların Şık’ı medyadan aforoz etmeleri oldu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) üyesi olan Şık, çok sayıda haftalık ve aylık dergi ve günlük gazete ile bazı sivil toplum örgütlerinin yayınlarında insan hakları, gazetecilik ve meslek etiği konularında yazılar kaleme aldı. Ahmet Şık, Nisan 2010’da Radikal gazetesi muhabiri tecrübeli gazeteci Ertuğrul Mavioğlu’yla birlikte Ergenekon operasyonları üzerine “Kırk Katır Kırk Satır” başlıklı iki ciltlik bir çalışma yayınlamıştı. Türkiye’deki kontrgerilla faaliyetlerinin geçmişini de bugünden bakarak ele alan kitap, operasyonun başlangıcında operasyona destek veren gazetecilerin, giderek süreçte kuşku duymaya ve bunun belli bir kesimi tasfiye amacıyla da kullanıldığını düşünmeye başladıklarını ortaya koyuyordu.

Ahmet Şık son olarak Emniyet'teki cemaat örgütlenmesi üzerine bir kitap yazmıştı. Söz konusu kitap yayınlanmak üzereydi.

2