Yaşam Gözle çalışan 'fare' geliştirdi

Gözle çalışan 'fare' geliştirdi

Paylaş
Gözle çalışan 'fare' geliştirdi

Engelli Türk genci, ellerini kullanamayanlar için, göz hareketleriyle çalışan 'sanal fare' geliştirdi

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde öğrenim gören engelli bir genç, kendisi gibi ellerini kullanamayanlar için göz hareketleri ile çalışan 'sanal fare' geliştirdi.

Engelli genç, web kamerayı infrared kameraya dönüştürerek fareyi göz hareketleri ile ilişkilendirmeyi başarırken, sistemde kırpılan göz de "tıklama" işlevini yerine getiriyor.

Haberin Devamı

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde öğrenim gören Giray Sercan Özcan, 5 yaşındayken omuriliğinde tespit edilen tümör nedeniyle, vücudunun sağ kısmında felç meydana geldiğini söyledi.

Felç nedeniyle kısmi engelli olarak yaşamını sürdürmeye devam ettiğini belirten Özcan, yeni bir şeyler üretmedeki heyecanı karşısında da mühendislik fakültesini tercih ettiğini anlattı.

MATLAP PROGRAMINI KULLANDI

Gerek üniversite, gerekse sosyal yaşamında zaman zaman bilgisayar kullanımı nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Özcan, özellikle bilgisayar faresi kullanımındaki zorluğun, kendisini gözle çalışan fare sistemi geliştirmeye yönelttiğini bildirdi.

Danışman öğretim görevlisi Emre Sümer desteği ile yaklaşık bir yıl süren "sanal fare" projesini hayata geçirdiğini belirten Özcan, Matlap programı kullanılarak yaptığı projesinde yuvarlak cisimleri bulma algoritmasından faydalandığını kaydetti.

Haberin Devamı

Maliyeti de düşük olan projesinde web kamerasını infared kameraya dönüştürdüğünü belirten Özcan, program sayesinde gez bebeğinin hareketleri ile fareyi ilişkilendirmeyi başardığını söyledi.

ENGELLİLER İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK

Programın özellikle ellerini kullanamayan engelliler için büyük kolaylık getirdiğini ifade eden Özcan, sistemde kırpılan gözün ise farenin sol tıklaması işlevini yerine getirdiğini bildirdi.

Farenin hareket ettirilmesi ve tıklanması için Java tarafından geliştirilen robot ve event adlı sınıflardan yararlanıldığını belirten Özcan, programın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması ile çok sayıda engellinin ihtiyacına cevap verilebileceğini sözlerine ekledi.

AA