Esra Karayel Gözler Avrupa ekonomisinde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler Avrupa ekonomisinde

Haberin Devamı

Haftaya yükselişle başlayan borsa, Avrupa’daki güven bunalımıyla düşüşe geçti. Amerika’dan gelen haberler ise yüzleri güldürdü

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

- Borsa geçen haftaya, içte beklentilerden yüksek gelen ilk çeyrek kârları ve güçlü ekonomik verilerin etkisiyle yükselişle başladı. Ancak Avrupa’da güven bunalımı devam ederken Almanya’nın borsalarda açığa satış (sahip olunmayan menkul kıymetlerin ödünç alınmak sureti ile satılması) işlemlerine sınırlama getirmesi, borsalarda yeni satış dalgası başlattı. Amerika’da ise işsizlik başvuru verilerinin yüksek gelmesi ve finansal piyasalara getirilen düzenlemelere dair yasa tasarısının kabul edilmesi, satışlara hız kazandırdı. Endeks, bu gelişmelerle haftayı 54 bin 111’den kapattı.

- Para piyasalarında da Avrupa tarafında oluşan belirsizlik etkiliydi. Amerika’da kötü gelen ekonomik veriler nedeniyle tedirgin hava hakim oldu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında beklentiler dahilinde gecelik faizlerde değişikliğe gitmedi.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadede faizler, cuma günü yüzde 9.25 seviyesinden kapanış yaptı.

Döviz piyasası: Avrupa ekonomisine ilişkin artan endişeler, euro’yu dolar karşısında son dört yılın en düşük seviyesine çekti. Dolar 1.5800, euro ise 1.9860’tan kapanış gerçekleştirdi.

Borsa, yurtdışındaki gelişmelere odaklanmış durumda. Avrupa’da açıklanacak paketlerle, borsaların yükselişe geçmesi muhtemel

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

- Küresel piyasalarda Avrupa ekonomisine yönelik endişeler, borsaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yatırımcıların özellikle yurtdışında açıklanacak verileri yakından takip etmelerinde fayda var. Avrupa tarafında endişeleri giderici yeni paketler açıklandığında, borsalar yükselişe geçebilir. Yurtiçinde son gelen ekonomik verilerin olumlu olması nedeniyle endeks, kayıplarını hızla geri alabilir. Amerika’da çarşamba yeni konut satış verileri açıklanacak. Perşembe ise birinci çeyrek büyüme verileri takip edilecek. Yurtiçinde ise yarın açıklanacak kapasite kullanım ve reel kesim güven endeks verileri önemli. Gözler Avrupa ekonomisinde

- Para piyasalarında Amerika ekonomik verileri takip edilecek. Avrupa ekonomisine yönelik gelişmeler izlenecek. Yurtiçinde ise Merkez Bankası’nın yayınlayacağı ‘Finansal İstikrar Raporu’ incelenecek.

Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Ocak 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 9.25-9.35 bandında hareket gerçekleştirecek.

Döviz piyasası: Amerika ve Avrupa ekonomik verileri izlenecek. Dolarda dirençler 1.5850 ve üstte 1.5900’da bulunuyor. Destekler ise 1.5750 ve daha altta 1.5700 seviyelerinde gözüküyor.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Borsada işlem göremez

Soru: Sayın Esra Savaş, iyi günler. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyor ve çok faydalanıyorum. Bizleri aydınlattığınız için çok teşekkürler. Elimde SAPAZ hisse senedi var kaç yıldır bekliyorum. Bununla ilgili ne yapmam lazım, nereye müracaat edeceğim? Ayrıca hisse analizleri bedelli bedelsiz sermaye artırımları, stoploss hakkında bilgi ve doküman gönderebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Faruk CAMUZCU/İstanbul Cevap: Faruk Bey, değerli görüşleriniz için teşekkürler. Borsa Yönetim Kurulu’nun 14 Kasım 2008 tarihli toplantısında, borsa kotundan daha önce çıkarılıp geçici olarak işlem görmekten men edilmiş olan Sabah Pazarlama (SAPAZ) hisse senetlerinin sürekli olarak işlem görmekten men edilmesine karar verilmişti. Konuyla ilgili İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yatırımcı Danışma Merkezi’nden bilgi alabilirsiniz. İstediğiniz bilgiler hakkında mail göndereceğim.

Temel ve teknik analiz yapılmalı

Soru: Esra Hanım iyi günler. Yazılarınızı büyük bir keyifle takip ediyorum. Biz küçük yatırımcılar için gerçekten mükemmel bir hizmet sunuyorsunuz. Biz küçük esnaf olarak (berber,terzi,manav,v.s) yedi arkadaşız. Kendimizce küçük bir havuz sistemi geliştirmek istiyoruz. Her gün kişi başı 2 TL para biriktirip bankaya yatırıyoruz. Şu an 252 lira paramız birikti. Bizim bu sistem beş sene sürecek ve kesinlikle ayrılmak yok. Beş sene sonunda kâr-zarar ne olursa olsun yedi pay eşit şekilde pay edeceğiz. Sizden bilgi almak istediğim konu portföyümüzde hangi hisseleri tutalım? Şimdiden teşekkürler. Aydın ALADAĞ/İstanbul Cevap: Aydın Bey, görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Borsa sayfamızda temel ve teknik analize göre potansiyel gördüğümüz şirketlere yer veriyorum. Bununla birlikte yeni anlaşması olan ya da bağlı bulunduğu sektörle ile ilgili olumlu bir gelişme olan şirketler de bulunuyor. Bunları takip edebilirsiniz. Alım-satım kararlarınız için ise daha detaylı analizler yapmanızda fayda var.

Fiyat analizi önemli

Soru: Sayın Esra Hanım, öncelikle emeğinizi ödeyemeyiz. Değerli çalışmalarınız için yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Yeni halka arzlarda gerçek bir yatırımcı nasıl bir politika uygulamalı? Halka arz edilen yeni bir hissenin açılış fiyatı, şirketin bilançosuna göre gerçek değerini yansıtıp yansıtmadığı nasıl anlaşılabilir? Ayrıca borsa ile ilgili dokümanlarınızı tarafıma göndermenizi rica ediyorum. İyi çalışmalar diliyorum. Esat KOÇ/İstanbul Cevap: Esat Bey, yatırımcılarımıza, doğru analiz ve bilgilerle maksimum faydayı sağlayabilmek, en önemli amacımız. Değerli görüşleriniz için teşekkürler. Halka arz edilecek şirketin fiyatlamasına yönelik çalışmalar, yapılacak arzın başarısı açısından çok önemli. Fiyatın yüksek ya da düşük belirlenmesi halka arzın başarısını önemli ölçüde etkiler. Bu konu ve borsa ile ilgili bilgi ve dokümanları göndereceğim.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder