Esra Karayel Gözler dolara çevrildi
HABERİ PAYLAŞ

Gözler dolara çevrildi

Haberin Devamı

Piyasalar yurtiçinde Merkez’in faiz kararına yurtıdışında ise Fed açıklamalarına odaklandı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Borsa İstanbul’da endeks haftaya alımlarla başladı. Yurtiçinde Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı takip edildi. Endeks 88 bini test etti. Merkez Bankası ile ilgili gerginliğin tekrar gündeme gelmesi, tansiyonu yükseltti. Yükselişe geçen döviz kurları ve faizler kazançların neredeyse tamamını geri aldırdı.

Fed yine sahnede

Amerika Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in açıklamaları ve güçlü ekonomik veriler, dolardaki yükselişi destekleyen diğer gelişmeler oldu. Endeks haftayı sert düşüşle, 84 bin 147 kapattı. Para piyasalarında yurtiçinde Merkez’in faiz kararı izlendi. Fed’in daha erken faizleri artırabileceği açıklamaları ise dikkatle takip edildi. Dolar/TL, 2.52 seviyesini test etti. Cuma gününü 2.51 seviyesinden kapattı. Merkez Bankası dolardaki yükseliş sonrası, günlük döviz ihaleleri yapma kararı aldı.

Bono satıcılı seyir izledi

Tahvil ve bono piyasasında hafta genelinde satıcılı seyir devam etti. İki yıl vadeli gösterge tahvilde faizler yüzde 8.81 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

[[HAFTAYA]]


Borsa ve faizin yönünde Şubat enflasyon verisi ve doların seyri belirleyici olacak

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Piyasalarda kritik verilerin açıklanacağı yeni bir aya girdik. Yatırımcıların gündemi dikkatle takip etmelerini tavsiye ederim. Panik hareketlerden kaçınmalı. Hisse değişimleri yapılabilir. Yurtiçinde en önemli gündem maddesi salı günü açıklanacak Şubat enflasyon verileri.

Yurtdışı veri akışı yoğun

Almanya’da perşembe açıklanacak fabrika sipariş verisi Türkiye’deki üretim faaliyeti için önemli. Düşük çıkması ekonomide yavaşlığı gösterir. Kritik gündem maddesi ise Amerika İstihdam raporu. Endekste 84 bin önemli destek. Para piyasalarında gözler Amerika’da açıklanacak makroekonomik verilerde ve buna bağlı olarak Dolar/TL’nin seyrinde olacak. Teknik olarak kısa vadede direnç 2.52 olarak gözüküyor. Bu seviye kırılırsa 2.54 önemli. Destekler ise 2.49 ve altta 2.47’de. Yurtiçinde ise enflasyon verileri faizlerin yönünde belirleyici olacak.

Faizde direnç 8.84

Tahvil ve bonoda iki yıl vadeli gösterge tahvilde önemli direnç yüzde 8.84 seviyesinde gözüküyor. Bu seviye kırılırsa ikinci direnç yüzde 8.88.

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM


Kredi sözleşmesi yaptı


Soru: Vakıflar Bankası’nın ihraç edeceği bonoda vade bilgileri nedir? Akfen Gayrimenkul ne anlaşması imzaladı? Selim AKAR/İstanbul Cevap: Vakıflar Bankası, 175 gün vadeli 500 milyon TL ve 84 gün vadeli 200 milyon TL nominal değerli bonoların ihraç ve halka arz edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuruların yapılması için genel müdürlüğe yetki verdiğini açıkladı. Akfen Gayrimenkul ile Credit Europe Bank arasında, 116 milyon euro tutarında 2 yılı ana para geri ödemesiz 10 yıl vadeli kredi sözleşmesi imzaladı.

Genel kurula sunulacak


Soru: Ünye Çimento ve Arçelik ne zaman temettü verecek? Oranlar hakkında bilgi verir misiniz? Serhat UĞUR/İstanbul Cevap: Ünye Çimento, 56 milyon TL brüt nakit temettü açıkladı. Hisse başına temettü 0.45TL temettü verimi yüzde 8.7 olarak bulunuyor. Şirket temettüyü 15 Aralık 2015’te dağıtacak. Arçelik ise 2014’te 350 milyon TL temettü dağıtacak. Temettü verimi yüzde 3.4’e denk geliyor. Şirket yönetim kurulu 2014 kârından 350 milyon TL temettü dağıtmayı, 23 Mart 2015’te düzenlenecek genel kurulda teklif edecek. Onaylandıgı takdirde, 1 Nisan 2015’te temettü dağıtımına başlayacak. Dağıtılacak tutar hisse başı brüt 0.51796 TL’ye ve yüzde 3.4 temettü verimine denk geliyor.

Kârı beklentilerin üzerinde

Soru: Şekerbank hissem var. İyi kâr açıklamış. Ayrıntılı bilgi verir misiniz? Teknik olarak hissenin yönü nedir? Hilmi ŞEN/İstanbul Cevap: Şekerbank yılın son çeyreğinde 120 milyon TL solo net kâr elde etti. Bankanın çeyreksel net kârı önceki döneme göre neredeyse üç kat arttı. Bankanın 2014 tamamında net kârı yıllık yüzde 7 büyüme ile 224 milyon TL oldu. Özsermaye kârlılığı da yüzde 10.3 olarak gerçekleşti. Hissede teknik olarak yön kısa ve orta vade için yukarı olarak bulunuyor.

Ukrayna’da 3G lisansını aldı

Soru: Turkcell’in 3G işletme lisansı ile ilgili son faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz? Cemal YURTOVA/İstanbul Cevap: Turkcell yüzde 55 iştiraki olan Ukrayna’da faaliyet gösteren Astelit’in 3G işletme lisansını 118.4 milyon dolar bedelle 15 yıl süreyle aldığını açıkladı. İhaleye katılım daha önceden açıklandığından ve miktar Turkcell’in 5.4 milyar TL’lik net nakit pozisyonuna göre yüksek değil. Hissede yöne önemli bir etkisi olmaz.

THY, filosunu genişletecek

Soru: Türk Hava Yolları’nda son açıklamalar neler? Arena Bilgisayar temettü dağıtacak mı? Yeşim BİLLUR/İstanbul Cevap: Türk Hava Yolları, yıl sonunda 300 uçak sayısına ulaşabileceğini ve 2015’te 3.74 milyar dolarlık yatırımın 3 milyar dolarını filo genişlemesinde kullanılacağını açıkladı. Arena Bilgisayar, 1 TL nominal değerli pay için brüt 0,1538280 TL, net 0,1307530 TL nakit kâr payı dağıtılması yönünde karar verdiğini açıkladı.

Hisse geri alım programı açıkladı


Soru:
Albaraka Türk geri alım programı açıklamış. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz? Hüseyin KERİM/İstanbul Cevap: Albaraka’dan yapılan açıklamaya göre yönetim kurulunun 3 yıllık sürede toplam 250 milyon TL büyüklüğünde hisse geri alım programı kararı 25 Mart’ta düzenlenecek bankanın genel kuruluna sunulacak. Planlanan hisse geri alım tutarı, bankanın halka açık kısmının yüzde 24.71’ine denk geliyor. Hisse geri alım programı çerçevesinde uygulanacak tavan fiyat 5.00 TL olarak kararlaştırıldı.

Tahvil ihracı için başvuru yaptı

Soru: Martı Gayrimenkul hissem var. Yaklaşık altı aydır hissede bekliyorum. Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptı diye duydum. İçeriği nedir? Can IŞIK/İstanbul Cevap: Martı Gayrimenkul, yurtdışında 7 yıl vadeli 70 milyon dolar tutarlı tahvil ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuru yaptı.

Lisans anlaşması için istedi


Soru: Net Holding, Milli Piyango için ek süre istemiş. Ne anlama geliyor? Ahmet MERTOĞLU/İstanbul Cevap: Net Holding Milli Piyango’da lisans anlaşmasının imzalanması için ek süre istedi. Şirket, Milli Piyango özelleştirmesinde finansman paketi ile ilgili finans kurumları ile yapılan görüşmelere dair dökümantasyon işinin devam etmesi gerekçesi ile lisans anlaşmasının imza tarihinin uzatılması için Özelleştirme İdaresi’nden ek süre istendiğini açıkladı. Kısa bir süre önce Scientific Games’e de azınlık pay satışı için görüşmelere başlanmıştı. Kamuyu Aydınlatma Platformu (www.kap.gov.tr) sitesinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder