Esra Karayel Gözler ekonomi zirvesinde
HABERİ PAYLAŞ

Gözler ekonomi zirvesinde

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası kâr satışları sonrası gelen olumlu haberlerle tüm zamanların rekorunu kırdı.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks, dalgalı seyir izledi. Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler yurtiçinde de belirleyici oldu. Amerika’da işsizlik başvuruları ve açıklanan kâr rakamları, dış borsalarla birlikte endekse de alımları getirdi. Ancak bankaların mortgage (ipotekli konut kredisi) haciz işlemlerine yönelik önceki haftalarda başlayan sıkıntı ise devam etti. Hafta ortasında Çin’den gelen beklenmedik faiz artırım kararı borsaları sarstı. Endeksin son zamanlarda gösterdiği yüksek performans, küçük çaplı kâr satışlarını getirdi. Endeks bu gelişmelerle haftayı 71 bin 6 puan kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Para piyasalarında yurtiçi ve yurtdışı gelişmeler ile borsadaki hareketler takip edildi. Çin’in faiz oranında 25 baz puan artırıma gitmesi piyasalara sürpriz oldu. Bono piyasası: Hafta boyunca tahvillerde düşük hacimli işlemler gerçekleşti. Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler, yüzde 7.70 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Döviz piyasası: Pariteye bağlı küçük çaplı yükselişler görüldü. Dolar cuma gününü 1.4240 TL, euro ise 1.9840 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Borsa, döviz ve faizlerde yönde Güney Kore’de yapılan G20 zirvesi sonuçları ve bilançolar belirleyici olacak.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Küresel mali piyasaların gözü, bu hafta aralarında Türkiye’nin de yer aldığı dünyanın en büyük yirmi ekonomisinin katılımıyla Güney Kore’de yapılan G20 zirvesi sonuçlarında olacak. Zirvenin ana teması, son dönemde çok dalgalı seyir izleyen para birimleri olarak bulunuyor. Yurtiçinde ise haftaya sona erecek bilanço dönemi nedeniyle borsaya gelecek bilançolar takip edilecek. Bu nedenle iyi bilanço açıklayan şirket hisselerinde yükselişler görülebilir. Hisse bazlı hareketler yaşanabilir. Endekste zaman zaman kâr satışları görülebilir. Bu seviyelerde temkinli olmakta fayda var.

-Para piyasalarında da G20 zirvesi sonrası alınacak kararlar dikkatle takip edilecek. Bu zirvenin döviz kurları üzerinde etkili olması bekleniyor. Faizlerde açıklamalara göre dalgalı seyir görülebilir. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 7.70-7.85 aralığında hareket gerçekleştirmesi muhtemel. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.4250 ve daha yukarıda 1.4300 TL seviyelerinde bulunuyor. Destekler ise 1.4200 ve daha altta 1.4150 seviyelerinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Maliyetiniz önemli

Soru: Merhaba Esra Hanım. Benim üzerinde durduğum hisse Hektaş. Beklenti ve satış değeri hususunda bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Ayrıca Doğuş ve Edip de edinmeyi düşündüğüm hisseler. Yorumlarınızı bekler iyi çalışmalar dilerim. Tolga/Antalya Cevap: Tolga Bey, Hektaş temel veriler açısından olumlu beklentilere sahip şirketler arasında yer alıyor. Hisselerin son 52 haftalık getirisine baktığımızda yüzde 67.35 getirisi var. En düşük 0.72, en yüksek 1.72 seviyelerini test etmiş. Sizin alış fiyatınız ya da maliyetiniz önemli. Bu hissede getiri beklentiniz ve vade süreniz de satış zamanınızı belirlemede önemli olacaktır. Bu verileri iletirseniz sizi bilgilendirmem ve yönlendirmem daha sağlıklı olur. Diğer hisselere gelince temel ve teknik analiz açısından uzun vade için takip etmenizi öneririm. Bu hafta bilançolar açıklanmaya başlayacak. Mali tablolarını görüp değerlendirip inceleyip daha iyi karar verebilirsiniz.

Haberin Devamı

Şirket bilançolarını bekleyin

Soru: Merhaba Esra Hanım, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim size naçizane sorum Güneş Sigorta, Net Holding ve Euro Yatırım hisselerim var. Bunların durumu hakkındaki görüş ve önerileriniz nedir? Euro Yatırım’da zarardayım. Tekrar yükselir mi, ne zaman olabilir? Teşekkürler. Zeki BAY/İstanbul Cevap: Zeki Bey, yatırımcılara her zaman için tavsiyem herhangi bir hisseyi alım-satım kararı verirlerken öncelikle temel ve teknik verilerine bakmaları. Temel veriler deyince şirketin mali durumu, sektördeki konumu, finansal verilerinin analizinin yapılması. Teknik veriler ise alım ve satım yapılacak fiyatın belirlenmesinde size yardımcı olur. Bu analizleri aracı kuruluşunuzun uzmanlarından da isteyebilirsiniz. Bahsettiğiniz hisselerde temel ve teknik veriler çok olumlu gözükmüyor. Uzun vadede bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte şirketlerle ilgili haberleri de yakından takip etmelisiniz. Son bilançoları geldikten sonra analizleri yapıp güncel değerlendirmeyi tarafınıza gönderirim.

Gelişmeleri izleyin

Soru: Esra Hanım günaydın. Elimde Ereğli Demir Çelik hissesi var. Satmak istiyorum elim gitmiyor. Şu anda ihtiyacım da yok. Ne önerirsiniz? Halil ÖZDEMİR/İstanbul Cevap: Halil Bey, Ereğli Demir Çelik sektörde önemli konuma sahip şirketler arasında yer alıyor. Bu hisseyi hangi maliyetle ve ne kadar getiri hedefleyerek aldınız? Maliyetiniz ve getiri hedefiniz önemli. Satım kararınızı buna göre vermelisiniz. Yoksa piyasa tabiriyle kağıdınıza aşık olursunuz ve satmakta zorlanırsınız. Eğer ihtiyacınız olmayan bir para ise bir miktar daha bekleyebilirsiniz. Ancak hem yurtiçi hem de yurtdışı piyasaları yakından takip etmelisiniz. Şirketin son bilançosunu inceledikten sonra yeni bir hedef belirleyebilirsiniz. Şirket hisselerinin orta ve uzun vade için endekse paralel getiri potansiyeli bulunuyor. Bununla birlikte işlem hacmi önemli. Yukarı hareketlerde işlem hacmi desteği önemli.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder