Esra Karayel Gözler Eylül enflasyonunda
HABERİ PAYLAŞ

Gözler Eylül enflasyonunda

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks hızlı çıkışın ardında 65 bin seviyesini test etti, sonra kâr satışları geldi.

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda endeks geçen haftaya yurtdışı piyasalardaki yükselişlerin etkisiyle alımlarla başladı. Hafta ortasına kadar yükselişini sürdürdü ve geçen haftalardaki yazılarımda belirttiğim gibi, 65 bin seviyesini kırarak yeni tarihi zirveler yaptı. Avrupa Birliği ekonomilerine (İrlanda ve İspanya) ilişkin borç kaygılarının yurtdışı borsalarda etkili olması, borsaya da olumsuz yansıdı. Endeks, 66 bin seviyelerinden gelen kâr satışları sonrası düzeltme hareketi yaptı. Bu gelişmelerle endeks düşüşe geçerek haftayı 64 bin 882 puan seviyesinden kapattı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında yurtiçinde borsadaki hareketler takip edilirken yurtdışında ekonomik veriler etkili oldu. Hazine’nin başarılı borçlanma ihaleleri, faizlerin genelinde düşüşe neden oldu. Hazine 378 günlük tahvil ihalesinde 2.06 milyar TL borçlandı. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizler düştü. Cuma günü yüzde 8.01 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Döviz piyasası: Türk Lirası, dolar karşısında değer kazanmaya devam etti. Dolar 1.4470, euro ise 1.9860 TL seviyesinden kapanış yaptı.

Borsa, faiz ve dövizin yönünde yurtiçinde Eylül enflasyonu yurtdışında Amerika’da ekonomik veriler dikkatle izlenecek.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Borsada kısa vadede ulaşılacağını öngördüğüm seviye olan 65 bin, hızlı bir çıkışla test edildi. Endeksin gelinen seviyeler itibarıyla düzeltme sürecine girme ihtimali yüksek. Piyasalar kısa ve orta vade için ekonomik temellere odaklanmaya devam edecek. Bugün açıklanacak Eylül enflasyonu, yurt içinde en önemli gündem maddesi olarak bulunuyor. Cuma günü ise sanayi üretim verisi takip edilecek. Yurtdışında Amerika’da tarım dışı istihdam verisi, piyasalar tarafından dikkatle izlenecek. Bu hafta ekonomik verilere bağlı olarak inişli-çıkışlı dalgalı seanslar yaşanacak.

-Para piyasalarında yurtiçinde enflasyon, yurtdışında ise Amerika ve diğer ekonomik veriler takip edilecek. Hazine, Ekim ayında iç piyasaya yapacağı 7.8 milyar TL’lik iç borç ödemesine karşılık 6.2 milyar TL borçlanacağını açıkladı. Bono piyasası: Piyasada gösterge olan 25 Nisan 2012 vadeli tahvilde faizlerin yüzde 8.00-8.05 aralığında hareket etmesi muhtemel gözüküyor. Döviz piyasası: Dolarda dirençler 1.4500 TL ve daha yukarıda 1.4550 TL seviyelerinde. Destekler ise 1.4450 TL ve 1.4400 TL seviyelerinde bulunuyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

Maliyetiniz yüksek

Soru: Esra ablacığım merhaba. Martı hakkında bilgi verirseniz çok sevinirim. Maliyetim 1.27. Elimde fazla miktarda var. Ne yapmam gerektiğini söylersiniz çok sevinirim. Eğer vaktiniz olursa 4 Ekim Pazartesi gazetemizde görürsem çok sevinirim. Şimdiden ilginiz için çok teşekkürler. Burak Balcıoğlu/İstanbul Cevap: Burak Bey, Martı mali performans açısından olumlu verilere sahip. Ancak sizin maliyetiniz bir miktar yüksek fiyattan gerçekleşmiş. Yüksek fiyattan alım yapıldığında belli bir getiriyi elde etmek için uzun zaman geçmesi gerekiyor. Bu nedenle teknik analiz yöntemlerini kullanarak alım yapmanız önemli. Hisse yıl içinde en düşük 0.66, en yüksek ise 1.61 seviyesini görmüş. Yıllık getirisine bakıldığında ise yüzde 69 oranında bir getirisi var. Martı’da ilk direnç 1.30 ve daha sonra 1.45 seviyelerinde bulunuyor. Direnç seviyelerinin kırılmasında işlem hacmi önemli.

Haberin Devamı

Endeksle brlikte izleyin

Soru: Merhaba Esra Hanım. Yazılarınızı sürekli takip ediyorum ve bizi bilgilendirdiğiniz için teşekürler. Ben GSD Holding, Türk Ekonomi Bankası ve Beşiktaş hisseleri hakkında bilgi isteyecektim. GSD Holding kağıtlarını 1.04 TL’den almıştım ve uzun zamandır bekliyorum. Fakat hiçbir kıpırdanma olmuyor. Türk Ekonomi Bankası ise 2.26 maliyetli. Teşekkürler, kolay gelsin. Faruk TAĞI/ Kocaeli Cevap: Faruk Bey, portföyünüzde bulunan hisseler orta ve uzun vade için olumlu beklentilere sahip. Bununla birlikte bazı hisselerde sizin alım fiyatınız bir miktar yüksek gerçekleşmiş. GSD Holding en düşük 0.69, en yüksek 1.29 seviyelerini görmüş. Hissenin 52 haftalık getirisi ise yüzde 53 seviyelerinde. Türk Ekonomi Bankası ise yıl içinde en düşük 1.75, en yüksek 2.96 seviyelerini görmüş. Alım fiyatlarınızın bir miktar yüksek olması nedeniyle hisselerde uzun zaman bekliyorsunuz. Eğer ihtiyacınız olmayan bir para ise beklemenizi tavsiye ederim. Endeksteki hareketlerle birlikte yakından hisselerinizi takip etmelisiniz.

Hisseleriniz A grubu

Soru: Esra Hanım, gazetede köşe yazınızı büyük bir heyecanla ve zevkle okuyorum. Bu vesileyle size teşekkür ederim. Borsada yeni uygulamaya geçileceğini basından öğrendim. Bu konuda bizleri aydınlatır mısınız? Hisse senetleri A, B, C diye gruplara ayrılacakmış. Benim portföyümde Aksen, Aksue ve Ünye Çimento bulunuyor. Bahri MUT/İstanbul Cevap: Bahri Bey, Sermaye Piyasası Kurulu’nun yeni uygulamasıyla hisse senetleri A, B ve C gruplarına ayrılacak. A grubu hisseler krediye konu olabilen, sürekli müzayede sistemiyle işlem gören ve yatırımcı bilgilendirme konusunda olağan uygulamaya sahip hisselerden oluşuyor. B ve C grubuna dahil şirket paylarının işlem hacmi, toplam şirket paylarının işlem hacminin yüzde 4’ü dolayında bulunuyor. Sizin hisseleriniz A grubuna dahil bulunuyor. Borsanın imkb.gov.tr sitesinden daha ayrıntılı bilgi alabilir ve hisselerin dahil olduğu grupları görebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder